Διεθνή

Ιταλία: Έντονο παρασκήνιο για την επιβίωση της κυβέρνησης ενόψει της μάχης στη Γερουσία στις 19/1

Ιταλία: Έντονο παρασκήνιο για την επιβίωση της κυβέρνησης ενόψει της μάχης στη Γερουσία στις 19/1
Καθοριστική εβδομάδα για την πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία - Μάχη Conte για την επιβίωση της κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Οι πολιτικές επαφές και ζυμώσεις συνεχίζονται αδιάκοπα στην Ιταλία, σ' αναζήτηση λύσης, μετά την κρίση που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη (14/1), με την αποχώρηση των δυο υπουργών του κόμματος του Matteo Renzi, «Ζωντανή Ιταλία», από την κυβέρνηση του Giuseppe Conte.
Το πρωί της Κυριακής (17/1), ο Ettore Rosato, συντονιστής της «Ζωντανής Ιταλίας» θέλησε να ρίξει τους τόνους:
«Αν ο Conte έχει την απαιτούμενη βούληση μπορούμε να βρούμε λύση μέσα σε δυο ώρες», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ο Conte πρέπει να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, ανάμεσα στον ίδιο και στην πλειοψηφία των δυνάμεων που τον στηρίζουν», πρόσθεσε ο Rosato.
Το τελευταίο 48ωρο, διαλλακτικά μηνύματα έφτασαν και από την παραιτηθείσα υπουργό Γεωργίας Teresa Bellanova η οποία ανήκει, επίσης, στο κόμμα του Renzi.

Η μάχη στη Γερουσία


Στο μεταξύ, οι πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι «η ώρα την αλήθειας» θα σημάνει την Τρίτη (19/1), στην γερουσία, όταν θα διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση διαθέτει ακόμη την αναγκαία πλειοψηφία.
Μέχρι αυτή την στιγμή, δεν μπορεί να αποκλεισθεί καμία εξέλιξη.
Παράλληλα με τις επαφές του Renzi με μέρος της πλειοψηφίας που μόλις εγκατέλειψε, βρίσκεται σε εξέλιξη και προσπάθεια του Conte και συνεργατών του να εξασφαλίσει εναλλακτική υποστήριξη.
Υπάρχουν επαφές με γερουσιαστές του κεντρώου χώρου, με απογοητευμένους «πεντάστερους» και, όπως διαρρέει, με μεμονωμένους γερουσιαστές του κόμματος Forza Italia, του Silvio Berlusconi.

Οι πρόθυμοι γερουσιαστές


Ο ιταλικός Τύπος, τις περασμένες ημέρες αναφέρθηκε σε «πρόθυμους» γερουσιαστές, αλλά στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας προτιμούν να κάνουν λόγο για «οικοδόμους σταθερότητας».
Το μόνο σίγουρο, είναι ότι αν δεν προκύψει συμβιβασμός με τον Renzi, ο Conte χρειάζεται 11 νέους γερουσιαστές για να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά.
Προς αρωγή του, στην γερουσία δημιουργήθηκε ήδη μια νέα ομάδα, η «Maie- Italia 23», η οποία προτίθεται να στηρίξει το κυβερνητικό έργο μέχρι το 2023.
Προς το παρόν, όμως, μετρά μόνο πέντε μέλη.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα τάσσεται υπέρ της «διεύρυνσης των πολιτικών ορίων της κυβερνητικής πλειοψηφίας», αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος μιας υπερβολικά ετερογενούς κυβερνητικής συμμαχίας, με φάσμα που μπορεί να ξεκινά από την Ιταλική Αριστερά και να φτάνει μέχρι τον καθολικό, κεντρώο χώρο.
Ακόμη και αν ο Conte καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην γερουσία, υπάρχει και ένας ακόμη κίνδυνος: αν η αντιπολίτευση, με τις ενδεχόμενες ψήφους του Renzi, καταφέρει να αυξήσει τις δυνάμεις της (με διαφορά μόνον μίας ή δυο ψήφων από την κυβέρνηση στην γερουσία) μπορεί να προκύψει ουσιαστικό πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας και κυβερνητικής βιωσιμότητας.

Ο φόβος των πρόωρων εκλογών


Ο Conte θα μπορούσε ακόμη να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella, αφού πρώτα επικρατήσει της ψηφοφορίας στη γερουσία, προκειμένου να συγκροτήσει μια νέα και ισχυρότερη κυβέρνηση, με περισσότερο χρόνο να διαπραγματευτεί.
Ο Mattarella, ο οποίος θα επιβλέπει τη διαδικασία συγκρότησης μιας νέας κυβέρνησης, πίεσε τον Conte για να εξασφαλίσει μια γρήγορη επίλυση της κρίσης και επιμένει ότι πρέπει να έχει σταθερή πλειοψηφία για να παραμείνει πρωθυπουργός, αναφέρει το Bloomberg.
Ομάδα κεντρώων βουλευτών, που «φλερτάρει» η κυβερνητική πλειοψηφία ξεκαθαρίζει πάντως ότι, δεν θα στηρίξει τον Conte.
Προκειμένου να προσελκύσουν γερουσιαστές ενόψει της ψηφοφορίας, οι υποστηρικτές του Conte επισείουν τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, που θα μπορούσαν να αναδείξουν μία κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού.Αναφέρουν επίσης ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη μέση μιας παγκόσμιας πανδημίας θα έβλαπτε τη διεθνή αξιοπιστία της Ιταλίας και θα κινδύνευε να αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Προτρέπουν δε τους γερουσιαστές να επικεντρωθούν στην έγκριση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

coalition_italy.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης