Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαίνεται ο πόλεμος με την AstraZeneca - Μπλόκο της Γερμανίας για τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών

Μαίνεται ο πόλεμος με την AstraZeneca - Μπλόκο της Γερμανίας για τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών
Η Γερμανία υποστηρίζει που είναι ελλιπείς οι πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών
Σχετικά Άρθρα
Μαίνεται ο πόλεμος για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού τη στιγμή που έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι, ενώ οι μεταλλάξεις του ιού προκαλούν έντονη ανησυχία τόσο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και στην επιστημονική κοινότητα.
Μετά την έφοδο των βελγικών αρχών -έπειτα από αίτημα της Κομισιόν- σε εργοστάσιο της AstraZeneca, η Γερμανία μπλοκάρει τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών.
Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών».
Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμα της είχε αναφερθεί σε ανησυχίες του Βερολίνου σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που είναι και εκείνα που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αποτελεσματικότητα σε αυτές τις ηλικίες ήταν μόλις 8%.
Τότε, το γερμανικό υπουργείο Υγείας είχε απορρίψει αυτές τις αιτιάσεις επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι επαρκή και κατά συνέπεια

Το μπλόκο της Γερμανίας

Η γερμανική επιτροπή για τους εμβολιασμούς (STIKO) -επικαλούμενη έλλειψη επαρκών δεδομένων για να συστήσει τη χρήση του για τον εμβολιασμό ομάδων μεγαλύτερης ηλικίας- αναφέρει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών.
«Τα διαθέσιμα δεδομένα είναι αυτή τη στιγμή ανεπαρκή για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πάνω από την ηλικία των 65 ετών», αναφέρει η επιτροπή σε απόφαση που κοινοποίησε σήμερα στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.
«Το εμβόλιο της AstraZeneca, αντίθετα με τα εμβόλια mRNA, θα πρέπει να προσφέρονται μόνο σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών», προσθέτει.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή (28/1/2021), την απόφασή του σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η «απάντηση» της AstraZeneca 

Από την πλευρά της, η AstraZeneca απορρίπτει τα περί χαμηλής αποτελεσματικότητας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε πως η εταιρεία του είχε λιγότερα δεδομένα από άλλες φαρμακοβιομηχανίες για τους ηλικιωμένους επειδή άρχισε να εμβολιάζει αργότερα τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
«Όμως έχουμε ισχυρά δεδομένα που δείχνουν πολύ ισχυρή παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού στους ηλικιωμένους, παρόμοια με αυτή που βλέπουμε σε νεώτερους ανθρώπους», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Η έφοδος στο εργοστάσιο της AstraZeneca

Έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας, Frank Vandenbroucke.
Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού Υγείας.
Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».
Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Βρετανία: Θα παραλάβουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε παραγγείλει

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση και της Βρετανίας, που επισημαίνει σε υψηλούς τόνους ότι πρέπει να παραλάβει όλα τα εμβόλια που έχει παραγγείλει και πληρώσει, κατόπιν της πίεσης των Βρυξελλών στην AstraZeneca να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτυχθεί στην Οξφόρδη και προορίζονται για τη Βρετανία.
«Νομίζω ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως τα εμβόλια που έχουν αγοραστεί και πληρωθεί για το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδοθούν», δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Michael Gove σε ραδιοσταθμό του Λονδίνου την Πέμπτη.
«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι στη χώρα μας, που έχουν προγραματιστεί για εμβολιασμό, θα λάβουν τα σκευάσματα στα μπράτσα τους,» είπε στο LBC Radio ο Gove.
Ο Βρετανός υπουργός απέφυγε να δηλώσει ότι το Λονδίνο θα εμποδίσει τις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca από τη Βρετανία προς την ΕΕ, δηλώνοντας όμως ότι το σημαντικό είναι να λάβει η Βρετανία την παραγγελία της εγκαίρως κατά τον προγραμματισμό: «Δε θα υπάρχει καμία απολύτως διακοπή σε αυτό», είπε σε άλλες δηλώσεις του στο BBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης