Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Νέα εμπλοκή στις συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού

Ιταλία: Νέα εμπλοκή στις συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού

Παράταση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία εξαιτίας του αδιεξόδου στις συνομιλίες για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος

Σχετικά Άρθρα

Οι συνομιλίες με στόχο την ανασυγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού που κατέρρευσε στην Ιταλία βρέθηκαν σε νέο αδιέξοδο εξαιτίας των κρίσιμων ζητημάτων οικονομικής πολιτικής πριν από οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος, σύμφωνα με πηγές της οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021.
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναγκάστηκε να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα όταν το κόμμα Italia Viva που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό αποχώρησε εξαιτίας διαφωνιών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των ιδιαιτέρα συνεπειών της στην ιταλική οικονομία.

Διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βουλής Roberto Ficο, ηγείται των προσπαθειών συνεννόησης μεταξύ των πρώην κομμάτων του προκειμένου να βρεθεί νέο κυβερνητικό σχήμα.
Αναμένεται να αναφέρει στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella την πρόοδό στις συνομιλίες την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, η οποία κρίνεται μικρή, ανέφεραν στο Reuters πηγές εξοικειωμένες με τις συζητήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Italia Viva, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Matteo Renzi, ζητά σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομίας Roberto Gualtieri, ηγετικής προσωπικότητας του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να αναδείξει μια μείζονα στροφή στην οικονομική πολιτική.
Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος όσο και εκτός αυτού δεν είναι ευκταία σε αυτή τη φάση η «θυσία» του Gualtieri.

Συνέχεια

Την ίδια ώρα σύμφωνα με διαρροές από το περιβάλλον του προέδρου Mattarella ο οποίος που ήταν επιφορτισμένος με την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση,ο αρχηγός του κράτους επιθυμεί πολιτική «συνέχεια» στα κύρια υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοφυλακίων της οικονομίας, της υγείας και της άμυνας.
 

ESM και ενισχύσεις

Το Δημοκρατικό Κόμμα και το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων, θέλουν να διατηρήσει ο Conte την πρωθυπουργία, αλλά ο Renzi μέχρι στιγμής τάσσεται κατά αυτής της λύσης.
Εκτός από την επιλογή του νέου κυβερνητικού σχήματος και του επικεφαλής του, οι συνομιλίες εξακολουθούν να έχουν τελματώσει κυρίως σε ζητήματα πολιτικής, ανέφεραν πηγές του κόμματος.
Η Italia Viva πιέζει τη χώρα να λάβει δάνειο από το μηχανισμό διάσωσης της ζώνης του ευρώ τον ESM προκειμένου ένισχύσει το συστυμα υγείας της χώρας που βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της πανδημίας, εξέλιξης το οποίο αντιτίθεται έντονα από το Κίνημα των 5 Αστέρων.
ΤΟ τελευταίο από την πλευρά του, ζητά περισσότερους πόρους για την πολιτική στήριξης του εισοδήματος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων πρόταση η οποία απορρίπτεται από την Italia Viva.
Αν και το μικρό κόμμα του Renzi έχει μόλις το 2% της υποστήριξης των ψηφοφόρων, δεν φαίνεται να υποχωρεί από τις απαιτήσεις που έχει θέσει για να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση.

Κυβέρνηση τεχνοκρατών

«Κανείς δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος», είπε η Teresa Bellanova, γερουσιαστής από το Κίνημα των 5 Αστέρων και πρώην υπουργός, τη Δευτέρα (1/2) το βράδυ όταν ρωτήθηκε για την επιμονή του Δημοκρατικού Κόμματος οτι ο Gualtieri δεν πρέπει να θυσιαστεί.
Υπογράμμισε ότι εάν δεν καταστεί δυνατή η εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας, το κόμμα θα υποστηρίξει τη δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών με διακομματική στήριξη στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το κόμμα Italia Viva εάν συγκροτηθεί τέτοια κυβέρνηση, το κόμμα θα ήθελε να ηγηθεί ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης