Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Έκκληση Conte για στήριξη εν όψει της μάχης στη Γερουσία (19/1) - Καμία διαπραγμάτευση με Renzi

Ιταλία:  Έκκληση Conte για στήριξη εν όψει της μάχης στη Γερουσία (19/1) - Καμία διαπραγμάτευση με Renzi
O Conte προσβλέπει στη στήριξη νέων, κεντρώων και προοδευτικών βουλευτών και γερουσιαστών
Σχετικά Άρθρα
Έκκληση σε όσους νέους γερουσιαστές και βουλευτές επιθυμούν να στηρίξουν την κυβέρνησή του, ώστε να μην αναγκαστεί να υποβάλει παραίτηση, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, εν όψει της μάχης στη Γερουσία (19/1) που θα κρίνει την επιβίωση της κυβέρνησης.
«H κυβέρνησή μας χρειάζεται την μέγιστη συνοχή και στήριξη στο κοινοβούλιο. Όποιος θέλει να συμβάλει σε αυτή την προοπτική, οι πολιτικές δυνάμεις με καλή θέληση, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσφέρουν την στήριξή τους ενάντια στον εθνικισμό και υπέρ της ευρωπαϊκής τοποθέτησης της χώρας μας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Conte κατέστησε σαφές ότι απευθύνεται σε πολιτικές δυνάμεις με ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο και σοσιαλιστικό προσανατολισμό, «με στόχο να μπορέσει η χώρα να κάνει μια νέα αρχή και να επουλωθεί η πληγή που προκάλεσε η πολιτική αυτή κρίση».

Καμία διαπραγμάτευση με Renzi

Επιβεβαιώνεται, ουσιαστικά, ότι με το κόμμα Italia Viva του Mateo Renzi έχει διακοπεί κάθε διαπραγμάτευση και ότι ο Conte προσβλέπει στη στήριξη νέων, κεντρώων και προοδευτικών βουλευτών και γερουσιαστών. 
Νωρίτερα, προσερχόμενος στο μέγαρο της ιταλικής βουλής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και με αναφορά στην αποχώρηση του κόμματος Renzi από την κυβέρνηση, ο Conte δήλωσε: «η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην χώρα και στα μέλη του κοινοβουλίου».
Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στην Γερουσία, θεωρείται αβέβαιο.

«Γυρίζουμε σελίδα»

Κατά την παρέμβασή του στην βουλή της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός , υπογράμμισε: «Καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουμε την κρίση αυτή. Τώρα, όμως, γυρίζουμε σελίδα. Η χώρα μας αξίζει μια κυβέρνηση η οποία να χαρακτηρίζεται από συνοχή και να μπορέσει να εργασθεί ακούραστα για την ευημερία των πολιτών και την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, πρόκειται για μήνυμα με παραλήπτη τον πρώην πρωθυπουργό Mateo Renzi, στον οποίο ο Conte δείχνει να θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για διάλογο και για επιστροφή του εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Δεν θεωρώ ότι μπορεί να μην έκανα λάθη. Αλλά προσπάθησα, με όλες τις δυνάμεις μου, να προσφέρω τη μέγιστη δυνατή προστασία στους πολίτες μας», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Το να προστατέψουμε ως κύρια προτεραιότητα την δημόσια υγεία, ώστε να διατηρηθεί και ο παραγωγικός ιστός της χώρας, ήταν μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή».

Οι πρόθυμοι γερουσιαστές

Ο ιταλικός Τύπος, τις περασμένες ημέρες αναφέρθηκε σε «πρόθυμους» γερουσιαστές, αλλά στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας προτιμούν να κάνουν λόγο για «οικοδόμους σταθερότητας».
Το μόνο σίγουρο, είναι ότι αν δεν προκύψει συμβιβασμός με τον Renzi, ο Conte χρειάζεται 11 νέους γερουσιαστές για να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά.
Προς αρωγή του, στη Γερουσία δημιουργήθηκε ήδη μια νέα ομάδα, η «Maie- Italia 23», η οποία προτίθεται να στηρίξει το κυβερνητικό έργο μέχρι το 2023.
Προς το παρόν, όμως, μετρά μόνο πέντε μέλη.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα τάσσεται υπέρ της «διεύρυνσης των πολιτικών ορίων της κυβερνητικής πλειοψηφίας», αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος μιας υπερβολικά ετερογενούς κυβερνητικής συμμαχίας, με φάσμα που μπορεί να ξεκινά από την Ιταλική Αριστερά και να φτάνει μέχρι τον καθολικό, κεντρώο χώρο.
Ακόμη και αν ο Conte καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην γερουσία, υπάρχει και ένας ακόμη κίνδυνος: αν η αντιπολίτευση, με τις ενδεχόμενες ψήφους του Renzi, καταφέρει να αυξήσει τις δυνάμεις της (με διαφορά μόνον μίας ή δυο ψήφων από την κυβέρνηση στην γερουσία) μπορεί να προκύψει ουσιαστικό πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας και κυβερνητικής βιωσιμότητας.

Ο φόβος των πρόωρων εκλογών


Ο Conte θα μπορούσε ακόμη να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella, αφού πρώτα επικρατήσει της ψηφοφορίας στη Γερουσία, προκειμένου να συγκροτήσει μια νέα και ισχυρότερη κυβέρνηση, με περισσότερο χρόνο να διαπραγματευτεί.
Ο Mattarella, ο οποίος θα επιβλέπει τη διαδικασία συγκρότησης μιας νέας κυβέρνησης, πίεσε τον Conte για να εξασφαλίσει μια γρήγορη επίλυση της κρίσης και επιμένει ότι πρέπει να έχει σταθερή πλειοψηφία για να παραμείνει πρωθυπουργός, αναφέρει το Bloomberg.
Ομάδα κεντρώων βουλευτών, που «φλερτάρει» η κυβερνητική πλειοψηφία ξεκαθαρίζει πάντως ότι, δεν θα στηρίξει τον Conte.
Προκειμένου να προσελκύσουν γερουσιαστές ενόψει της ψηφοφορίας, οι υποστηρικτές του Conte επισείουν τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, που θα μπορούσαν να αναδείξουν μία κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού.Αναφέρουν επίσης ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη μέση μιας παγκόσμιας πανδημίας θα έβλαπτε τη διεθνή αξιοπιστία της Ιταλίας και θα κινδύνευε να αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Προτρέπουν δε τους γερουσιαστές να επικεντρωθούν στην έγκριση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης