Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με τους διεθνείς εταίρους

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με τους διεθνείς εταίρους
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken, υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους

Ο Anthony Blinken ξεκίνησε την πρώτη του μέρα ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υποσχόμενος να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους παγκόσμιους εταίρους της χώρας του και να δείξει στον κόσμο ότι η Αμερική μπορεί να ηγηθεί, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την κλιματική αλλαγή, τη διάβρωση των δημοκρατιών και άλλα σύνθετα ζητήματα.
Στο λόμπι του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών ένα πλήθος εργαζόμενων, περιορισμένο λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, καλωσόρισε χειροκροτώντας τον νέο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος υπήρξε ο "υπ’ αριθμόν 2" του State Department επί προεδρίας του Barack Obama.

«Ο κόσμος μας παρακολουθεί»

"Ο κόσμος μας παρακολουθεί προσεκτικά αυτή τη στιγμή.
Θέλουν να μάθουν αν μπορούμε να θεραπεύσουμε το έθνος μας.
Θέλουν να δουν αν θα ηγηθούμε με τη δύναμη του παραδείγματος μας… και αν θα δώσουμε προτεραιότητα στη διπλωματία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας", είπε.
Ως προκλήσεις ανέφερε την πανδημία της Covid-19, την κλιματική αλλαγή, την παγκόσμια οικονομία, τις απειλές κατά των δημοκρατιών, τους αγώνες για φυλετική δικαιοσύνη και τους κινδύνους για την ασφάλεια και την παγκόσμια σταθερότητα που θέτουν αντίπαλες και ανταγωνιστικές δυνάμεις.
Δεν απάντησε σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου σε ποια μέρη του κόσμου θα δώσει ύψιστη προτεραιότητα.
Η πολιτική του τέως προέδρου Donald Trump "Πρώτα η Αμερική" έφθειρε τις παραδοσιακές στρατηγικές συμμαχίες της Ουάσινγκτον.
Η επιδρομή στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από ένα όχλο οπαδών του Trump αμαύρωσε περαιτέρω την παγκόσμια θέση της Αμερικής.

«Ενιαίο μέτωπο»

Ο Blinken είπε ότι το State Department πρέπει να εργαστεί για να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο με συμμάχους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
"Γνωρίζω ότι το State Department στο οποίο εισέρχομαι σήμερα δεν είναι το ίδιο με εκείνο που άφησα πριν από τέσσερα χρόνια", τόνισε ο βετεράνος διπλωμάτης. "Πολλά έχουν αλλάξει. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Το υπουργείο έχει αλλάξει... Ο κόσμος μας παρακολουθεί προσεκτικά αυτή τη στιγμή. Θέλουν να μάθουν αν μπορούμε να θεραπεύσουμε το έθνος μας".
Ο διορισμός του Blinken, στενού συνεργάτη του προέδρου Joe Biden στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, εγκρίθηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία (78 ψήφους υπέρ - 22 κατά) από την αμερικανική Γερουσία.
Στην ακροαματική διαδικασία για την έγκριση του διορισμού του υποσχέθηκε να εργαστεί σε διακομματική βάση για την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης