Οικονομία

Σταϊκούρας: Στη Βουλή η μη απόδοση ενοικίων - Τι είπε για μείωση ΕΝΦΙΑ, NPLs, επιστρεπτέα

Σταϊκούρας: Στη Βουλή η μη απόδοση ενοικίων - Τι είπε για  μείωση ΕΝΦΙΑ, NPLs, επιστρεπτέα
Την Πέμπτη θα νομοθετηθεί στη Βουλή η μη απόδοση ενοικίων όσων πλήττονται από την πανδημία για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο
Σχετικά Άρθρα

Η χώρα θα αντέξει ακόμα και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο της δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.
Σε συνέντευξή στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, ο ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης σημείωσε πως «τα μέτρα στο υγειονομικό πεδίο που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, πρόσθεσαν 500 εκατομμύρια κόστος σε μηνιαία βάση στην πραγματική οικονομία». Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «το κράτος βγαίνει στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο για να εξασφαλίσει χρήματα».
Σημείωσε ωστόσο ότι οι δυνατότητες στην οικονομία δεν είναι απεριόριστες ενώ είπε πως το κράτος θα καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι των οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Στη Βουλή την Πέμπτη η μη απόδοση ενοικίων

Αναφορικά με τα μέτρα της πανδημίας και ειδικότερα με τη μη απόδοση των ενοικίων, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι την Πέμπτη «θα νομοθετηθεί στη Βουλή η μη απόδοση ενοικίων όσων πλήττονται από την πανδημία για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «το τι θα γίνει μετά το Φεβρουάριο θα το αξιολογήσουμε το επόμενο διάστημα».
Μεταξύ άλλον ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε πως δεν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.
Κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενη διαγραφή χρεών τόνισε πως η Ελλάδα αξιοποιεί το βέλτιστο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε στο προσκήνιο τη δέσμευση της κυβέρνησης για νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», διαβεβαίωσε πως η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ παρά «μόνον στις περιοχές όπου πρέπει να αυξηθεί». Σημειώνεται ότι, ο δημοσιονομικός χώρος για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται από το υπουργείο να προκύψει από την ένταξη περίπου 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Πρόκειται για περιοχές «φιλέτα», οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της νησιωτικής χώρας και όπου οι τιμές υπολογισμού των φόρων ακινήτων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις εμπορικές.
Σχετικά με την επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι το μέτρο θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, ενώ αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5». Τέλος, κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενη διαγραφή χρεών, τόνισε πως η Ελλάδα αξιοποιεί το βέλτιστο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια είπε πως η κυβέρνηση τα αξιολογεί όλα ώστε να μειώσει τα υφιστάμενα «κόκκινα» δάνεια και όσα «κοκκινίσουν» στο μέλλον.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης