Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lacalle: Άδικος ο ακήρυχτος πόλεμος στα hedge funds - Επικίνδυνα παιχνίδια με GameStop

tags :
Lacalle: Άδικος ο ακήρυχτος πόλεμος στα hedge funds - Επικίνδυνα παιχνίδια με GameStop
Οι αστρονομικές αποδόσεις του Ιανουαρίου και το short squeeze
Σχετικά Άρθρα

Άδικο χαρακτηρίζει τον ακήρυχτο πόλεμο από τα μίντια και τους μικρομετόχους στα hedge funds ο διακεκριμένος Ισπανός οικονομολόγος Daniel Lacalle, προσθέτοντας πως τα «παιχνίδια» τύπου GameStop είναι πολύ επικίνδυνα.
Το short-squeeze στην Gamestop καθώς και σε άλλες μετοχές, το οποίο προκλήθηκε από το φόρουμ WallStreetBets της Reddit, δημιούργησε μια τεράστια επενδυτική φρενίτιδα κατά των hedge funds και ένα κύμα σχολίων σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι μικρομέτοχοι πήραν την εκδίκησή τους, με έναν τρόπο…
Ωστόσο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα hedge funds διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στις αγορές.
Παρέχουν ρευστότητα και σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτά που αγοράζουν όταν το μεγαλύτερο ποσοστό αγορών μετοχών και ομολόγων, και θεσμικοί πωλούν μαζικά.
Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο μέσος πολίτης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τείνουν να κατηγορούν τα hedge funds όταν αυτές οι εταιρείες επενδύσεων αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% των παγκόσμιων υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού.
Όταν οι αγορές καταρρέουν, αυτό δεν οφείλεται στην επίθεση των hedge funds, αλλά στο ότι πωλούν μόνο μεγάλοι θεσμικοί.
Ωστόσο, το σορτάρισμα έχει δαιμονοποιηθεί και, κυρίως, από CEO εταιρειών που δεν έχουν να παρουσιάσουν κέρδη.
Σε αυτή την περίπτωση, τα hedge funds είναι αποδιοπομπαίος τράγος.
Ωστόσο, αποτελούν μικρό ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς και, το πιο σημαντικό, ότι κύρια δραστηριότητά τους δεν είναι οι μετοχές ή τα ομόλογα.

Παραπληροφόρηση

Διακινούνται πολλά ψεύδη σχετικά με τα hedge funds:

  • Τα hedge funds κερδίζουν από την πτώση των αγορών. Η συντριπτική πλειονότητά, όμως, από αυτά έχουν θέση long - πράγμα που σημαίνει ότι έχουν περισσότερα στοιχήματα σε μια bull market και μάλιστα στις αναδυόμενες αγορές.
  • Τα hedge funds προκαλούν στρεβλώσεις στις αγορές. Σύμφωνα με μια μελέτη του Columbia Business School, η μέση καθαρή μόχλευση των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου είναι 0,59 ενώ η μέση μακροχρόνια μόχλευση είναι 1,36.
  • Τα hedge funds οδηγούν τις εταιρείες σε κατάρρευση. Ωστόσο, η short θέση δεν αποτελεί εγγύηση για την πτώση μιας μετοχής. Το να λάβει κανείς δε μια short θέση μπορεί να είναι πολύ επώδυνο. Μια μετοχή μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 100%, αλλά δεν μπορεί να παρουσιάσει μείωση 100%. Τα Short-squeezes συμβαίνουν περισσότερες φορές από όσο νομίζει ο κόσμος.
  • Τα hedge funds επιτίθενται σε εταιρείες.

Στην πραγματικότητα, τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν πολλές και διαφορετικές στρατηγικές με πολύ διαφορετικούς στόχους.
Εάν υπάρξει συγχρονισμένη επίθεση, αυτό αποτελεί συμπαιγνία και διώκεται ποινικά.

Υπόθεση GameStop

Προφανώς, η τεράστια αρνητική θέση σε μια εταιρεία αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, με 136% του free float να αφορά short θέσεις, είναι ένα πολύ επικίνδυνο και μη επαγγελματικό στοίχημα.
Τα περισσότερα hedge funds λαμβάνουν θέσεις shorts για να χρηματοδοτήσουν μεγάλες επενδύσεις και να μειώσουν την έκθεση σε μεταβλητές της αγοράς (beta).
Εάν αγοράσω μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας και θέλω να αντισταθμίσω την έκθεση στα επιτόκια ενδέχεται να σορτάρω μια πιο αδύναμη τεχνολογική εταιρεία.
Τα hedge funds συνήθως δεν τοποθετούνται σε χρεοκοπημένες εταιρείες.
Σε ένα ιδανικό χαρτοφυλάκιο, ο διαχειριστής θα εκτεθεί στον κίνδυνο λαμβάνοντας θέσεις long αλλά και short, έτσι ώστε μια θέση να μην καταστρέψει την απόδοση του χαρτοφυλακίου εάν το στοίχημα πάει στραβά, είτε επειδή καταρρέει μια μεγάλη επένδυση είτε επειδή ένα short στοίχημα πάει καλά.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για εκείνους που διατήρησαν τις θέσεις τους στην Gamestop, αγνοώντας ημερήσιους όγκους και την υψηλή συγκέντρωση των short στοιχημάτων.
Κανένας σοβαρός διαχειριστής δεν θα χρηματοδοτούσε long θέσεις σε ρευστά ονόματα με τεράστια short.
Η Gamestop αποκάλυψε μερικές κακές στρατηγικές.
Δεν υπάρχει τίποτε στο «έπος» GameStop που να κάνει μια αποδεδειγμένα καλή στρατηγική να οδεύσει προς αναθεώρηση.
Η υπόθεση GameStop αποδεικνύει τρία πράγματα.
α) Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που διατρέχουν υπερβολικό κίνδυνο λόγω της παράλογης νομισματικής πολιτικής
β) Οι ίδιοι άνθρωποι που καταγγέλλουν χειραγωγήσεις κάνουν ακριβώς το ίδιο.
γ) Ένα short squeeze είναι πολύ εύκολο να πυροδοτηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης