Διεθνή

Πορτογαλία: Άνετη επανεκλογή του κεντροδεξιού De Sousa με ποσοστό έως 62% στις προεδρικές εκλογές

Πορτογαλία:  Άνετη επανεκλογή του κεντροδεξιού De Sousa με ποσοστό έως 62% στις προεδρικές εκλογές
Σημαντική η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη διαδικασία, παρά το lockdown
Σχετικά Άρθρα

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Πορτογαλίας Rebelo De Sousa πέτυχε την Κυριακή 24/1/2021 άνετη νίκη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν εν μέσω lockodown στη χώρα αυτή της ιβηρικής χερσονήσου.
Ο De Sousa επικρατεί με ποσοστό από 57,6% έως 62% σύμφωνα με το exit poll.
Η Σοσιαλίστρια πρώην ευρωβουλευτής Ana Gomes καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με ποσοστό 14,5%, μπροστά από τον υποψήφιο της ακροδεξιάς Andre Ventura, που συγκεντρώνει το 10,5%.

Πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα


Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ασκούν την ουσιαστική εξουσία.
Ο πρόεδρος έχει πενταετή θητεία και είναι κυρίως πολιτικά διακοσμητικό στοιχείο, αν και έχει την εξουσία να διορίσει τον πρωθυπουργό και να διαλύσει το κοινοβούλιο.
Ο Rebelo de Sousa, καθηγητής νομικής και πρώην ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος PSD, έγινε δημοφιλής ως πολιτικός σχολιαστής στην τηλεόραση πριν από την πρώτη εκλογή του το 2016.
Το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Antonio Costa δεν παρουσίασε υποψήφιο.

Σημαντική συμμετοχή παρά τα κρούσματα Covid

Παρά την έκρηξη των κρουσμάτων της Covid-19 και το νέο lockdown στη χώρα, οι Πορτογάλοι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο τους πρόεδρο.
Γύρω στις 16:00 (τοπική ώρα), η συμμετοχή ανερχόταν στο 35,4%, ήταν δηλαδή λίγο χαμηλότερη από το 37,7% που είχε καταγραφεί την ίδια ώρα στις εκλογές του 2016. Νωρίτερα, οι αναλυτές εξέφραζαν φόβους ότι η αποχή θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 70%.
Σε όλη τη χώρα, οι ψηφοφόροι περίμεναν υπομονετικά έξω από τα εκλογικά τμήματα, τηρώντας τις αποστάσεις μεταξύ τους και μπαίνουν μέσα μόνο ένας κάθε φορά.

Σε lockdown η Πορτογαλία

Για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει θέσει τη χώρα σε lockdown εδώ και δέκα ημέρες, κλείνοντας ξανά τα καταστήματα και τα εστιατόρια.
Ωστόσο καταγράφηκε και πάλι ρεκόρ θυμάτων της Covid-19.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 10.500 άνθρωποι.
Με 85.000 μολύνσεις και περίπου 1.500 νεκρούς μέσα σε μία εβδομάδα, η Πορτογαλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό νέων κρουσμάτων, συγκριτικά με τον πληθυσμό της.
Την ξεπερνά μόνο ο βρετανικός θύλακας του Γιβραλτάρ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Γύρω στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια αναμένεται να μεταδώσουν τα πρώτα exit polls και τις προβλέψεις τους για τον νικητή.
port.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης