Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία δηλώνει ικανοποιημένη από την πολιτική συμφωνία για μια προσωρινής κυβέρνησης στη Λιβύη

Η Τουρκία δηλώνει ικανοποιημένη από την πολιτική συμφωνία για μια προσωρινής κυβέρνησης στη Λιβύη
Η Τουρκία εκφράζει την «ικανοποίησή» της για τη συμφωνία για μια προσωρινή εκτελεστική εξουσία στη Λιβύη
Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία, κύριος υποστηρικτής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη σύγκρουση στη Λιβύη, εξέφρασε σήμερα 22 Ιανουαρίου την «ικανοποίησή» της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που αναμένεται ότι θα επιτρέψει την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας στη χώρα.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε, και από το χρονοδιάγραμμα με στόχο να διεξαχθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις συντομότερες προθεσμίες, που ανακοινώθηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι συμμετέχοντες στον ενδολιβυκό πολιτικό διάλογο ενέκριναν την Τρίτη έναν μηχανισμό επιλογής των μελλοντικών ηγετών της μετάβασης μέχρι τις εκλογές που προβλέπεται να γίνουν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Η συμφωνία αφορά την εγκαθίδρυση «μιας ενοποιημένης εκτελεστικής αρχής», την ώρα που η χώρα είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε δύο αρχές, την κυβέρνηση της Τρίπολης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται από την Τουρκία, και μια εξουσία την οποία ενσαρκώνει ο στρατάρχης Khalifa Haftar, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης.

Συγκρότηση κυβέρνησης το συντομότερο

«Η Τουρκία, η οποία αποδίδει σημασία στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Λιβύης, ελπίζει ότι η δομή της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.
Κρίνοντας πως είναι «απαραίτητο» να «μην διακοπούν και πάλι» οι προσπάθειες καλών υπηρεσιών που καταβάλλονται από την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ, η τουρκική διπλωματία σημειώνει πως παρακολουθεί «με ανησυχία τη σταθεροποίηση της στρατιωτικής παρουσίας και των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός από παράνομους παράγοντες στη χώρα».
Η Τουρκία «θα συνεχίσει να υιοθετεί μια εποικοδομητική προσέγγιση» και να «συνεργάζεται με αποφασιστικό τρόπο με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη επέτρεψε στις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης να απωθήσουν τον Ιούνιο 2020 μια επίθεση που είχαν εξαπολύσει τον Απρίλιο του 2019 οι δυνάμεις του Haftar για να καταλάβουν τη λιβυκή πρωτεύουσα.
Τα δύο στρατόπεδα συμφώνησαν τον Οκτώβριο σε κατάπαυση του πυρός και επανήλθαν στην οδό του διαλόγου με την ενθάρρυνση του ΟΗΕ.
Εκτός από τον μηχανισμό για την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας, οι συμμετέχοντες στον ενδολιβυκό πολιτικό διάλογο, οι οποίοι συνεδριάζουν στην Αίγυπτο, συμφώνησαν την Τετάρτη στη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Λιβύη τον Δεκέμβριο του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης