Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο, στο επίκεντρο η επιστροφή Conte στην πρωθυπουργία

Ιταλία: Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο, στο επίκεντρο η επιστροφή Conte στην πρωθυπουργία
Στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων το πού θα κατευθύνουν τα 209 δισ. ευρώ που είναι το μερίδιο της Ιταλίας από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σχετικά Άρθρα
Η διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία προχωρεί μετ’ εμποδίων αφού οι πρώην κυβερνητικοί σύμμαχοι δεν κατόρθωσαν να διευθετήσουν τις διαφορές τους σχετικά με την επιστροφή του Giuseppe Conte στην πρωθυπουργία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021.
Ο πρόεδρος της Βουλής Roberto Fico αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο Sergio Mattarella την Τρίτη (2/2) το απόγευμα για την πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Η διπλή κρίση

Μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του Conte είναι ακόμα δυνατή, αλλά οι βασικές διαφωνίες παρέμειναν και στους δύο γύρους συνομιλιών - έναν με επικεφαλής τον Mattarella, έναν από τον Fico - από τότε που ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε από τις 26 Ιανουαρίου ύστερα από την αποχώρηση του κόμματος του Matteo Renzi Italia Viva από το κυβερνητικό συνασπισμό.
Η πολιτική κρίση έρχεται κατά τη στιγμή που η χώρα έρχεται να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση που έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 90.000 νεκρούς αλλά και μια σημαντική δημοσιονομική κρίση.

Ταμείο Ανάκαμψης

Οι πολιτικοί ηγέτες έχουν διαφωνίες για το πού θα κατευθυνθούν οι δαπάνες από τα ευρωπαικά κονδύλία ύψους 209 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στην χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ.
Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 2% το τελευταίο τρίμηνο του 2020, λόγω της διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλούς τομείς και πρόκειται η χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

 Τα σενάρια

Ο πρόεδρος Mattarella θα πρέπει τώρα να σταθμίσει τα πιθανά επόμενα βήματα εάν οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μπορούν να γεφυρωθούν.
Θα μπορούσε να δώσει μια σύντομη παράταση στην εντολή του Fico για να διερευνήσει πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες, αλλά μόνον στην περίπτωση που μία συμφωνία είναι κοντά, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ο αρχηγός του κράτους δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το επόμενο βήμα του εάν δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την επιστροφή του Conte, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή μιας νέας σειράς συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των κομμάτων για το εάν οι εταίροι συμφωνούν σε μια εναλλακτική λύση έναντι του Conte για τη πρωθυπουργία.
Σε αυτό το πλαίσιο τίθεται το σενάριο για μια οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών με τη στήριξη και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων υπό τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η διενέργεια πρόωρων εκλογών αποτελεί απίθανο ενδεχόμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης