Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Θα συνεχιστεί η bull market της Wall Street, τουλάχιστον για το 2021 – Οι 3 λόγοι

Morgan Stanley: Θα συνεχιστεί η bull market της Wall Street, τουλάχιστον για το 2021 – Οι 3 λόγοι

Η προοπτική της bull market δεν είναι χωρίς κίνδυνο για τις αγορές, ιδίως βραχυπρόθεσμα

Νέα προεδρική διοίκηση, ίδιοι επενδυτές: τι θα μπορούσε να ωθήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές;

Σε αυτό το ερώτημα απαντά η Morgan Stanley, σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσει τις τρεις παραμέτρους που θα διαμορφώσει η Ουάσιγκτον και ο Λευκός Οίκος και θα επηρεάσουν τις αγορές το 2021.

Οι 3 παράμετροι

  • Ο κανόνας των δύο Joes


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας φιλοδοξίας και θεσμοθετημένης πολιτικής;
Κατά την Morgan Stanley, είναι η διαφορά μεταξύ εκείνων που υποστηρίζονται από τον Πρόεδρο Joe Biden και εκείνων από τον γερουσιαστή Joe Manchin, ο οποίος μαζί με άλλους γερουσιαστές (Tester, Sinema, Kelly, Warner) εκπροσωπούν την πιο κεντρική ομάδα του Δημοκρατικού κόμματος.
Με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, μπορούν να εγκρίνουν πολλούς νόμους, υποθέτοντας ότι και οι 50 δημοκράτες μπορούν να συμφωνήσουν για το περιεχόμενό του.
Το πιο προοδευτικό και πιο μετριοπαθές μέλος πρέπει να συμφωνήσει, καθώς η απώλεια της υποστήριξης από τα δύο θα είναι η νομοθεσία.

  • Τα ελλείμματα σπάνε τα αδιέξοδα


Ακόμα και οι προτάσεις που φαίνεται να έχουν συναίνεση από τα κόμματα, όπως οι δαπάνες για τις υποδομές και την υγειονομική περίθαλψη, αντιμετωπίζουν μια πρόκληση… υπάρχει συμφωνία να δαπανήσουν τα χρήματα, αλλά όχι πώς να τα δαπανήσουν.
Οι προοδευτικοί και οι μετριοπαθείς εμφανίζονται πολύ μακριά από τη συναίνεσή τους για αυξήσεις φόρων.
Αλλά δεν περιμένουμε ότι αυτό θα αποτρέψει τη θέσπιση πολιτικής.
Τα ελλείμματα θα γεφυρώσουν το κενό.
Η επέκταση του ελλείμματος δεν φαίνεται να αποτελεί πολιτική ευθύνη, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να τα επιτρέψουν σε αντάλλαγμα φιλολαϊκών πολιτικών.
Αυτό συμπίπτει με τη νέα οικονομική ορθοδοξία του κόμματος, όπου οι προοδευτικοί φλερτάρουν τη Νομισματική Θεωρία (MMT) και οι μετριοπαθείς με τον κεϋνσιανισμό, αλλά προς το παρόν συμφωνούν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να προωθήσουν τα ελλείμματα προτού ο πληθωρισμός καταστεί μεγάλη πρόκληση.

  • Τα όρια από τη συναίνεση στον προϋπολογισμό


Υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην περιμένουμε από τους Δημοκρατικούς να έχουν αρκετές ψήφους στη Γερουσία για οποιαδήποτε από τις κύριες πρωτοβουλίες τους.
Αυτό πραγματικά βοηθά στην αποσαφήνιση της πορείας πολιτικής για τους επενδυτές, καθώς σημαίνει ότι η βιώσιμη νομοθεσία είναι μόνο εκείνη που μπορεί να περάσει με απλή πλειοψηφία μέσω μιας λύσης που ονομάζεται «συμφιλίωση προϋπολογισμού».
Με τον κίνδυνο υπερβολικής απλοποίησης, βοηθά να σκεφτούμε αυτήν τη διαδικασία ως μια διαδικασία όπου οι νομοθέτες μπορούν να αλλάξουν τους αριθμούς στην ομοσπονδιακή κατάσταση εσόδων, αλλά να μην προσθέσουν ή να αφαιρέσουν στοιχεία.
Λόγω της επίπονης διαδικασίας του, η συμφιλίωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μία φορά ανά οικονομικό έτος.
Με αυτά τα όρια, οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν δύο βασικά νομοθετήματα το 2021 με έμφαση σε συμφιλιωτικά θέματα: πρώτα στα κίνητρα και στη συνέχεια είτε στις υποδομές είτε την υγειονομική περίθαλψη.

Έτος δημοσιονομικής επέκτασης το 2021

Κατά την άποψη της Morgan Stanley είναι σαφές ότι το 2021 θα είναι ένα ακόμη έτος δημοσιονομικής επέκτασης των ΗΠΑ: Εφαρμόζοντας αυτούς τους κανόνες στα σχέδια της νέας διοίκησης και των συμμάχων της στο Κογκρέσο, μια πορεία πολιτικής είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης των ΗΠΑ το 2021.
Τα φορολογικά κίνητρα πιθανότατα να εγκριθούν νωρίτερα μέσα στο έτος, αν και ο τελικός αριθμός μετά τις ενδοκομματικές διαπραγματεύσεις («ο κανόνας των δύο Joes») είναι πιθανότατα πλησιέστερος στο 1 τρισ. δολάρια από την πρόταση 1,9 τρισ. δολαρίων.
Είναι σημαντικό, αυτή η πορεία πολιτικής ενισχύει την πορεία ανάπτυξης και τις προοπτικές των ΗΠΑ για μια πολυετή αγορά ταύρων, αν και δεν αποκλείει μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση, επισημαίνει η Morgan Stanley.
Ωστόσο, αυτή η προοπτική δεν είναι χωρίς κίνδυνο για τις αγορές, ιδίως βραχυπρόθεσμα.
Η υπερβολική αισιοδοξία απαιτεί την προσοχή των επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης