Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: «Βαφτίζει» τις εγγυήσεις σε επιχειρηματικά δάνεια επιχορηγήσεις για να αποτρέψει κρίση φερεγγυότητας

Γαλλία: «Βαφτίζει» τις εγγυήσεις σε επιχειρηματικά δάνεια επιχορηγήσεις για να αποτρέψει κρίση φερεγγυότητας

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του στη Κομισιόν – Υποστηρίζει ότι οι επιχορηγήσεις θα δοθούν μόνο σε βιώσιμες επιχειρήσεις

Σχετικά Άρθρα

Η Γαλλία εξετάζει το σχέδιο να μετατρέψει ορισμένα κρατικά εγγυημένα δάνεια προς επιχειρήσεις σε επιχορηγήσεις προκειμένου να παράσχει ενίσχυση προς τις εταιρείες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας και να αποφύγει τη συσσώρευση εταιρικού χρέους το οποίο δυνητικά θα ανασχέσει τη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Blooomberg.

Νέα εργαλεία

Η Γαλλία, όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, επιχειρεί να βρει καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία για να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία.
Οι τράπεζες έχουν εκδόσει περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικά εγγυημένων δανείων, κυρίως για να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν από τα δύο lockdowns.
Με τη συνέχιση της υγειονομικής κρίσης και τις ανησυχίες για τα προγράμματα εμβολιασμού, σε τραπεζικούς κύκλους έχει προκληθεί ανησυχία για την ικανότητα των επιχειρήσεων αυτών να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Προοπτικές

Μιλώντας στη επιτροπή της γαλλικής Γερουσίας για το χρηματοπιστωτικό τομέα, ο Le Maire επισήμανε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα μετατροπής των δανείων σε επιχορηγήσεις όσον αφορά εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω lockdowns αλλά διαθέτουν μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψης.
Οποιαδήποτε τέτοια μετατροπή (σ.σ. των δανείων σε επιχορηγήσεις) θα εξετασθεί κατά περίπτωση, είπε.
«Είναι μια επιλογή που αξίζει να δούμε και θα την παρουσιάσουμε» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Le Maire.

Κεντρική τράπεζα

Η Τράπεζα της Γαλλίας αναμένει απώλεια μεταξύ 4,5% και 6% σε δάνεια που δόθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας στις επιχειρήσεις, το 90% των οποίων καλύπτεται από κρατική εγγύηση, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau νωρίτερα την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει επίσης τη δυνατότητα παράτασης της χρονικής διάρκειας των κρατικών εγγυήσεων για ορισμένες εταιρείες, ιδίως στον τομέα της αεροναυπηγικής.
Αυτό θα απαιτούσε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Δάνεια μετοχικού κεφαλαίου

Η Γαλλία προετοιμάζει ένα ακόμη πρόγραμμα που θα στηρίζεται στην παροχή κρατικών εγγυήσεων για την διοχέτευση ρευστότητας σε εταιρείες με τη μορφή δανείων μετοχικού κεφαλαίου ύψους πολλών δισ. ευρώ με στόχο τη βελτίωση των ισολογισμών τους και την ενθάρρυνση δανεισμού για τη διενέργεια επενδύσεων.
Ο Le Maire δήλωσε ότι η αποπληρωμή αυτών των δανείων θα ξεκινήσει ύστερα από τέσσερα χρόνια ενώ θα παρουσιάσει τις τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου τις επόμενες ημέρες.

Επιχειρηματικά δάνεια με κρατικές εγγυήσεις ανά χώρα: Πρωταθλήτρια η Γαλλία
aides.PNG
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης