Τελευταία Νέα
Διεθνή

CBO: Στο 3,7% η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2021, ανεργία 5,3%

CBO: Στο 3,7% η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2021, ανεργία 5,3%
Η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει θεαματικά, αναφέρει το CBO
Σχετικά Άρθρα

Στο +3,7% πρόκειται να αναπτυχθεί η αμερικανική οικονομία, με την ανεργία να πέφτει στο 5,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Congressional Budget Office (CBO) των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του CBO, η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει θεαματικά, χάρη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στα νέα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης που πρόκειται να ληφθούν.
Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στην προηγούμενη «κορυφή» του στα μέσα του 2021 ενώ η απασχόληση θα επιστρέψει στα προπανδημικά επίπεδα το 2022.
Το σημαντικό είναι ότι το CBO δήλωσε ότι οι προβολές της δεν συμπεριλαμβάνουν κανένα πακέτο στήριξης, συμπεριλαμβανομένου του προαναγγελθέντος σχεδίου δημοσιονομικής τόνωσης του προέδρου Joe Biden ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κατά τ’ άλλα, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στα επίπεδα του 2% μετά το 2023.
Το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 5,3% το 2021 και περαιτέρω στο 4% μεταξύ 2024 και 2025.
Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αρχίσει να αυξάνει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στα μέσα του 2024. 

Αναβάθμισε εκτιμήσεις

Το CBO είπε ότι αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του «επειδή η ύφεση δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο αναμενόταν και επειδή το πρώτο στάδιο της ανάκαμψης πραγματοποιήθηκε νωρίτερα και ήταν ισχυρότερο από το αναμενόμενο».
Πρόσθεσε δε ότι οι επιχειρήσεις απέδειξαν την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στους περιορισμούς που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, αλλά και ότι ορισμένες βιομηχανίες και κλάδοι εξακολουθούν να δυσκολεύονται.
Μεταξύ 2026 και 2031, το CBO προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ περίπου 1,6% σε ετήσια βάση ενώ η Fed θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο του 2%.

Το πακέτο Biden

Το CBO έκανε λόγο και για το πρόσφατο πακέτο τόνωσης 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πέρασε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο.
Όπως εκτιμά, οι σχετικές με την πανδημία διατάξεις αυτής της νομοθεσίας θα προσθέσουν 774 δισεκατομμύρια δολάρια στο έλλειμμα κατά τη χρήση του 2021 και 98 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Αυτές οι προβλέψεις θα αυξήσουν το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,5%, κατά μέσο όρο, κατά τα ημερολογιακά έτη 2021 και 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης