Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει η μεγάλη αδυναμία της κυπριακής οικονομίας

Fitch: Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει η μεγάλη αδυναμία της κυπριακής οικονομίας
Έκθεση της Fitch για την Κύπρο
Ο μεγάλος τραπεζικός τομέας παραμένει ένα αδύναμο σημείο για την κυπριακή οικονομία («ΒΒΒ-», σταθερό outlook), κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και της χαμηλής κερδοφορίας, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη χρήση μορατόριουμ δανείων στην Ευρώπη (περίπου το 55% των δανείων του ιδιωτικού τομέα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020), αλλά αυτό αντικατοπτρίζει την έλλειψη εμποδίων στη χορήγηση μορατόριουμ και την απουσία κρατικής εγγύησης σύστημα δανείων, καθώς και έκθεση των οφειλετών στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σχολιάζει επίσης ότι ο προϋπολογισμός της Κύπρου (το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό στις 21 Ιανουαρίου) για το 2021 θα παρουσιάσει μεγαλύτερο έλλειμμα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά οι δημοσιονομικές επιδόσεις θα εξακολουθούν να είναι ισχυρές.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 680 εκατ. ευρώ ή 3,2% του ΑΕΠ. Η
«Αυτό αντικατοπτρίζει εν μέρει τη σοβαρότητα του δεύτερου κύματος Covid-19, το οποίο οδήγησε σε εκτόξευση των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη το 2021 θα είναι ίση με το 1,5% του ΑΕΠ.
Το υψηλό δημόσιο χρέος είναι μια κληρονομιά της κρίσης 2012-2013, αλλά οι καλές επιδόσεις της Κύπρου πριν την πανδημία, αύξησαν την ικανότητά της να απορροφά το σοκ», σημειώνει ο οίκος.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης