Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εβραίος άφησε κληρονομιά 2 εκατ. ευρώ στο γαλλικό χωριό που τον έκρυψε από τους Ναζί

Εβραίος άφησε κληρονομιά 2 εκατ. ευρώ στο γαλλικό χωριό που τον έκρυψε από τους Ναζί
Ο Εβραίος Erich Schwam έφτασε πρόσφυγας στο χωριό της νοτιοανατολικής Γαλλίας, με τους γονείς και τη γιαγιά του τον Φεβρουάριο του 1943 - Το χωριό τους προστάτεψε κι εκείνος το ανταπέδωσε

Εβραίος πρόσφυγας που ξέφυγε από τη λαίλαπα των εκτελέσεων των Ναζί δραπετεύοντας με την οικογένειά του από την Αυστρία στη Γαλλία στη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου άφησε στη διαθήκη του 2 εκατομμύρια ευρώ στο γαλλικό χωριό Chambon-sur-Lignon (Chambon-sur-Lignon) προς όφελος των κατοίκων, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που τους έκρυψαν και μέχρι το τέλος του πολέμου τους προστάτευσαν από τις διώξεις των Ναζί.
Ο Εβραίος Erich Schwam έφτασε πρόσφυγας στο χωριό της νοτιοανατολικής Γαλλίας, με τους γονείς και τη γιαγιά του τον Φεβρουάριο του 1943.
Έφτασαν εκεί από το στρατόπεδο του Rivesaltes στην Γαλλία το 1942, ένα από τα πολλά στρατόπεδα που λειτουργούσαν ως φυλακές των Ναζί για τους Εβραίους.

Η διάσωση

Ο πατέρας του Schwam ήταν γιατρός, και τοποθετήθηκε σε ένα παιδικό σπίτι υπό την αιγίδα του Secours Suisse, υποτομέα του Ερυθρού Σταυρού Ελβετίας που βοήθησε τα παιδιά κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Η μητέρα του Malcie εργάστηκε επίσης εκεί και δημιούργησε μάλιστα, μια βιβλιοθήκη μέσα στο στρατόπεδο.
Από αυτό, φέρεται πως τους βοήθησε να δραπετεύσουν ο Friedal Reiter ένας νεαρός Ελβετός κοινωνικός λειτουργός, μετά το κλείσιμο του στρατοπέδου Rivesaltes το Νοέμβριο του 1942.
Από τα ημερολόγια του υπάρχουν πληροφορίες για την ιστορία της οικογένειας Schwam.
Κρύφτηκαν στο σχολείο του χωριού και παρέμειναν κρυμμένοι μέχρι το 1950.

Η ζωή μετά και η ευγνωμοσύνη

Aργότερα ο Schwam σπούδασε φαρμακοποιός στο πανεπιστήμιο της Λυόν και παντρεύτηκε μια Καθολική από την περιοχή κοντά στη Λυών, όπου ζούσαν, ενώ οι γονείς του επέστρεψαν στην Αυστρία.
Ο Schwam, πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 2020 σε ηλικία 90 ετών και αποφάσισε να κάνει το χωριό έναν εκ των δικαιούχων της περιουσίας του σε «ευγνωμοσύνη» για την στάση των κατοίκων τουπριν από 78 χρόνια.
«Είναι ένα μεγάλο ποσό για το χωριό», δήλωσε ο δήμαρχος Jean Michel Eyreau στο CNN, ο οποίος διευκρίνισε πως θέληση του Schwam είναι να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες για νέους, ιδίως για υποτροφίες.
Το Chambon-sur-Lignon, βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στη νοτιοανατολική Γαλλία, και κατοικούνταν από μια μεγάλη προτεσταντική κοινότητα, γνωστή για την προσφορά καταφυγίων σε όσους έχουν ανάγκη και σε όσους διώκονταν για θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους.
Περίπου 2.500 Εβραίοι προστατεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου από το χωριό, των οποίων οι κάτοικοι τιμήθηκαν ως «Δίκαιοι μεταξύ των Εθνών» από το Ισραήλ με το βραβείο Yad Vashem Holocaust.
pinakida-xorio-evraioi.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης