Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παντού μάσκες στις ΗΠΑ, κλείνει τα σύνορα η Ευρώπη – Μια δόση εμβολίου αρκεί για ασθενείς covid

Παντού μάσκες στις ΗΠΑ, κλείνει τα σύνορα η Ευρώπη – Μια δόση εμβολίου αρκεί για ασθενείς covid
Δίκτυο διακίνησης που πωλούσε αλατόνερο αντί για εμβόλια εξαρθρώθηκε στην Κίνα
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα κράτη παγκοσμίως καθώς το κύριο μέλημα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας που μεταξύ άλλων δεν θα επιτρέψει στον ιό να μεταλλαχθεί και άρα να καταστρέψει όσα έχει πετύχει ως σήμερα η ανθρωπότητα σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου πόλεμο με την covid.
Με τις μεταλλάξεις να απειλούν να ακυρώσουν τα εμβόλια, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα τόσο στην παραγωγή και διάθεση τους όσο και στην χορήγηση τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ΗΠΑ ήδη σχηματίζονται ουρές για τη δεύτερη δόση του εμβολίου ενώ στην Ευρώπη, η οποία υπολείπεται ιδιαίτερα σε εμβολιασμούς, μελετάται πλέον να χορηγηθούν, εφόσον βέβαια πρώτα εγκριθούν από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, το ρωσικό και το κινέζικο εμβόλιο σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών.
Με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron να επισημαίνει πως η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτερα όσον αφορά τα εμβόλια, η Κομισιόν εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξη ότι έως το τέλος του καλοκαιριού του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων.
Αισιοδοξία, η οποία πηγάζει αφενός από τη δέσμευση των Pfizer/BioNTech αλλά και της AstraZeneca για περισσότερες και ταχύτερες παραδόσεις εμβολίων αφετέρου και από το ότι πολύ σύντομα θα προστεθούν στη «φαρέτρα» της ανθρωπότητας ακόμα άλλα δύο εμβόλια ( της Johnson & Johnson και της Novavax).
Και ενώ επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως αρκεί μια δόση εμβολίου για όσους έχουν ήδη νοσήσει από covid, στην Κίνα οι αρχές ανακοίνωσαν πως εξάρθρωσαν δίκτυο που πωλούσε δόσεις με αλατόνερο… για εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 103.597.957 και οι νεκροί 2.244.501
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 26.338.720 κρούσματα και 444.123 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 225.099 και τρίτη σε κρούσματα με 9.229.322
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 159.100 και τέταρτη η Ινδία με 154.486
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.846.851
• Πέμπτη η Ρωσία με 3.825.739, έκτη η Γαλλία με 3.260.308
• Έβδομη η Ισπανία με 2.822.805 και όγδοη η Ιταλία με 2.560.957
• Ένατη η Τουρκία με 2.485.182 και δέκατη η Γερμανία με 2.232.327

kpoe.JPG
Μια δόση εμβολίου αρκεί, για όσους έχουν νοσήσει από covid

Στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι που στο παρελθόν έχουν αρρωστήσει από Covid-19, έχουν ακόμη ανάγκη να εμβολιασθούν και ότι πιθανότατα αρκεί μόνο μια δόση καταλήγει μελέτη Αμερικάνων επιστημόνων.
Βάσει της μελέτης της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, η οποία έγινε σε 231 εμβολιασμένους ανθρώπους (οι 83 είχαν περάσει Covid-19 και οι υπόλοιποι όχι), διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που πέρασαν λοίμωξη από τον κορωνοϊό, αναφέρουν συχνότερα αντιδράσεις (κόπωση, πονοκέφαλοι, κρυάδες, πυρετό, πόνους σε μυς και αρθρώσεις) μετά την χορήγηση σε αυτούς της πρώτης δόσης του εμβολίου, σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν χωρίς προηγουμένως να έχουν περάσει Covid-19.
Ακόμη, όσοι είχαν αρρωστήσει στο παρελθόν από τον κορωνοϊό, εμφάνισαν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα αντισωμάτων στο σώμα τους τόσο μετά την πρώτη όσο και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, όσοι πέρασαν Covid-19, πιθανώς τους αρκεί μια μόνο δόση του εμβολίου.

ΗΠΑ: Ουρές για τη δεύτερη δόση των εμβολίων κατά της covid – Πάνω από 443.000 οι νεκροί

Ουρές … για τη δεύτερη δόση των εμβολίων σχηματίζονται σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας τη στιγμή που αρκετοί πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι, αδυνατούν να μεταβούν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Πολιτείας του Χιούστον, η οποία συνέστησε στους πολίτες που περιμένουν να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, να κάνουν υπομονή, καθώς υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.
Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι με την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν εμβολιαστεί περίπου 26 εκατομμύρια πολίτες, τη στιγμή που σχεδόν 6 εκατομμύρια έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση.
Πάντως πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως θα καθυστερήσουν οι δεύτερες δόσεις, ενώ η διαδικασία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και από τις διαφορετικές πρακτικές που ακολουθεί η κάθε Πολιτεία.
Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί το στοιχείο ότι οι Αφροαμερικανοί που εμβολιάστηκαν κατά τον πρώτο μήνα του εμβολιαστικού προγράμματος, αποτελούν μόλις το 5% όσων έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ παρά το γεγονός, ότι βάσει των στατιστικών στοιχείων, είναι και η κατηγορία πολιτών που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, καθώς είναι 2,9 φορές πιο πιθανό να νοσηλευθούν λόγω covid-19 και 2,1 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάποιες περιοχές τα εμβολιαστικά κέντρα βρίσκονται σε συνοικίες όπου ζουν κυρίως λευκοί και αντίστοιχες ανισότητες, εις βάρος των Αφροαμερικανών, παρατηρούνται και στη σύνδεση στο διαδίκτυο, απαραίτητη για να κλείσει κανείς ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστεί κατά της covid-19.

30395857332.JPG
Ο Ιανουάριος ο πιο θανατηφόρος μήνας

Ο Ιανουάριος του 2021 αποτέλεσε τον πιο θανατηφόρο μήνα για τις ΗΠΑ όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Ιανουάριο καταγράφηκε ένας στους πέντε θανάτους που έχουν αναφερθεί στην χώρα από την έναρξη της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τον Ιανουάριο καταγράφηκαν περισσότεροι από 95.000 θάνατοι, ενώ ο Δεκέμβριος του 2020 ήταν ο δεύτερος πιο θανατηφόρος με περισσότερους από 77.000 νεκρούς.
Μέχρι πρότινος το αρνητικό ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ «κατείχε» ο Απρίλιος του 2020 με σχεδόν 61.000 θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν πάνω από 130.000 νέες μολύνσεις και 1.881 θάνατοι, με τις ΗΠΑ να μετρούν συνολικά 26,32 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 443.000 θανάτους.

Υποχρεωτική η μάσκα

Υπό αυτά τα άκρως ανησυχητικά δεδομένα και ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον κάνουν λόγο ακόμα και για 654.000 θανάτους έως την 1η Μαΐου, η κυβέρνηση Biden λαμβάνει νέα μέτρα προστασίας σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Έτσι από σήμερα 1η Φεβρουαρίου, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε διαπολιτειακές μετακινήσεις και σε διαμετακομιστικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ταξί και των τρένων, σύμφωνα με την οδηγία που εξέδωσαν τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων (CDC).
Η Οδηγία προβλέπει την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους ταξιδιώτες σε αεροπλάνα, πλοία, τρένα, μετρό, λεωφορεία, ταξί, υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων (ride-sharing), αλλά και σε συγκοινωνιακούς κόμβους, όπως αεροδρόμια, τερματικοί σταθμοί λεωφορείων και πλοίων, σταθμοί τρένων και μετρό και λιμάνια.
Ακόμη, η οδηγία προβλέπει ότι οι επιβάτες πρέπει να φορούν μάσκα όταν μετακινούνται, εκτός από σύντομα διαλείμματα, όπως για παράδειγμα για την κατανάλωση φαγητού και ποτού ή τη λήψη φαρμάκων.
Η οδηγία δεν αφορά τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης ή τα επαγγελματικά οχήματα όπου επιβαίνει μόνο ο οδηγός.
Οι μόνες εξαιρέσεις είναι για επιβάτες ηλικίας κάτω των 2 ετών και για όσους πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα.
4069784343566.JPG
Ευρώπη: Να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί

Αν και η Κομισιόν εκφράζει την αισιοδοξία της ότι έως το τέλος του καλοκαιριού του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων πολιτών, υπάρχουν πολλές φωνές στην Ευρώπη που ζητούν να επιταχυνθούν άμεσα οι εμβολιασμοί.
Μια από αυτές είναι του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron που ζητά να επιταχυνθούν άμεσα οι εμβολιασμοί τη στιγμή που στη Γερμανία, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του να χορηγηθούν τα εμβόλια της Ρωσίας και της Κίνας, εφόσον εγκριθούν, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στους εμβολιασμούς.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen υποστήριξε ότι η AstraZeneca θα παράσχει στην Ευρώπη 40 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού τους επόμενους δύο μήνες, αναφέροντας παράλληλα ότι «αναμένουμε ότι θα επανορθώσει για τις μειώσεις το α' τρίμηνο».
Επιπλέον, επανέλαβε τον στόχο για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της Ευρώπης έως το καλοκαίρι, ενώ συμπλήρωσε πως 300 εκατ. δόσεις εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca θα διανεμηθούν το β' τρίμηνο και, εάν εγκριθούν, θα διανεμηθούν και 80 εκατ. δόσεις από τη Johnson&Johnson και την Curevac.

Κλείνει τα σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών

Και ενώ η Ευρώπη αναζητά τον βηματισμό της όσον αφορά τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών, παράλληλα λαμβάνει μια σειρά από νέα μέτρα για να εμποδίσει την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Με την ΕΕ των 27 να αδυνατεί να υλοποιήσει τους εμβολιασμούς, όπως είχε σχεδιάσει, και με την πανδημία να θεριεύει εξαιτίας και των νέων μεταλλάξεων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη λύση παρά να προσφεύγουν στη λύση των σκληρών περιοριστικών μέτρων και των lockdown με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία τους.
Μάλιστα η Ευρώπη σκληραίνει τους όρους για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τρίτες χώρες, εκτός της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι θα επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος μόνο σε εκείνους που έρχονται από χώρες με λίγα κρούσματα και διευκρινίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε όσους προέρχονται από χώρες που έχουν εντοπιστεί μεταλλάξεις του ιού.

Περιοριστικά μέτρα

Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα και lockdown.
Ήδη η Γερμανία έχει παρατείνει το lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ η Γαλλία από χθες 31/1 προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων της για όλες τις χώρες πλην της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει ένα τρίτο lockdown.
Σε lockdown είναι Αυστρία, Βέλγιο (κλείνει από σήμερα 1 Φεβρουαρίου τα σύνορα της σε ταξιδιώτες εκτός ΕΕ), Ολλανδία (όπου καθημερινά γίνονται εκτεταμένα επεισόδια κατά των περιορισμών), Πορτογαλία (όπου η κατάσταση περιγράφεται τρομακτική μια και αναφέρεται πως μόλις 7 κλίνες ΜΕΘ είναι κενές) και Νορβηγία (αν και από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα που δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια στο Όσλο), ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως επεκτείνει το κλείσιμο της οικονομίας της έως τις αρχές Μαρτίου.

Μ. Βρετανία: Έλεγχοι πόρτα πόρτα για να βρουν τις μεταλλάξεις

Με τη Μ. Βρετανία να καταγράφει ρεκόρ θανάτων στην Ευρώπη (η πρώτη με περισσότερους από 100.000 θανάτους) και με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων Βρετανών έως τα μέσα Φεβρουαρίου, από σήμερα Τρίτη 2/2 οι βρετανικές αρχές θα πραγματοποιούν τεστ από σπίτι σε σπίτι με απώτερο στόχο να εντοπίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα με την άκρως μεταδοτική νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού.
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα διενεργηθούν 80.000 έλεγχοι σε 8 συγκεκριμένες περιοχές της Αγγλίας με απώτερο στόχο να βρεθεί κάθε πιθανό κρούσμα της εν λόγω μετάλλαξης.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.

50679584773445434.JPG
Υπό έλεγχο το β’ κύμα του κορωνοϊού στην Κίνα – Εξάρθρωση δικτύου ψεύτικων εμβολίων

Υπό έλεγχο φαίνεται να έχουν θέσει το β’ κύμα του κορωνοϊού που εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη ένταση πριν από περίπου 4 εβδομάδες οι αρχές της Κίνας.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 30 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 42 που ήταν την προηγουμένη.
Τα 12 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, έναντι 33 την προηγουμένη, κατά το υπουργείο.
Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων μειώθηκε σε 15, από 16 την προηγουμένη.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.582 ασθενείς με την COVID-19 (- 32 από την προηγουμένη), ανάμεσά τους 72 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+4).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.594 μολύνσεων.
Σημειώνεται πως οι έρευνες της ομάδας του ΠΟΥ στην πόλη Wuhan της Κίνας για το πώς προήλθε η πανδημία, συνεχίζονται, αν και εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα βρεθούν απαντήσεις και θα εξαχθούν συμπεράσματα κυρίως λόγω του αυστηρού πλαισίου που έχει θέσει το Πεκίνο στη διεξαγωγή αυτών των ερευνών.

Πωλούσαν αλατόνερο … για εμβόλια

Δίκτυο διακίνησης ψεύτικων εμβολίων εξάρθρωσε η αστυνομία της Κίνας, προχωρώντας στη σύλληψη περισσοτέρων από 80 ανθρώπων και στην κατάσχεση τουλάχιστον 3.000 δόσεων με αλατόνερο.
Όπως αναφέρεται οι διακινητές «σκόπευαν να πουλήσουν τα εμβόλιά τους και στο εξωτερικό».
Το δίκτυο δρούσε από τον Σεπτέμβριο στο Πεκίνο και σε δύο άλλες επαρχίες στην ανατολική Κίνα, την Σαντόνγκ και τη Ζιανγκσού.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πόσα από τα ψεύτικα εμβόλια έχουν ήδη πωληθεί ή χορηγηθεί, αλλά ούτε τα ποσά που είχαν κερδίσει οι διακινητές.
Ωστόσο, αναφέρεται πως οι δόσεις αυτές είχαν πωληθεί σε «υψηλές τιμές» ενώ διευκρινίζεται πως τα ψεύτικα εμβόλια δεν ήταν βλαβερά και δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ αυτών που τα έλαβαν.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, μόνο ένα κινεζικό εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτύξει το εργαστήριο Sinopharm, έλαβε έγκριση από τις υγειονομικές αρχές στα τέλη Δεκεμβρίου ενώ εκτιμάται ότι έως τις 26/1 είχαν χορηγηθεί σχεδόν 23 εκατομμύρια δόσεις.

Ινδία: Σχεδόν 4 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί

Περίπου 4 εκατομμύρια Ινδοί έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, με την Ινδία να φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό περίπου 300 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τον Ιούλιο.
Την ίδια στιγμή, η επιδημία του κορωνοϊού αποκλιμακώνεται με γοργούς ρυθμούς, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.635 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που ο αριθμός των μολύνσεων έπεσε κάτω από το επίπεδο των 10.000 σε ημερήσια βάση.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 10.766.245.
Επίσης, το τελευταίο 24ωρο άλλοι 94 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 154.486.

Περισσότεροι από 384.000 οι θάνατοι λόγω covid σε Βραζιλία και Μεξικό

Περισσότερους από 384.000 θανάτους – περίπου το 17% των θανάτων που έχει καταγραφεί παγκοσμίως - λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού μετρούν η Βραζιλία και το Μεξικό, οι οποίες αποτελούν και τις πλέον πληγείσες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 24.591 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 595 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί 225.099 νεκροί επί συνόλου 9.229.322 μολύνσεων.
Σημειώνεται ότι η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους το Μεξικό

Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους είναι το Μεξικό, το οποίο ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 564 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 5.448 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Το Μεξικό μετρά 159.100 νεκρούς επί συνόλου 1.869.708 μολύνσεων.
Εν τω μεταξύ, η χώρα αναμένει εντός του μήνα από 1,6 ως 2,75 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Να παράγει το εμβόλιο Sputnik θέλει η Αργεντινή

Να εξασφαλίσει από τη Ρωσία μεταφορά τεχνολογίας «που θα επιτρέψει να παράγεται στην επικράτεια της Αργεντινής» το ρωσικό εμβόλιο το Sputnik V κατά της covid επιθυμεί το Μεξικό.
Μέχρι στιγμής η Αργεντινή έχει παραλάβει τρεις παρτίδες του Sputnik V, συνολικά 820.000 από τις 19,4 εκατ . δόσεις που η Ρωσία δεσμεύθηκε να της έχει παραδώσει ως τα τέλη Φεβρουαρίου ενώ η χώρα έχει υπογράψει συμφωνίες που προβλέπουν ότι θα προμηθευθεί τουλάχιστον 51 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Σημειώνεται πάντως ότι οι εμβολιασμοί στην Αργεντινή, οι οποίοι έχουν αρχίσει από τις 29/12 γίνονται εθελοντικά και μόνο με το ρωσικό εμβόλιο.
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.614 κρούσματα του SARS-CoV-2 και συνολικά 1.933.853 κρούσματα.
Παράλληλα αναφέρθηκαν 275 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο τους να φτάνουν τους 48.249.
Η κυβέρνηση αποφάσισε τα σύνορα της χώρας να παραμείνουν κλειστά ως τουλάχιστον την 28η Φεβρουαρίου, για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

ΒioNTech και Pfizer αυξάνουν την παραγωγή εμβολίων - Θα παραχθούν συνολικά 2 δισ. δόσεις

Στην ανακοίνωση της μαζικής αύξησης της παραγωγής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προχώρησαν σήμερα (01/02) οι εταιρείες BioNTech και Pfizer.
Η νέα εγκατάσταση παραγωγής στην πόλη Μάρμπουργκ της Γερμανίας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτό.
Φέτος (2021), αντί 1,3 δισεκατομμυρίων δοχείων που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, θα παραχθούν συνολικά δύο δισεκατομμύρια δόσεις.
Επιπλέον, θα παραδοθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο, παρά τις καθυστερήσεις, οι συμφωνηθείσες δόσεις.
Η ΕΕ είχε παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, εκ των οποίων τουλάχιστον 75 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις πρόκειται να παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Η Biontech επιβεβαίωσε αυτά τα στοιχεία κατόπιν σχετικού ερωτήματος του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου MDR .
«Σχεδιάζουμε για το 2021 την παραγωγή 2 δισ. δόσεων του εμβολίου μας για τον κορωνοϊό.
Για να γίνει αυτό, θα αυξήσουμε την παραγωγή που είχε προγραμματιστεί προηγουμένως κατά 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις, δηλαδή κατά περισσότερο από 50%.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την αύξηση των αποστολών από τις 15 Φεβρουαρίου για να διασφαλίσουμε την αποστολή της πλήρους ποσότητας δόσεων εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους», δήλωσε στο MDR η εκπρόσωπος της εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης