Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ με τον Biden θέλουν να επιστρέψουν στον ρόλο τους ως παγκόσμιας ηγετικής δύναμης

Οι ΗΠΑ με τον Biden θέλουν να επιστρέψουν στον ρόλο τους ως παγκόσμιας ηγετικής δύναμης
Οι ΗΠΑ «επανέρχονται» στη διεθνή σκηνή ως παγκόσμια ηγετική δύναμη με τον J. Biden
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ «επανέρχονται» στη διεθνή σκηνή ως μια παγκόσμια ηγετική δύναμη, με τον J. Biden να υπόσχεται την επιστροφή της πρώτης παγκόσμιας δύναμης σε ρόλο διευθυντή ορχήστρας των εθνών, κάτι το οποίο περιφρονούσε ο D. Trump, αλλά αναμένεται άμεσα να βρεθεί αντιμέτωπη με ακανθώδεις προκλήσεις, απέναντι στην Κίνα, το Ιράν ή τη Ρωσία.

«Η Αμερική είναι πιο δυνατή όταν συνεργάζεται με τους συμμάχους της», δήλωσε το σαββατοκύριακο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας τα ονόματα νέων αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι καλούνται να "αποκαταστήσουν τον ηθικό και παγκόσμιο ηγετικό ρόλο" των ΗΠΑ.
Ο Δημοκρατικός Biden, ο οποίος αναλαμβάνει από αύριο επισήμως τα καθήκοντά του, επισημαίνει την διαφοροποίησή του από τον προκάτοχό του Trump, ο οποίος δεν αντιμετώπιζε καλά τους συμμάχους του, φλερτάριζε με αυταρχικούς ηγέτες, έσπασε διεθνείς συμβάσεις και περιφρονούσε τους πολυμερείς κύκλους.
Για αυτό, ο Biden επέλεξε πεπειραμένους διπλωμάτες, που έχουν περάσει από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου B. Obama σε μια ένδειξη της επανόδου σε ένα πιο κλασικό μοντέλο εξωτερικής πολιτικής.
Επικεφαλής τους ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών A. Blinken, υποστηρικτής μιας επεμβατικής πολιτικής, ο οποίος θα πρέπει να συμβαδίσει με μια Αμερική που δεν θέλει πια αυτόν τον ρόλο. Το Σάββατο δήλωσε ότι θέλει να ξανακάνει τις ΗΠΑ ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Μετα-αμερικανικός κόσμος

Οι πρώτες αποφάσεις του προέδρου Biden, όπως η επιστροφή ήδη από αύριο 20/1 στην συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, θα έχουν στόχο την αλλαγή σελίδας.
Ωστόσο η περίοδος Trump τραυμάτισε την εικόνα των ΗΠΑ. Και αυτές οι τελευταίες εβδομάδες επιδείνωσαν την κατάσταση, με τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο να δίνει απανωτά χτυπήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς με την επανειλημμένη άρνηση της ήττας του και στη συνέχεια την πραγματική εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.
Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που μια ακαδημαϊκή συζήτηση διχάζει τους Αμερικανούς ειδικούς.
«Θα χρειαστεί πολύς καιρός προτού μπορέσουμε να υπερασπιστούμε με αξιόπιστο τρόπο το Κράτος Δικαίου» στο εξωτερικό, σημείωνε ο πρώην διπλωμάτης R. Haas στη διάρκεια των βιαιοτήτων στο Κογκρέσο.
Εκείνη η ημέρα, η 6η Ιανουαρίου, σηματοδότησε, σύμφωνα με τον ίδιο, την αρχή ενός «μετα-αμερικανικού κόσμου, που δεν χαρακτηρίζεται πλέον από την υπεροχή των ΗΠΑ».
Άλλοι πανεπιστημιακοί συμβούλευσαν τον Biden να απαρνηθεί την «σύνοδο κορυφής των δημοκρατιών» που έχει δεσμευτεί να οργανώσει κατά την πρώτη χρονιά της προεδρικής του θητείας, για να προστρέξει πρώτα στο προσκέφαλο των αμερικανικών θεσμών.
Ωστόσο για τον Tomas Right, του κέντρου μελετών Brookings Institution, «θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε ότι η ταπείνωσή μας σήμερα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να υπερασπιστούν την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο».
«Η επανόρθωση της δημοκρατίας σε μας δεν είναι ασύμβατη με την υπεράσπιση της δημοκρατίας αλλού, αυτά τα δύο πάνε μαζί», επιχειρηματολόγησε στην επιθεώρηση «The Atlantic», υπογραμμίζοντας ότι ο τραμπισμός και τα είδωλά του δεν είναι ένα αποκλειστικά αμερικανικό φαινόμενο.
Παρά τις εσωτερικές κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει -πανδημία της COVID-19, οικονομικός μαρασμός, φυλετικές αδικίες- ο νέος πρόεδρος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσει άμεσα τις παγκόσμιες υποθέσεις.

Συνδυασμός σθεναρότητας και διαλόγου

Πολλά είναι εξάλλου τα πιεστικά θέματα που τον αναμένουν.
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, ο παλιός της αντίπαλος, έχουν περιθώριο μόνον μέχρι την 5η Φεβρουαρίου για να παρατείνουν την σημαντική συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού, την New Start.
Οι Δημοκρατικοί έχουν έντονα επικρίνει την αναβλητικότητα της απερχόμενης κυβέρνησης σε αυτό το θέμα. Και η κυβέρνηση Biden, η οποία είναι αποφασισμένη να δείξει μεγαλύτερη σθεναρότητα απέναντι στην Ρωσία σε σχέση με την διφορούμενη στάση ενός Trump που επιθυμούσε την προσέγγιση με τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin, θα πρέπει ως εκ τούτου να βρει τρόπο για μια γρήγορη διαπραγμάτευση.
Ακόμη πιο εκρηκτικό αναμένεται να είναι ενδεχομένως το ζήτημα του Ιράν.
Ο Biden έχει δεσμευτεί να επιστρέψει στην διεθνή συμφωνία που έχει στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνική βόμβα και υπεγράφη το 2015 υπό την κυβέρνηση Obama, του οποίου ήταν αντιπρόεδρος, για να εγκαταλειφθεί στη συνέχεια από τον Trump.
Γι' αυτό θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις, τις οποίες σκλήρυναν μέχρις εσχάτων ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος και ο υπουργός του επί των Εξωτερικών M. Pompeo περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το έργο του, και να εξασφαλίσει ότι το Ιράν θα επιστρέψει από την πλευρά του στις δεσμεύσεις του για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματός του, από τις οποίες αποδεσμεύεται όλο και περισσότερο μέρα τη μέρα.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα πρέπει επίσης να αποδείξει σε μια σκεπτικιστική αμερικανική πολιτική τάξη ότι θα είναι σε θέση να δείξει σθεναρότητα απέναντι στις ενέργειες της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.
Το ίδιο τεστ τον περιμένει, σε παγκόσμια κλίμακα αυτήν τη φορά, απέναντι στο Πεκίνο.
«Οι ΗΠΑ οφείλουν να δείχνουν σθεναρότητα με την Κίνα», υπογράμμισε ο Biden, ο οποίος χαρακτηρίζεται «αδύναμος» από αριθμό Ρεπουμπλικάνων.
Η σθεναρότητα αυτή θα οδηγήσει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, όπως υποσχόταν η γραμμή του Pomepo, ή σε έναν στρατηγικό ανταγωνισμό που θα είναι σαφής αν και πιο χαμηλών τόνων, όπως δείχνουν να επιθυμούν οι Ευρωπαίοι;
Η απάντηση στο θέμα αυτό θα καθορίσει «την επιτυχία ή την αποτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», προέβλεπε πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ο πρώην διπλωμάτης W. Burns, τον οποίο όρισε να αναλάβει επικεφαλής της CIA ο Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης