Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιδρούν οι Γάλλοι: Άνοιξε κανονικά εστιατόριο, αψηφώντας τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Αντιδρούν οι Γάλλοι: Άνοιξε κανονικά εστιατόριο, αψηφώντας τα μέτρα για τον κορωνοϊό
Πελάτες στριμώχτηκαν στο Poppies ενώ η αστυνομία πήγε στο εστιατόριο και κάλεσε τον ιδιοκτήτη στο αστυνομικό τμήμα
Σχετικά Άρθρα

Εστιατόριο στη Νίκαια άνοιξε κανονικά τις πύλες του αψηφώντας τα μέτρα για τον κορωνοϊό που ισχύουν στη Γαλλία.
Πελάτες στριμώχτηκαν στο Poppies ενώ η αστυνομία πήγε στο εστιατόριο και κάλεσε τον ιδιοκτήτη στο αστυνομικό τμήμα για εξηγήσεις
Ωστόσο ούτε τότε δεν έκλεισε την επιχείρηση, ούτε έδιωξε τους πελάτες.

Χλεύαζαν την αστυνομία οι πελάτες 

«Ελευθερία, ελευθερία», φώναζαν κάποιοι από αυτούς, όταν έφυγε η αστυνομία, σύμφωνα με το Reuters.
Στη Γαλλία τα εστιατόρια και τα μπαρ έχουν κλείσει από τον Οκτώβριο (2020).
Κάτοικοι του Παρισιού αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει ανάλογες ενέργειες εναντίωσης στα μέτρα και στην πρωτεύουσα, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Την ίδια ώρα, ο Macron δέχεται πιέσεις από γιατρούς και επιδημιολόγους προκειμένου να επιβάλει ένα τρίτο lockdown, προτού επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων.

Δισταγμός Macron για νέο lockdown

Η γαλλική κυβέρνηση καθυστερεί για άλλη μια φορά την ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση, όπως φαίνεται, για την επιβολή ενός νέου lockdown και εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για την επιβράδυνση της μετάδοσης των νέων μεταλλαγμένων και πιο μεταδοτικών στελεχών του Covd-19, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί θεωρείται ανεπαρκής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.

Μεταλλαγμένα στελέχη

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron «ζήτησε πρόσθετη ανάλυση των επιστημονικών στοιχείων» σχετικά με την εξάπλωση του ιού πριν αποφασίσει τυχόν νέα περιοριστικά μέτρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Gabriel Attal ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.
Η διατήρηση του τρέχοντος καθεστώτος για τους περιορισμούς είναι «απίθανη» (όπως η εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 6 π.μ.) καθώς δεν φαίνεται να απέδωσε και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του έχει πέσει το τραπέζι η πρόταση για ένα νέο αυστηρό lockdown.

Ανυπακοή

Ο Christophe Castaner, επικεφαλής του κόμματος του Macron στην Εθνοσυνέλευση, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι υπάρχει κίνδυνος «πολιτικής ανυπακοής» και στη Γαλλία, εάν επιβληθεί νέο κλείδωμα.
Οι ψηφοφόροι έχουν πολύ λιγότερη όρεξη για αυστηρά μέτρα από ό, τι στην αρχή της πανδημίας, με το 93% των ενηλίκων να εγκρίνει το πρώτο lockdown, σε σύγκριση με μόλις 67% που τίθενται υπέρ του τρίτου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Elabe.
«Ξέρω ότι υπάρχει κόπωση», είπε ο Atal κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Η απόφαση για το εάν θα ενισχυθούν τα μέτρα θα εξαρτηθεί από τους υγειονομικούς δείκτες, είπε.

Οικονομία

Τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα κλαμπ, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι αθλητικοί χώροι έκλεισαν από τον Οκτώβριο και υποστηρίζονται από κρατική βοήθεια, όπως πολλοί τομείς της οικονομίας.
Ένα τρίτο lockdown θα προκαλούσε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10% έως 18% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών που ανέφερε η Parisien, αναφερόμενη στα σενάρια για νέα περιοριστικά μέτρα.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου - και αυστηρότερου lockdown - την άνοιξη του 2020, η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο.

Έσχατη λύση 

Ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους να επιτευχθεί μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, ένα νέο lockdown θα απειλούσε τις οικονομικές προοπτικές.
Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire χαρακτήρισε το τρίτο lockdown «έσχατη λύση» την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.
Μια πρόσφατη έρευνα της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξε αυξανόμενη ανησυχία στα νοικοκυριά για το οικονομικό τους μέλλον τον Ιανουάριο, καθώς σκοπεύουν να κάνουν περισσότερες αποταμιεύσεις εξαιτίας της ανασφάλειας και να περικόψουν δαπάνες.
Ο Macron αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση τις αμέσως επόμενες μέρες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης