Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: O Conte βρίσκει συμμάχους στη Γερουσία για να διατηρηθεί στην εξουσία

Ιταλία: O Conte βρίσκει συμμάχους στη Γερουσία για να διατηρηθεί στην εξουσία

Ομάδα τεσσάρων γερουσιαστών δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει την κυβέρνηση Conte στην πρόταση μομφής που θα αντιμετωπίσει

Σχετικά Άρθρα

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό των ψήφων ώστε να παραμείνει στην εξουσία μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του μικρότερου εταίρου, του κόμματος Viva Italia, υπό τον Meteo Renzi, αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Επικρατεί εμπιστοσύνη εντός του κυβερνητικού συνασπισμού ότι η κυβέρνηση δεν θα οδηγηθεί σε κατάρρευση καθώς μια νέα, φιλοκυβερνητική ομάδα που συγκροτήθηκε στη Γερουσία και ο επικεφαλής της ένωσης Επισκόπων της χώρας που ασκεί σημαντική επιρροή επίσης ζήτησε σταθερότητα.
Ο Conte αναμένεται να μιλήσει στην Κάτω Βουλή τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και τη Γερουσία σχετικά με το πολιτικό χάος που προκλήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Matteo Renzi σε μια σειρά για τον χειρισμό του συνασπισμού του κορωνοϊού και των οικονομικών κρίσεων.

Ψήφος εμπιστοσύνης

H διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί και στα δύο νομοθετικά σώματα.
Όμως, ενώ ο Conte είναι σε θέση να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, η κατάσταση στη Γερουσία είναι πολύ πιο δύσκολη, με την κυβέρνηση σύμφωνα με τους εκεί συσχετισμούς να χρειάζεται επιπλέον 11 νομοθέτες πρόθυμους να τη στηρίξουν.
Ο Conte και η ομάδα του παζαρεύουν την υποστήριξη ακόμη 21 ανεξάρτητων γερουσιαστών και ταυτόχρονα ελπίζουν ότι ορισμένοι από τους 18 βουλευτές του κόμματος του Renzi θα αποσκιρτήσουν και θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού η οποία ήταν στην εξουσία μόλις 17 μήνες.

Σημείο αναφοράς

Μια ομάδα τεσσάρων ανεξάρτητων γερουσιαστών δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον Conte κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία και κάλεσαν τους άλλους να τους ακολουθήσουν.
«Ο πρωθυπουργός είναι το σημείο αναφοράς μας», δήλωσε ο Ricardo Antonio Merlo, ο γερουσιαστής που ηγείται της ομάδας, στο Reuters.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Επισκόπων της Ιταλίας, Gualtiero Bassetti, δήλωσε ότι η Ιταλία χρειάζεται «κατασκευαστές», τον όρο που χρησιμοποιούν για να αυτοχαρακτηριστούν οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αβεβαιότητα

Ωστόσο, ακόμη και αν ο Conte συγκεντρώσει αρκετές ψήφους στη Γερουσία των 321 εδρών, το μέλλον της κυβέρνησής του θα φαίνεται αρχικά εύθραυστο και ασταθές.
Ο Renzi, ο οποίος δέχεται επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για απομάκρυνση του κόμματος Italia Viva από τον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση Conte θα επιβιώσει.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον ηγέτη της Λέγκας Matteo Salvini, πιθανότατα θα θριάμβευε σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η πολιτική αβεβαιότητα αύξησε το κόστος δανεισμού της χώρας, με τις αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας (BTP) να καταγράφουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο τους σε διάστημα 12 εβδομάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης