Οικονομία

Σταϊκούρας: Αίτημα στην ΕΕ για τους αδιάθετους πόρους του SURE - Ρύθμιση για επιδότηση πάγιων δαπανών

Σταϊκούρας: Αίτημα στην ΕΕ για τους αδιάθετους πόρους του SURE - Ρύθμιση για επιδότηση πάγιων δαπανών
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ρύθμιση για τις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις
Σχετικά Άρθρα
Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει η Ελλάδα τους αδιάθετους πόρους από το πρόγραμμα Sure για την στήριξη της απασχόλησης κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών όπως αποκάλυψε στην Βουλή ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επίσης ρύθμιση για τις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις την προηγούμενη χρόνια.
Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τη μη καταβολή ενοικίου από τις κλειστές επιχειρήσεις και το πάγωμα των επιταγών.

Στα 34,5 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, «το πακέτο των παρεμβάσεων στήριξης κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί επειδή αξιοποιήσαμε, με προνοητικότητα, σύνεση και υπευθυνότητα, κάθε διαθέσιμο πόρο της οικονομίας, ευρωπαϊκό και εγχώριο, με αιχμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, στα οποία διασφαλίσαμε την αναπλήρωση των εκροών με εισροές.
Ταμειακά διαθέσιμα που σήμερα διαμορφώνονται στα 34,5 δισ. ευρώ».
Αλλά και στο σκέλος της στήριξης των επιχειρήσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι "η επιτυχία του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που ωφελήθηκαν και ωφελούνται από τους διαδοχικούς κύκλους αυτής της κρατικής ενίσχυσης"

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, από τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου, θα διοχετευτεί στην αγορά ρευστότητα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν ενισχυθεί 482.271 μοναδιαίοι δικαιούχοι. Εκ των οποίων, οι 439.200 - δηλαδή το 91% των ωφελούμενων - έλαβαν συνολικό ποσό - ο καθένας - έως 20.000 ευρώ, που ήταν, κυρίως, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Και θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος, τον Μάρτιο.
Αναφερόμενος στα χρήματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητα, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί στην αγορά 6,6 δισ. ευρώ από αυτά τα δύο εργαλεία.


Τέσσερις οι πυλώνες του Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας, το Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες:

- Πράσινη μετάβαση, με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις όπως είναι ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κτιρίων του Δημοσίου Τομέα, επιχειρήσεων και ιδιωτών, η απολιγνιτοποίηση, η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών, που θα διευρύνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα μειώσει το ενεργειακό κόστος
νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κ.ά.

- Ψηφιακή μετάβαση, με την υλοποίηση εμβληματικών έργων και επενδύσεων, όπως είναι η ανάπτυξη δικτύου 5G στο σύνολο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-  Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που, μεταξύ άλλων, θα βελτιώσουν το δυναμικό του συστήματος υγείας και την ποιότητα της
παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια, θα ενισχύσουν την έρευνα και την καινοτομία, θα καλλιεργήσουν δεξιότητες και θα ενδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή.

- Ιδιωτικές επενδύσεις, με έργα υποδομών υψηλού επιπέδου, όπως επενδύσεις σε άξονες του Διευρωπαϊκού οδικού Δικτύου και με την εισαγωγή και επέκταση ψηφιακών εργαλείων
καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όπως είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών ανά την επικράτεια με την ΑΑΔΕ.

Άμεσα η αξιοποίηση 5,5 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Προβλέπεται άμεση αξιοποίηση, μέσα στο 2021, κονδυλίων ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σημαντική προχρηματοδότηση.
Μάλιστα ορισμένα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου, ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου
Ανάκαμψης, με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Στα έργα και στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που θα προχωρήσει άμεσα, τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα
αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του
Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ κ.ά.
Να σημειωθεί ότι στον κανονισμό του Ταμείου προβλέπεται ότι μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από τον Φεβρουάριο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης