Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέο μήνυμα από Αθήνα ενόψει διερευνητικών: «Όχι» σε αποστρατιωτικοποίηση, μόνο θαλάσσιες ζώνες

Νέο μήνυμα από Αθήνα ενόψει διερευνητικών: «Όχι» σε αποστρατιωτικοποίηση, μόνο θαλάσσιες ζώνες
Το υπουργείο Εξωτερικών λέει «ναι» σε συνάντηση Δένδια - Cavusoglu «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες»

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε η ελληνική πλευρά ενόψει του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι δεν τίθεται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών αλλά και ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται ο,τιδήποτε αφορά την εθνική κυριαρχία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει πως η ατζέντα είναι μονοθεματική και αφορά μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα).
Ειδικότερα, κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατέστησε σαφές πως στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία και υπογράμμισε πως η θέση της Ελλάδας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την άποψη της ελληνικής πλευράς, ότι αν διεξαχθούν καλή τη πίστει, μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων, ενώ διεμήνυσε πως η Ελλάδα προσέρχεται στον 61ο γύρο καλή τη πίστει και με πνεύμα συνεργασίας.
«Δεν είναι διαπραγματεύσεις.
Είναι επαφές.
Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Δεν τηρούνται πρακτικά.
Δεν μετέχει κανένας τρίτος, είναι μεταξύ μόνο των δύο πλευρών.
Δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών» καθόρισε με σαφήνεια.
Ξεδιπλώνοντας περαιτέρω το πλέγμα των διερευνητικών επαφών, ο κ. Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε πως είναι άτυπες, μη δεσμευτικές, εμπιστευτικές συζητήσεις προκειμένου να διερευνηθούν τα σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Επισήμανε πως εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, που στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η διαμεσολάβηση τρίτων χωρών

Ερωτηθείς για την προσφορά καλών υπηρεσιών από διάφορες χώρες για διαμεσολάβησή τους μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τούς ευχαρίστησε και τόνισε εκ νέου πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη διαμεσολάβηση τρίτων για να μιλάει με την τουρκική πλευρά, επισημαίνοντας πως οι επαφές είναι μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπάρχει ανάγκη διαμεσολάβησης τρίτων.
«Μιλάμε απευθείας» προσέθεσε.

«Ναι» σε συνάντηση Δένδια με Cavusoglu, υπό προϋποθέσεις

Περαιτέρω, είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και επανέλαβε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο και ότι θα ήταν ανοιχτή σε μια ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Δηλαδή, όπως διευκρίνισε, όταν υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική και υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά είχε πει πως ένας βασικός όρος για να προχωρήσουμε προς μια τέτοια συνάντηση είναι να υπάρξει αποχή από προκλήσεις.
Προσέθεσε πως σε προσωπικό επίπεδο είναι πολύ καλή η σχέση του Νίκου Δένδια με τον Mevlut Cavusoglu.

Επέκταση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Αναφερόμενος στην επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, όπως προβλέπεται και από τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, οπουδήποτε και οποτεδήποτε κρίνει.

Διάβημα για τις υπερπτήσεις

Ερωτηθείς για τις υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικά νησιά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η ελληνική πλευρά πραγματοποιεί έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική πλευρά, στο οποίο τονίζει πως τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος.
Ομοίως, επανέλαβε, πραγματοποιήθηκε διάβημα και για την επακούμβιση του σκάφους του Λιμενικού κοντά στα Ίμια.

Διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια

Εντός της ημέρας, ο κ. Δένδιας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογο του, Heiko Maas, κατόπιν αιτήματος της γερμανικής πλευράς.
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως θα ενημερώσει προφανώς για την πρόσφατη επίσκεψή του τελευταίου στην Άγκυρα και θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις και για το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, αύριο (22/1/2021) ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ στο περιθώριο θα έχει αρκετές επαφές με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης Oliver Varhelyi, με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell.
Την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τη Βελγίδα ομόλογό του Sophie Wilmes και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Κληθείς να απαντήσει για την ατζέντα της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα, είπε πως θα είναι συνέχεια της διμερούς συνάντησης που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα και ότι από τα ζητήματα που θα εξεταστούν θα είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και η προετοιμασία της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ του Μαρτίου.
Την Τετάρτη, θα έχει εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους νέους πρεσβευτές της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη χώρα μας.
Την Πέμπτη, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με την Ιταλίδα πρέσβη και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Alexander Grushko.
Την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Σαράγεβο, όπου θα έχει διαδοχικές επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης