Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανδημία, εταιρικά αποτελέσματα και πακέτο Biden στο επίκεντρο - Κέρδη +0,36% ο S&P 500, νέα ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Πανδημία, εταιρικά αποτελέσματα και πακέτο Biden στο επίκεντρο - Κέρδη +0,36% ο S&P 500, νέα ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Νευρικότητα στις αγορές, κόντρα ΕΕ με Pfizer, Astrazeneca - Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Με έντονη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων κινήθηκαν σήμερα 25/1 οι διεθνείς αγορές με την πανδημία στο επίκεντρο και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και φαρμακοβιομηχανιών για τις μειωμένες παραδόσεις των εμβολίων.
Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα σε μια γεμάτη εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων, με τα φώτα να στρέφονται σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες.
Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου, Apple, Microsoft, Amazon, καθώς και η Tesla μεταξύ άλλων.
Σε αυτό το κλίμα ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διαμορφώθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά στις 13.635 μονάδες, συνεχίζοντας το μίνι ράλι με κέρδη +4,88% από την περασμένη εβδομάδα. Με φόντο μία πλούσια εβδομαδιαία ατζέντα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, στις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία, τις αποφάσεις της Federal Reserve και τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Η επενδυτική προσοχή παραμένει στραμμένη στην πορεία των εμβολιασμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Οι τελευταίες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων προβληματίζουν τους επενδυτές, ενώ σοβαρή ανησυχία προκαλούν και οι μεταλλάξεις του ιού που πλέον εντοπίζονται σε πολλές χώρες, πυροδοτώντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Το κλίμα επιβαρύνει περαιτέρω η ανακοίνωση του φαρμακευτικού κολοσσού Merck ότι θα εγκαταλείψει τα σχέδια του για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα από το στάδιο των δοκιμών.
Η εξέλιξη αυτή βγάζει έναν μεγάλο παίκτη εκτός της κούρσας για την ανάπτυξη νέων εμβολίων την ίδια στιγμή που η υφιστάμενη παραγωγή καλύπτει μόλις ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης.
Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, J. Biden και στο νέο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.
Η βοήθεια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιταγές σε εκατομμύρια Αμερικανούς, βοήθεια στις τοπικές κυβερνήσεις, χρηματοδότηση για φάρμακα και τεστ κορωνοϊού, αύξηση του ελάχιστου μισθού και επιδόματα ανεργίας.
Ο Biden θα επέβάλλε επίσης εκ νέου απαγόρευση εισόδου στους περισσότερους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, όπως δήλωσε αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο.
Ο Biden εν θα επεκτείνει μάλιστα την απαγόρευση στους ταξιδιώτες που βρίσκονταν πρόσφατα στη Νότια Αφρική, εξαιτίας των πληροφοριών ότι παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, που κατά τα φαινόμενα είναι ακόμη πιο μεταδοτικά, διαγνώστηκαν στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Covid 19: Στα όρια των 100 εκατ. τα κρούσματα – Πόλεμος ΕΕ - εταιριών για τα εμβόλια

Με τις περισσότερες χώρες ανά τον πλανήτη να έχουν θέσει ως βασική τους προτεραιότητα να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς κατά της covid προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού αλλά και να προλάβουν τις μεταλλάξεις, η Ευρώπη βρίσκεται σε «πόλεμο» με τις εταιρείες λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στον ανεφοδιασμό της με εμβόλια.
Οι εταιρείες Pfizer και AstraZeneca έχουν ήδη ενημερώσει την ΕΕ για λιγότερες και καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων, τη στιγμή που η Ευρώπη προειδοποιεί τις εταιρείες πως θα τις αναγκάσει να τηρήσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει.
Εκτιμάται πως περίπου 65,7 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν και τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα.
Και ενώ η Ευρώπη βρίσκεται πολύ χαμηλά όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ολοένα και περισσότερα κράτη προσφεύγουν στη λύση των lockdown για να περιορίσουν τον ιό.
Στη λύση των lockdown προσφεύγει και η Κίνα, αν και υπάρχουν και «παράπλευρες απώλειες», καθώς όπως έγινε γνωστό, οι 2 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Τόνγκουα στη βορειοανατολική Κίνα που είναι σε lockdown από τις 18 Ιανουαρίου, ξέμειναν από τρόφιμα και φάρμακα, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Biden ετοιμάζεται να ανακοινώσει την παράταση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα για τους πολίτες της Μ. Βρετανίας, της Βραζιλίας και των περισσότερων κρατών της Ευρώπης σε μια ακόμα κίνηση περιορισμού της διασποράς του ιού.
wall.JPG


Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο την πανδημία και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και φαρμακοβιομηχανιών για τις μειωμένες παραδόσεις των εμβολίων.
Το κλίμα επιβαρύνει η είδηση ότι η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είναι αποφασισμένες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας που τις συνδέει με την ΕΕ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. της ΕΕ για να το πετύχουν.

europe.JPG
Το έργο Rail Baltica αναμενόταν να λάβει 1,4 δισ. ευρώ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ βάσει συμφωνίας του Ιουλίου μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει να μπλοκάρει τη διάθεση χρηματοδότησης για οποιοδήποτε συγκεκριμένο έργο ή ομάδα χωρών.
Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η υποστήριξη του έργου, οι χώρες της Βαλτικής απειλούν τώρα να καθυστερήσουν ένα κρίσιμο βήμα που απαιτείται για την έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Γερμανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση του Ifo επιχειρηματικού κλίματος τον Ιανουάριο 2021

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση σημείωσε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2021, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.
Ο δείκτης Ifo υποχώρησε στις 90,1 μονάδες τον Ιανουάριο, υποχωρώντας από τις 92,1 του Δεκεμβρίου.
Ο δείκτης για την τρέχουσα οικονομική αποτίμηση διαμορφώθηκε στις 89,2 αυτόν τον μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες υποχώρησε στις 91,1 μονάδες, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Κοντά σε ιστορικά υψηλά οι αγορές της Ασίας

Η αισιοδοξία για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ. επισκίασε τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό και οδήγησε τις αγορές της Ασίας κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών, καθώς επικρατεί αισιοδοξία ενόψει ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων χρήσης σημαντικών ιαπωνικών εισηγμένων εταιρειών.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +0,67% στις 28.822,29 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από την 3η Αυγούστου 1990.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,29% στις 1.862,00 μονάδες.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +1% στις 4.081 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +2,4% στις 30.159 μονάδες, με οδηγό τις τεχνολογικός μετοχές.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε οριακή μεταβολή στις 3.566 μονάδες.
Ο Sensex υποχώρησε -0,16% στις 48.804 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης