Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Σχέδιο για έλεγχο στις εξαγωγές των εμβολίων για τον Covid-19 από τις φαρμακοβιομηχανίες

Κομισιόν: Σχέδιο για έλεγχο στις εξαγωγές των εμβολίων για τον Covid-19 από τις φαρμακοβιομηχανίες

«Μάχη» της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς τόσο η AstraZeneca όσον και η Pfizer έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα είναι συνεπείς στις παραδόσεις εμβολίων

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο όσαν αφορά την προήθεια εμβολίων σύμφωνα με το οποίο θα απαιτείται από τις εταιρείες να καταχωρούν σε ένα συγκεκριμένο κατάλογο και να δημοσιοποιούν τυχόν εξαγωγές εμβολίων - ένα δραστικό βήμα ως απάντηση στους φόβους που διατυπώνονται ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν θα ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021.
«Επιθυμούμε σαφήνεια στις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την εξαγωγή εμβολίων από την ΕΕ», ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, προσθέτοντας ότι θα εξαιρούνται των ελέγχων οι εξαγωγές για ανθρωπιστικούς λόγους.


ιΟι χώρες της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο δεν απαγορεύει τις εξαγωγές, αλλά θα υποχρεώνει της φαρμακοβιομηχανίες να ενημερώνουν την ΕΕ «όποτε προτίθενται να εξαγάγουν σε τρίτες χώρες»
Η ανακοίνωση έρχεται μετά την δημοσιοποίηση της είδησης ότι η AstraZeneca δεν θα εκπληρώσει πλήρως παραγγελία της ΕΕ για εμβόλια κατά το πρώτο τρίμηνο - μια εξέλιξη που «δεν είναι αποδεκτή» από την ΕΕ, δήλωσε η Επιτροπος Κυριακίδη.
Η εταιρεία, η οποία συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να αναπτύξει το σκεύασμα κατά του Covid-19, επικαλέστηκε θέματα όσον αφορά την παραγωγή αλλά δεν αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτά.
Η δήλωση της Κυριακίδη άφηνε το υπονοούμενο ότι η βρετανικο-σουηδική εταιρεία πούλησε αλλού τα εμβόλια.
«Η ΕΕ θέλει να μάθει ακριβώς ποιες δόσεις έχουν παραχθεί [και] πού από την AstraZeneca μέχρι στιγμής. Και σε ποιον έχουν παραδοθεί», επισήμανε.

Νομικές ενέργειες

«Οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές», δήλωσε η Κυριακίδη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παραδοθούν οι παραγγελθείσες δόσεις εμβολίων το τίμημα το συντομότερο δυνατό.
Θέλουμε να εκπληρωθεί πλήρως η σύμβασή μας»
Τα ζητήματα με την AstraZeneca είναι η δεύτερη σημαντική αποτυχία για την ΕΕ όσον αφορά την προμήθεια εμβολίων.
Η Pfizer, η οποία συνεργάζεται με τη BioNTech για το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε από την ΕΕ, δήλωσε ότι πρέπει να μειώσει την παραγωγή για να αναδιοργανώσει το βασικό εργοστάσιό της στην Ευρώπη.
Η Επιτροπή μέχρι στιγμής αρνήθηκε να αναφερθεί σε ποια νομική ενέργεια θα αναλάβει τώρα που η εταιρεία δεν εκπληρώνει τη συμβατική της συμφωνία.
Ωστόσο,η Κυριακίδη προειδοποίησε την ΕΕ «θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται για την προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων της».

Νωρίτερα τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου το bankingnews.gr είχε επισημάνει:


«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Astrazeneca για τις μειωμένες παραδόσεις των εμβολίων, με την ΕΕ να περνά στην αντεπίθεση, ζητώντας εξηγήσεις.
Η στρατηγική της ΕΕ ως προς την εμβολιαστική εκστρατεία βρίσκεται υπό αναθεώρηση, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες και ενώ υπολείπεται των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην κούρσα για τον εμβολιασμό των πολιτών απέναντι στον Covid.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει σχεδόν 10 δόσεις ανά 100 κατοίκους και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει πάνω από έξι ανά 100, η ΕΕ βρίσκεται μόλις στις δύο δόσεις ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.
Το διευρυνόμενο χάσμα προκάλεσε εκνευρισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ειδικά καθώς οι ήδη μειωμένες προμήθειες εμβολίων έχουν υποστεί περαιτέρω συρρίκνωση ενώ η Ιταλία ανακοίνωσε πως προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά των φαρμακευτικών εταιρειών.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε την Κυριακή (24/1/2021) πως οι Βρυξέλλες θα αναγκάσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρούν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει.
Το τελευταίο πλήγμα στα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμού ήταν η ανακοίνωση, πως οι παραδόσεις της AstraZeneca είναι πιθανό να μειωθούν σχεδόν κατά 60% το πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Χαμηλές προσδοκίες από τη συνάντηση με την Astrazeneca

Βάσει συμφωνιών προαγοράς που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ΕΕ δίνει προκαταβολές σε εταιρείες για να εξασφαλίσει δόσεις, με τα χρήματα αυτά να αναμένονται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.
«Οι αρχικοί όγκοι θα είναι μικρότεροι απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά λόγω των μειωμένων αποδόσεων σε μεταποιητική μονάδα εντός της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής μας αλυσίδας», ανέφερε η AstraZeneca την Παρασκευή.
Η εν λόγω μονάδα είναι ένα εργοστάσιο εμβολίων στο Βέλγιο, για τη λειτουργία του οποίου είναι υπεύθυνη η Novasep, εταίρος της φαρμακοβιομηχανίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση με την AstraZeneca μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής και ότι αυτή αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς σήμερα το απόγευμα.
Εκπρόσωπος της AstraZeneca δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ, που είχε άμεση εμπλοκή στις συνομιλίες με την AstraZeneca, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση, κατά την οποία η εταιρία θα κληθεί να εξηγήσει καλύτερα τις καθυστερήσεις, αν και η έκβασή της παραμένει ασαφής.
Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα των συνομιλιών.

Εμπιστευτικά τα συμβόλαια

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Pfizer, που είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων κατά της COVID-19 στην ΕΕ, ανακοίνωσε καθυστερήσεις σχεδόν ενός μήνα στις αποστολές της, αλλά μερικές ώρες αργότερα αναθεώρησε, διευκρινίζοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι μόνο μίας εβδομάδας.
Τα συμβόλαια της ΕΕ με τις εταιρείες παρασκευής εμβολίων είναι εμπιστευτικά, αλλά ο αξιωματούχος της ΕΕ δεν απέκλεισε την πιθανότητα κυρώσεων για την AstraZeneca, δεδομένης της μεγάλης αναθεώρησης των προηγούμενων δεσμεύσεών της.
Ωστόσο, η πηγή δεν εξήγησε τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις.
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να εγκριθεί προς χρήση στην ΕΕ στις 29 Ιανουαρίου, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται από τις 15 Φεβρουαρίου.

Επιστολή Κομισιόν σε AstraZeneca: Διευκρινίσεις για τις καθυστερήσεις

H Κομισιόν περνά στην αντεπίθεση, με την αρμόδια επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου να ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις για τις καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η κ. Κυριακίδου τονίζει σε επιστολή της, τη σημασία των παραδόσεων σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη συμφωνία.
Όπως επισημαίνει, η κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων το συντομότερο δυνατό- αυτή είναι η προϋπόθεση της σύμβασης.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen είχε ήδη το πρωί της Δευτέρας (25/1/2021) επικοινωνία με τον επικεφαλής της AstraZeneca, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.
Και σε αυτή τη συνάντηση θα ζητηθούν εξηγήσεις από την AstraZeneca σχετικά με τους λόγους που ανακοινώθηκε αιφνιδίως μεγάλη μείωση στις προμήθειες εμβολίου κατά της COVID-19 προς το ευρωπαϊκό μπλοκ το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την ΕΕ ότι δεν θα ικανοποιήσει τους συμφωνηθέντες στόχους προμήθειας έως τα τέλη Μαρτίου, με αξιωματούχο της ΕΕ να δηλώνει στο Reuters ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 60% στις 31 εκατ. δόσεις.
Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την ΕΕ την Παρασκευή ότι δεν θα ικανοποιήσει τους συμφωνηθέντες στόχους προμήθειας έως τα τέλη Μαρτίου, με αξιωματούχο της ΕΕ να δηλώνει στο Reuters ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 60% στις 31 εκατ. δόσεις.
Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, δήλωσε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, όταν η Ένωση των 27 σφράγισε τη συμφωνία προμήθειας με την AstraZeneca τον Αύγουστο για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις -η πρώτη που υπεγράφη από την ΕΕ για τη διασφάλιση των εμβολίων κατά της Covid-19.

Η Ιταλία προσφεύγει στη Δικαιοσύνη

Η Ιταλία θα προχωρήσει στη λήψη νομικών ενεργειών κατά της Pfizer και της Astrazeneca σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων για την COVID-19, έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση των δόσεων και όχι την επιδίωξη αποζημιώσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Luigi di Maio.
«Εργαζόμαστε ώστε το πλάνο του προγράμματος εμβολιασμών μας, να μην αλλάξει. Ενεργοποιούμε όλα τα κανάλια, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πράξει ότι είναι δυνατό, ώστε αυτοί οι κύριοι να σεβαστούν τα συμβόλαια τους» δήλωσεστην κρατική τηλεόραση RAI.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η χώρα του θα προσφύγει, με κάθε ένδικο μέσο, για να ζητήσει τον σεβασμό των όρων των συμφωνιών που η Ιταλία υπέγραψε με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
H αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού παραπέμπει στη μείωση του ποσοστού εμβολίων που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα (- 29% σε σχέση με την αρχική συμφωνία) και την ανακοίνωση της εταιρίας Astrazeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του εμβολίου της, θα παραδώσει στην Ιταλία 60% λιγότερα εμβόλια από όσα είχαν συμφωνηθεί.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του, προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη, υπερασπίζει με κάθε τρόπο τους πολίτες της και ζητά τον σεβασμό των συμφωνιών.
«Η επιβράδυνση της παράδοσης των εμβολίων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών και προκαλεί τεράστιες ζημιές στην Ιταλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με άμεσες συνέπειες επί της ζωής και της υγείας των πολιτών μας, αλλά και του κοινωνικού και οικονομικού ιστού μας που έχει ήδη πληγεί ιδιαίτερα, από ένα χρόνο πανδημίας», τόνισε επίσης ο Conte.

Η απάντηση της Pfizer στην Ιταλία με... αιχμές

H Pfizer ανακοίνωσε την Κυριακή (24/1) ότι από την ερχόμενη εβδομάδα οι παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ιταλία θα επιστρέψουν στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί.
Η εταιρεία, απαντώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Skytg24, πρόσθεσε ότι από τις 8 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου εστάλησαν στην Ιταλία οι παρτίδες που είχαν συμφωνηθεί, ενώ στην συνέχεια υπήρξε μείωση, λόγω της αναδιοργάνωσης του βελγικού κέντρου παραγωγής της φαρμακοβιομηχανίας
Παράλληλα, η Pfizer τόνισε ότι οι φιάλες μειώθηκαν λόγω της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης να εξάγει πέντε και όχι έξι δόσεις από την κάθε μια, και ότι «προέκυψε παρεξήγηση διότι ταυτίσθηκε ο αριθμός των δόσεων με τις φιάλες», ενώ δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα.
Λίγο νωρίτερα, ο Ιταλός υφυπουργός υγείας, Paolo Sileri, είχε δηλώσει στην δημόσια τηλεόραση της Rai, ότι οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων από την Pfizer και την AstraZeneca θα προκαλέσουν αναβολή ενός μηνός στην έναρξη του εμβολιασμού των πολιτών άνω των 80 ετών, και καθυστέρηση έξι με οκτώ εβδομάδων για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης