Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι αποικιοκρατικές πρακτικές πωλήσεων της NΙΚΕ και η χαριστική βολή στους συνεργάτες της Folli Follie

Οι αποικιοκρατικές πρακτικές πωλήσεων της NΙΚΕ και η χαριστική βολή στους συνεργάτες της Folli Follie

Οι πωλήσεις με Letter Of Credit και η αποκαλυπτική επιστολή κρητικής εταιρίας... για την ΝΙΚΕ 

Σχετικά Άρθρα

Η αποκάλυψη του bankingnews για την απόφαση της NIKE να οδηγήσει σε ξαφνικό θάνατο 94 εταιρίες με περίπου 300 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου καθώς προκύπτει ότι η NIKE έχει ήδη κλείσει τους λογαριασμούς (προμήθειες) και σε άλλα καταστήματα που είχαν την ατυχία να συνεργάζονται εμπορικά με την πολυεθνική μέσω Folli Follie.
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται αποικιοκρατικές πρακτικές, διαδικασίας πωλήσεων στις 94 εταιρίες οι οποίες απειλούνται με λουκέτο λόγω της αναιτιολόγητης πρακτικής (λόγοι στρατηγικής!!!) της NIKE να σταματήσει να τις προμηθεύει με προϊόντα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η NIKE εφαρμόζει μια διαδικασία πωλήσεων χονδρικής που τουλάχιστον θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τις επιχειρήσεις που προμηθεύονται χονδρική τα προϊόντα της και θα συντελέσει σε χρεοκοπίες εφ όσον η πολυεθνική επιμείνει στη διακοπή των πωλήσεων προς τις εν λόγω εταιρίες.

Αγορές χονδρικής με Letter of Credit

Συγκεκριμένα η NIKE απαιτεί να υπάρχει Letter of Credit μέσω τράπεζας για το ισόποσο της παραγγελίας που πραγματοποιεί η επιχείρηση λιανικής.
Αυτό σημαίνει ότι στις 15 Ιανουαρίου του 2021 που ήταν η καταληκτική προθεσμία υποβολής παραγγελιών για τον χειμώνα του 2021 η εταιρία λιανικής που έκανε την παραγγελία θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει από τράπεζα εγγυητική επιστολή και πιθανότατα γραμμή πίστωσης με ότι αυτό σημαίνει για το κόστος λειτουργίας της και τη χρηματοοικονομική της επάρκεια.
Δηλαδή θα έπρεπε προκαταβολικά να έχει εξασφαλισμένο το ποσό για το διάστημα που μεσολαβεί από την παραγγελία έως την παραλαβή που γίνεται περίπου 8 μήνες αργότερα!!! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εταιρίες που έχουν γραμμές πίστωσης βρίσκονται σε κίνδυνο αν συνυπολογιστεί ότι η NIKE είναι Leader στην αγορά αθλητικών ειδών στην Ελλάδα.
Και όλα αυτά ενώ έχουν προηγηθεί υποχρεώσεις που σχετίζονται από το πως θα είναι φτιαγμένες οι βιτρίνες των καταστημάτων ή οι χώροι των καταστημάτων γεγονός που σημαίνει υποχρεωτικές επενδύσεις
Πριν όμως τον τελευταίο στραγγαλισμό έχει προηγηθεί ένας προηγούμενους σε μικρότερες εταιρίες που δεν έχουν τις δυνατότητες (οικονομικές και όχι μόνο) να αντιδράσουν.

Η επιστολή απόγνωσης

Χαρακτηριστική των πρακτικών είναι η επιστολή απεγνωσμένης ιδιοκτήτριας επιχείρησης αθλητικών ειδών από την Κρήτη
«Όταν η Nike σταμάτησε να πολλά προϊόντα μέσω της ΕΛΜΕΚ και ήλθε η ίδια στην Ελλάδα αγοράζαμε από τη Nike και τα προϊόντα αποστέλλονταν από την Ολλανδία σε όλους τους πελάτες μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.
Σε τυχαία χρονική στιγμή ενώ πήγαμε για δειγματισμό μας ενημέρωσε ο τότε πωλητής ότι διακόπτεται η συνεργασία μας και στο εξής πρέπει να δειγματιζόμαστε στη Folli-Follie όπως πολλά μαγαζιά πριν από μας τα οποία άλλα τα έστελναν στη Folli-Follie και άλλα τα έκοψαν εντελώς. Δεν είμαστε δηλαδή οι πρώτοι που μεταφέρθηκαν σαν πελάτες στη Folli-Follie είμαστε από τους τελευταίους.
Και ενώ δειγματιζόμαστε ακόμα στη Nike, μας απέκλειαν από πολλά μοντέλα τα οποία ήταν από τα πιο εμπορεύσιμα. Πηγαίνοντας στη Folli-Follie αυτά τα προϊόντα που μας απέκλειαν αυξήθηκαν. Μέχρι που φτάσαμε να κλείσει η Folli-Follie.
Τότε μας διαβεβαίωναν ότι θα μας αναλάμβανε άλλη εταιρία ή θα επιστρέφαμε στη Nike.
Μετά από μήνες χωρίς ενημέρωση και μετά από συζητήσεις με πωλητές άλλων εταιριών που γνωρίζαμε, ακούγαμε ότι θα μας κόψουν εντελώς. Με τα πολλά τηλεφωνηθήκαμε με κάποιον πωλητή της Nike που είχαμε ακόμα το κινητό του ο οποίος σε φιλικό επίπεδο μας ενημέρωσε ότι το όνομα μας δεν ήταν πλέον στο πελατολόγιο της Nike.
Από αυτή τη μέρα χωρίς καμία ενημέρωση προσπαθούμε να επιβιώσουμε να κρατήσουμε ανοικτό το κατάστημά μας μετά από 22 χρόνια λειτουργίας»

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης