Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Από σήμερα 18/1 οι αποζημιώσεις Νοεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σταϊκούρας: Από σήμερα 18/1 οι αποζημιώσεις Νοεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων
Για την 5η Επιστρεπτέα εξήγησε ότι ανοίγει το μαγαζί που ανοίγει σήμερα στη λιανική δε θα πληρώσει καθόλου ενοίκιο Ιανουάριο και Φεβρουάριο
Σχετικά Άρθρα
Από σήμερα Δευτέρα θα αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών με μειωμένα ενοίκια η επιστροφή του 50% στους ιδιοκτήτες για το μήνα Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Το κράτος θα συνεχίζει να πληρώνει όσο χρειαστεί» διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τη δημόσια υγεία.
«Το κράτος θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στην επιχειρηματικότητα, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Έχουμε τη δυνατότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 32 δισεκ. ευρώ» τόνισε.

Επιστρεπτέα 6

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «το επόμενο δίμηνο προγραμματίζουμε την 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Κατά το Μάρτιο θα καλύψει Ιανουάριο και Φεβρουάριο».
Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, οι πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν να βάλουν ένα κομμάτι προσωπικού τους, όσο αυτοί εκτιμούν, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης δηλαδή το κράτος να αποζημιώνει τις απολαβές τους, ενώ υπάρχουν και άλλες προβλέψεις ελάφρυνσης.
Για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «έχουμε δώσει δυνατότητα παράτασης για τον Απρίλιο του 2021 και είχαμε πει ότι το ποσό δεν θα κατατεθεί αμέσως, αλλά θα είναι σε άτοκες ή έντοκες δόσεις ανάλογα με το χρονικό διάστημα».
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων διευκρίνισε ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου γίνανε 263.000 συμψηφισμοί. «Υπήρχαν περίπου 80.000 περιπτώσεις που δεν έγιναν λόγω λαθών ή απόρριψης αιτήσεων μέχρι Οκτώβριο. Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο κάναμε άλλη διαδικασία να βοηθήσουμε επί μειωμένου ενοικίου να έρθει το κράτος να αποζημιώσει με το 50% του ποσού αφορολόγητα». «Η πληρωμή Νοεμβρίου θα ξεκινήσει σήμερα, και στόχος είναι μέχρι 15 Φεβρουαρίου να κλείσουμε και το μήνα Δεκέμβριο. Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι δικαιούχοι θα πάρουν το 80%, ενώ το άλλο 20% είναι αφορολόγητο. Προσδοκούμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να καλύψουμε και τον Ιανουάριο».
Για την 5η Επιστρεπτέα εξήγησε ότι ανοίγει το μαγαζί που ανοίγει σήμερα στη λιανική δε θα πληρώσει καθόλου ενοίκιο Ιανουάριο και Φεβρουάριο. «Όσον αφορά τη ρευστότητα έχουμε μέχρι το πρωί 653.622 αιτήσεις για την Επιστρεπτέα 5» ανακοίνωσε. «Το ότι έχει γίνει αίτηση δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάποιος είναι και δικαιούχος». «Προς τα μέσα της επομένης εβδομάδα φιλοδοξούμε να υπάρχει εκταμίευση πόρων 1,5 δισεκ. ευρώ, αυτό το ποσό μαζί με τις υπόλοιπες Επιστρεπτέες αθροίζεται στα 7 δισεκ. ευρώ» είπε.
«Επιχειρήσεις που δεν δουλεύουν πολλούς μήνες παίρνουν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό. Σε ΚΥΑ προβλέπεται ότι δε θα επιστραφεί όλο το ποσό από την επιχείρηση εάν δεν έχει ορθοποδήσει».
Ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι και το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η καταβολή και του νέου επιδόματος θέρμανσης που για πρώτη φορά θα επιδοτεί εκτός από την αγορά πετρελαίου και του φυσικού αερίου και του υγραερίου αλλά και της αγοράς καυσόξυλων. Με το κλείσιμο της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ την περασμένη Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί συνολικά 692.879 αιτήσεις πολιτών για επίδομα.

Λιανεμπόριο

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι με όσους λιγότερους περιορισμούς λειτούργει η οικονομία τόσο καλύτερο για την οικονομία και για την κοινωνία. «Αυτό πρέπει να γίνεται με ασφάλεια απαιτείται ατομική ευθύνη και θεωρώ ότι θα τη δείξουμε όλοι» διευκρίνισε ο υπουργός. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι αυτό το πρώτο βήμα σήμερα θα πάει καλά και θα ακολουθούσουν πολλά άλλα, για επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης