Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Επιτυχημένη η πολιτική της ΕΚΤ... φαίνεται σε ένα και μόνο γράφημα

Saxo Bank: Επιτυχημένη η πολιτική της ΕΚΤ... φαίνεται σε ένα και μόνο γράφημα

Στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 δεν αναμένονται νέες αποφάσεις

Σχετικά Άρθρα
Τον δείκτη συστημική κινδύνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επικαλείται η Saxo Bank, προκειμένου να στοιχειοθετήσει την επιτυχία της πολιτικής της, γεγονός που σημαίνει ότι στην προσεχή συνεδρίαση της Πέμπτης, 21 Ιανουαρίου 2021 δεν αναμένονται νέες αποφάσεις.

Όπως υπενθυμίζει η Saxo Bank, το γράφημα αρχικά αναπτύχθηκε από τους Hollo, Kremer και Lo Duca το 2012 στη μέση της κρίσης του δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ.
Ο δείκτης συστημικού κινδύνου της ΕΚΤ βασίζεται σε δεκαπέντε μέτρα χρηματοοικονομικής πίεσης και χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της πίεσης των αναδυόμενων αγορών που θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ σε δράση.
Δεν αποτελεί κορυφαίο δείκτη, αλλά είναι πολύ χρήσιμος στην αξιολόγηση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ και του αντικτύπου στην αγορά των τελευταίων πολιτικών κινήσεων.
cahrt_of_the_week_saxo.png

Κανένας φόβος από τις αγορές...

Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι το στρες της αγοράς έχει σχεδόν επιστρέψει στο επίπεδο πριν από την κρίση μετά τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο (αύξηση του PEPP και παράταση κατά εννέα μήνες έως τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου 2022).
Αφού έφτασε στην κορυφή του έτους στις 0,34 μονάδες στα μέσα Μαρτίου (επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο που έφτασε το 2012), έχει μετακινηθεί προς τα κάτω και τώρα έχει σχεδόν επιστρέψει στο σημείο που ήταν πριν από το ξέσπασμα, περίπου 0,07.
Κατά την άποψη της Saxo Bank αυτός ο δείκτης συνοψίζει απόλυτα πόσο επιτυχημένη ήταν η συγκράτηση του χρηματοοικονομικού κινδύνου από την ΕΚΤ το 2020 και αποτελεί σαφές μήνυμα ότι δεν απαιτείται βραχυπρόθεσμη περαιτέρω νομισματική δράση.

Η πιθανότητα πολιτικού κινδύνου

Η σιωπηλή αντίδραση της αγοράς στον αυξανόμενο πολιτικό κίνδυνο στη ζώνη του ευρώ (με πολιτικές κρίσεις στην Ιταλία και την Ολλανδία) αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της επιτυχίας της ΕΚΤ.
Βασικά, η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα αποτελείται κυρίως από ένα άλλο τεστ επικοινωνίας για την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde με δύο κύρια σημεία ενδιαφέροντος: την εξέλιξη της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και την εξέλιξη του πληθωρισμού που θα μπορούσε προσωρινά να αυξηθεί λόγω των υψηλότερων τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης