Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Το «πακέτο» Biden στις ΗΠΑ θα ωθήσει την ανάπτυξη με 5% στην τριετία

ΔΝΤ: Το «πακέτο» Biden στις ΗΠΑ θα ωθήσει την ανάπτυξη με 5% στην τριετία
Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι το «πακέτο» τελικά θα είναι πολύ μικρότερο από τα 1.9 τρισ. δολ. ενώ η κινεζική οικονομία βρίσκεται στα επίπεδά της πριν από την πανδημία από το δ’ εξάμηνο του 2020
Σχετικά Άρθρα

Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις, το προτεινόμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 5% την επόμενη τριετία, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021.
H Gita Gopinath δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα μέτρα του προτεινόμενου πακέτου θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 1,25% στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ το 2021 (και το ίδιο ποσοστό σε κάθε έτος, οπότε το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί κατά 5,1%, έπειτα από συρρίκνωση 3,4% το 2020.

Προβλέψεις 

Η Gopinath διευκρίνισε σχετικά ότι το ΔΝΤ δεν έχει εκτιμήσει τον αντίκτυπο του προτεινόμενου πακέτου διάσωσης στην παγκόσμια οικονομία.
Έχουμε προβλέψει ότι αυτό μπορεί να ωθήσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 5% την επόμενη τριετία» επισήμανε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις ήταν προκαταρκτικές.

Γερουσία

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, Chuck Schumer, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι αυτός και οι συνάδελφοί του Δημοκρατικοί ενδέχεται να προσπαθήσουν να «περάσουν μεγάλο» μέρος του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης χωρίς να χρειαστεί η συναίνεση των Ρεπουμπλικανών.
Την ίδια ώρα, η Gopinath επισήμανε ότι η επιβολή του κατώτατου ωρομισθίου των 15 δολ. θα ενισχύσει την απασχόληση και την κατανάλωση.

Μικρότερο πακέτο

Την ίδια ώρα οι αγορές στοιχηματίζουν ότι το «πακέτο» θα μπορούσε να είναι μικρότερο από 1,9 τρισ. δολάρια που πρότεινε ο πρόεδρος Biden
H Gopinath, σημείωσε ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ιδιαίτερα άνιση μεταξύ των χωρών, και καταγράφεται μεγάλη διαφορά ως προς τις απώλειες ως προς το ΑΕΠ τους εν σχέσει με τα προ της κρίσης επίπεσα.

Κίνα

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είχε επιστρέψει στο προβλεπόμενο επίπεδο προ πανδημίας το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία φέτος, σημείωσε, πολύ ταχύτερα από τη ζώνη του ευρώ.
Η ταχύτερη ανάκαμψη στις προηγμένες οικονομίες οφειλόταν εν μέρει στην πιο εκτεταμένη δημοσιονομική στήριξη και την ταχύτερη πρόσβαση σε εμβόλια, αλλά νέα κύματα κρουσμάτων και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς εξακολουθούν να θέτουν κινδύνους, σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης