Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Ιnstitute: Πως η Nike και άλλες 82 διεθνείς μάρκες χρησιμοποιούν σύγχρονους σκλάβους για τα προϊόντα τους

tags :
Gatestone Ιnstitute: Πως η Nike και άλλες 82 διεθνείς μάρκες χρησιμοποιούν σύγχρονους σκλάβους για τα προϊόντα τους
Οι κατηγορίες της έκθεσης από το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας εναντίον της Nike είναι ιδιαίτερα σκληρές
Σε ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα που σπανίως αναδεικνύεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικεντρώνεται το αμερικανικό Ινστιτούτο Gatestone institute.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Nike αλλά και άλλες 82 διεθνείς φίρμες χρησιμοποιούν σύγχρονους δούλους με την βοήθεια του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας παράγοντας υποδήματα και ρούχα κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας.
Τον Μάρτιο του 2020, το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, σε μια έκθεση με τίτλο «Uyghurs for Sale» κατηγόρησε την Κίνα ότι ανάγκασε περισσότερους από 80.000 Uyghurs και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες να παράγουν προϊόντα για τη Nike και 82 άλλες μάρκες.
Οι κατηγορίες της έκθεσης εναντίον της Nike είναι ιδιαίτερα σκληρές.
Ένα εργοστάσιο στην ανατολική Κίνα που κατασκευάζει παπούτσια για την αμερικανική εταιρεία Nike είναι εξοπλισμένο με πύργους παρακολούθησης, φράχτες με συρματόπλεγμα.
Εκεί, οι άνθρωποι κρατούνται παρά την θέλησή τους σε απάνθρωπες συνθήκες.
Αυτό το εργοστάσιο, που είναι προμηθευτής της Nike για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, παράγει περίπου 8 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια κάθε χρόνο.
Η νομοθεσία των ΗΠΑ προβλέπει ότι τα προϊόντα που παράγονται με καταναγκαστική εργασία μπορούν να κατασχεθούν, αλλά εκείνα που κατασκευάζονται σε φρικτές συνθήκες στην Κίνα και αλλού εκκαθαρίζονται συνήθως μέσω τελωνείων και καταλήγουν στα ράφια των αμερικανών καταστημάτων… ως καθαρά προϊόντα.
Πώς μπορούν τα παπούτσια της Nike να κατασκευάζονται σε ένα εργοστάσιο που περιβάλλεται από τοίχους, συρματοπλέγματα και πύργους παρακολούθησης και όπου οι εργαζόμενοι, πολλοί από μια μειονότητα, δεν επιτρέπεται να φύγουν και ουσιαστικά υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία;

Σύγχρονη σκλαβιά

Τον όρο σύγχρονη σκλαβιά χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στις 16 Ιουλίου 2020 όταν μίλησε για την Κίνα στο Fox News.
Η αντίστοιχη εκλεπτυσμένη φράση είναι «καταναγκαστική εργασία».
Ο υπουργός εξωτερικών της Αμερικής, ωστόσο, εγκατέλειψε τη διπλωματία και χρησιμοποιούσε το πιο ισχυρό όπλο της Αμερικής: Την αλήθεια.
Η φρικτή - αλήθεια είναι ότι το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα που ελέγχει πλήρως το κράτος έχει θεσμοθετήσει τη δουλεία, την αναβάθμισε σε βιομηχανική κλίμακα και προσέφερε σκλάβους σε ξένες εταιρείες.
Επιπλέον, επιδεινώνοντας το έγκλημά της, η Κίνα διαλέγει τους σκλάβους της από μειονότητες εντός των συνόρων της.
Οι εταιρείες που απολαμβάνουν την προστασία των ΗΠΑ πρέπει να υπερασπίζονται τις αξίες των ΗΠΑ.
Δυστυχώς, ορισμένες αμερικανικές εταιρείες δεν το κάνουν, αποδέχονται τις κινεζικές πρακτικές, το μόνο κριτήριο τους είναι το χαμηλό κόστος.
Ο Pompeo έχει επικρίνει την Κίνα για «εμπορία ανθρώπων» και «σύγχρονη ανθρώπινη δουλεία».
«Ελπίζουμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι οι επιχειρήσεις που συχνά μιλάνε για τα κοινωνικά αγαθά - είτε πρόκειται για κατασκευαστές αθλητικών παπουτσιών είτε για άλλες εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή που αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη - θα πρέπει να ρίξουν μια σοβαρή ματιά στον πραγματικό κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βεβαιωθούν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους συμμορφώνονται με αυτά τα πρότυπα σωστής εργασίας.
Ο Pompeo δεν ανέφερε την Nike αλλά υπάρχει ένας κατασκευαστής αθλητικών ειδών που πάντοτε έρχεται στο μυαλό όταν το θέμα είναι οι απαράδεκτες εργασιακές πρακτικές στην Κίνα.
Τον Μάρτιο, το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, σε μια έκθεση με τίτλο "Uyghurs for Sale", κατηγόρησε την Κίνα ότι ανάγκασε περισσότερους από 80.000 Uyghurs και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες να παράγουν προϊόντα για τη Nike και 82 άλλες μάρκες.
Πολλοί από τους εργάτες είχαν μεταφερθεί με ειδικά τροποποιημένα τρένα σε τοποθεσίες εκτός της πατρίδας των Ουιγούρων, την οποία η Κίνα αποκαλεί «Αυτόνομη Περιφέρεια Xinjiang Uygur» ή XUAR.
Η έκθεση εναντίον της Nike είναι ιδιαίτερα επικριτική.
Ένα εργοστάσιο στην ανατολική Κίνα που κατασκευάζει παπούτσια για την αμερικανική εταιρεία Nike είναι εξοπλισμένο με πύργους παρακολούθησης, φράχτες με συρματόπλεγμα και κλούβες αστυνομίας", σημείωσε.
Το εργοστάσιο αυτό, στο Laixi της επαρχίας Shandong, λειτουργεί από την εταιρεία Qingdao Taekwang Shoes Co. που ανήκει στη Νότια Κορέα, η οποία απασχολεί περίπου 700 εργαζόμενους από τους Ουιγούρους, πολλές από τις οποίες είναι γυναίκες.
Εκεί, οι άνθρωποι κρατήθηκαν ενάντια στη θέλησή τους σε απάνθρωπες συνθήκες.
Αυτό το εργοστάσιο, είναι προμηθευτής της Nike για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, παράγει περίπου οκτώ εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια κάθε χρόνο.
Είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές παπουτσιών της μάρκας και αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην εμβληματική εταιρεία των ΗΠΑ.
H Nike, σε ανακοίνωση της με τίτλο δήλωση της Nike για την Xinjiang, ανέφερε ότι ζήτησε από το εργοστάσιο να σταματήσει να προσλαμβάνει υπαλλήλους από το XUAR στην εγκατάσταση του Qingdao και έχει επιβεβαιώσει ότι δεν έχει πλέον υπαλλήλους από το XUAR.
Επιπλέον, η Nike αναφέρει ότι η Qingdao Taekwang Shoes υποστηρίζει ότι όλοι οι «υπάλληλοι», όπως αποκαλούν τους εργάτες σε καταναγκαστική εργασίας «είχαν τη δυνατότητα να τερματίσουν ή να επεκτείνουν τις συμβάσεις τους ανά πάσα στιγμή».
Μια έρευνα της Washington Post τον Μάρτιο 2020, ωστόσο, δείχνει ότι ο Uyghur και άλλες γυναίκες βρίσκονταν ακόμη στο εργοστάσιο και, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, δεν έφθασαν στην περιοχή αυτοβούλως αλλά με εξαναγκασμό.
Η Nike δηλώνει ότι οι προμηθευτές της απαγορεύονται αυστηρά να χρησιμοποιούν οποιονδήποτε τύπο φυλακής, καταναγκαστικής ή ανασφάλιστης εργασίας", αλλά αυτοί οι προμηθευτές έκαναν ακριβώς αυτά που.. καταδίκασε η Nike.
Το άρθρο 307 νόμου του 1930 απαγορεύει την εισαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες προϊόντων που παράγονται από "καταναγκαστική εργασία".
Οι αμερικάνικες και άλλες διεθνείς μάρκες, πριν και μετά την τροποποίηση του άρθρου 307, έχουν επιτύχει να αποφύγουν τον αμερικανικό νόμο.
 Εκτός από άλλες τακτικές, λαμβάνουν πιστοποιήσεις από εταιρείες επιθεώρησης, οι οποίες διενεργούν «ελέγχους» των συνθηκών εργασίας σε προμηθευτές.
Οι έλεγχοι των Κινέζων προμηθευτών είναι σχεδόν πάντα παραπλανητικοί.
Οι αγοραστές αγαθών, όταν ζητούν τιμές προϊόντων από την Κίνα, συνήθως αναφέρονται σε δύο τιμές: η μία για προϊόντα με επιθεωρήσεις και η άλλη για προϊόντα χωρίς ελέγχους.
Η διαφορά μεταξύ των δύο τιμών, είναι το κόστος δωροδοκίας για τους κινέζους "επιθεωρητές".
Η νομοθεσία των ΗΠΑ προβλέπει ότι τα προϊόντα που παράγονται με καταναγκαστική εργασία μπορούν να κατασχεθούν, αλλά εκείνα που κατασκευάζονται σε φρικτές συνθήκες στην Κίνα και αλλού αποχαρακτηρίζονται συνήθως μέσω τελωνείων και καταλήγουν στα ράφια των αμερικανών καταστημάτων.
Αυτή η επίσημη χαλαρότητα πλησιάζει στο τέλος της.
Υπήρξαν επίσης αξιόπιστες αναφορές ότι η κυβέρνηση της Κίνας  διευκόλυνε τη μαζική μεταφορά Ουιγούρων και άλλων από το Xinjiang σε εργοστάσια σε ολόκληρη την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων υπό συνθήκες καταναγκαστικής ή ακούσιας εργασίας", από την "Συμβουλευτική Επιχειρηματική Εφοδιαστική Αλυσίδα Xinjiang" με βάση το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Η κακομεταχείριση των Ουιγούρων, και άλλων πολιτών από το Καζακστάν και το Κιργιστάν, καθώς και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων δεν θα είναι πλέον ανεκτή αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ.
Nike Downshifter 9 AQ7481-002 - Skroutz.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης