Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός από την άνοδο των κρουσμάτων - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις - Αγωνία από το άνοιγμα λιανεμπορίου

Συναγερμός από την άνοδο των κρουσμάτων - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις - Αγωνία από το άνοιγμα λιανεμπορίου

Συναγερμός για Αττική - Αλλάζει τα δεδομένα η αύξηση κρουσμάτων - Στον αέρα το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συναγερμός έχει σημάνει στους επιστήμονες για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται καθημερινά πλέον στην Αττική, με αρκετούς από αυτούς να εκφράζουν πλέον ανοιχτά την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο το Λεκανοπέδιο να έχει την ίδια τύχη με αυτή που είχε η Θεσσαλονίκη πριν από δύο μήνες.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη των επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως σε αυτό το σενάριο, θα υπάρξει πλήρης ανατροπή όλων των δεδομένων σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα για τους επόμενους μήνες.
Ήδη μάλιστα διατυπώνονται ανοιχτά δεύτερες σκέψεις σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, με τους αρμόδιους να επισημαίνουν πως τα δεδομένα που θα υπάρξουν αύριο Πέμπτη 28/1 θα είναι και αυτά που θα καθορίσουν το εάν τελικά τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν, όπως έχει προγραμματιστεί.
Την ανησυχία αυτή επιτείνουν τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχουν εντοπιστεί σε Αττική, βόρεια Ελλάδα και Κρήτη και ενώ αναμένονται τα στοιχεία που θα δείξουν ποιο ήταν τελικά το αποτύπωμα στην επιδημία από το άνοιγμα της αγοράς.
Οι εισηγήσεις των επιστημόνων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και την Παρασκευή θα υπάρξουν και οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για το εάν θα ανοίξουν και άλλοι κλάδοι της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, κάτι που πάντως φαίνεται απίθανο.
Με την Αττική να «βράζει», με το λιανεμπόριο ανοιχτό και με το άνοιγμα των σχολείων να παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, είναι προφανές πως δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση περιορισμών και άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων, όπως π.χ. πρακτορεία ΟΠΑΠ, χιονοδρομικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μιλά για αναπροσαρμογή της πολιτικής της, εάν χρειαστεί, ενώ ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα ακόμα «πισωγύρισμα», ακόμα και το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

Κικίλιας(Υπ. Υγείας): Μας προβληματίζει η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική - Ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων

Το «παρών» στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, εμφανίστηκε ανήσυχος για την αυξητική τάση του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ άφησε αιχμές κατά των εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια.
Πιο αναλυτικά ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως «είμαστε πιστοί στη διαφάνεια της ενημέρωσης προς τους πολίτες.
Σήμερα ενημέρωσα τα κόμματα μαζί με Θεοδωρίδου και Τσιόδρα.

Η στρατηγική μας κινείται σε δύο πυλώνες

  • Εμβολιασμός ανάλογα με τη διαθεσιμότητα
  • Εξασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση

Με πρωτοφανείς ρυθμούς η διαδικασία παραγωγής εμβολίων.
Όμως η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις στην Ευρώπη.
Η Von Der Layen είπε είπε ότι η Ευρώπη έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για την παραγωγή των εμβολίων.
Τα κράτη μέλη οφείλουμε να εξετάσουμε τη διαπραγμάτευση από σχέση ισχύος.
Να διαμορφώσει ένα πλέγμα προστασίας απέναντι στους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό για την παραγωγή των εμβολίων προήλθαν από κρατικούς προϋπολογισμούς.
Οφείλουμε να επανεξετάσουμε τους όρους διαπραγμάτευσης.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, ο μέσος όρος κρουσμάτων ήταν 547.
Έχουμε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα ενεργά κρούσματα είναι 5.024.
Τα περισσότερα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει.
Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία.
Μας ανησυχούν επίσης η αύξηση στη Μαγνησία, την Εύβοια, την Αχαΐα, την Αττική βέβαια και ιδιαίτερα στον βόρειο και κεντρικό τομέα».
Αναφερόμενος στην επίδραση του λιανεμπορορίου στην αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε ότι ακόμα δεν υπάρχει εικόνα, καθώς τα καταστήματα έχουν ανοίξει μόλις για οκτώ ημέρες.
«Η κυβέρνηση πολύ προσεκτικά εξετάζει τα δεδομένα και βάζει πάνω απ' όλα την υγεία των πολιτών».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ο κ. Κικίλιας είπε το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των πολιτών που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες.
Πρόσθεσε, δε, ότι θα ακολουθήσουν και οοι εκπαιδευτικοί, με άλλη ηλικιακή ομάδα.

Στους 5.724 οι νεκροί

Σήμερα 27/1 ανακοινώθηκαν 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).

1.jpg
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 858, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 154.083 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.724 θάνατοι.

2.jpg
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 274 (70,8% άνδρες).
To ?? για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,88 (95% Crl: 0,28-1,41)


4.jpg


Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Αύριο 28/1 κρίνεται το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων


Τη θέση πως τα δεδομένα που θα καταγραφούν αύριο Πέμπτη 28/1 θα κρίνουν το εάν θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Αρκουμανέας υπογράμμισε πως αύριο Πέμπτη θα μελετηθούν τα δεδομένα σχετικά με την πανδημία, τονίζοντας ότι αυτά θα κρίνουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής.
«Θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη ώστε να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη.
Θα τα αξιολογήσουμε και θα δούμε τα επόμενα βήματα» είπε ο κ.Αρκουμανέας.
Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ.Αρκουμανέας ανέφερε ότι «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα».
«Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Γώγος: Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Στον αέρα φαίνεται πως είναι η επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων καθώς η διασπορά του κορωνοϊού - και κυρίως στην Αττική - αλλά και οι μεταλλάξεις έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες.
«Για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον Ant1, επισημαίνοντας ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Παρασκευή τα δεδομένα και το ποσοστό της θετικότητας».
«Αν σε μία περιοχή υπάρχει μία τάση ανόδου των κρουσμάτων θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά» είπε ο κ.Γώγος.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Στα μέσα Μαρτίου πιθανό να πάμε σε νέα σκληρά μέτρα

Την εκτίμηση πως στα μέσα Μαρτίου είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν νέα σκληρά μέτρα διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη» ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως «κοκκινίζει».
Όπως είπε, για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται και το άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο.
«Η κινητικότητα αυξήθηκε 10% – 20%» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος τόνισε πως η αύξηση αυτής της κινητικότητας τον ανησυχεί «περισσότερο από τις ουρές έξω από τα καταστήματα».
Επιπλέον, επανέλαβε πως θα πρέπει στα Μέσα Μεταφοράς να μπει ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα.
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορωνπϊού ημερησίως, υποστηρίζοντας πως υπάρχει η πιθανότητα στα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα».

Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου

Σε αυτό το πλαίσιο, του περιορισμού δηλαδή των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε όλη την επικράτεια από τις 06:00 σήμερα Τρίτη 26/1 το πρωί έως την 1η Φεβρουαρίου.
«Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα» αναφέρει το υπ.Προστασίας του Πολίτη.

Έως 5.000 πρόστιμο

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Τι ισχύει από 25/1 σε ταξί, ΙΧ

Αλλαγές ισχύουν από τις 06:00 Δευτέρα 25/1 όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μετακινούνται με ΙΧ και ταξί.
Συγκεκριμένα, επιτρέπονται πλέον έως δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης), σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.
Σύμφωνα με το υπ.Υποδομών, η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Από σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Τι προβλέπεται για τις μάσκες στα οχήματα

Σημειώνεται ότι στο ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.
Η μάσκα στο IX αυτοκίνητο δεν είναι υποχρεωτική όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. σύζυγοι ή γονείς με παιδιά) ή όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης