Τελευταία Νέα
Εταιρία

Σταϊκούρας: Ίσως παραταθούν οι αναστολές πληρωμών για υποχρεώσεις και μετά τον Απρίλιο

Οι πολιτικές στήριξης θα συνεχιστούν από την κυβέρνηση όσο είναι δυνατόν, ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας

Το ενδεχόμενο να παραταθούν οι αναστολές πληρωμών για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μετά τον Απρίλιο, σε περίπτωση που δεν έχει επανέλθει η οικονομία, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα FM τις ήδη θεσμοθετημένες ρυθμίσεις, πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διάρκεια της αναστολής εάν αυτό είναι απαραίτητο».

Οι πολιτικές στήριξης θα συνεχιστούν

Τόνισε εκ νέου ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσουν να ενισχύουν και να στηρίζουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, αλλά και αμέσως μετά, για να ξεπεραστεί η κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.
Αφού σημείωσε ότι οι επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι, τόνισε ότι όσο περισσότερο λειτουργεί η οικονομία τόσο επιταχύνεται η επιστροφή στην κανονικότητα και διαβεβαίωσε ότι οι πολιτικές στήριξης θα συνεχιστούν από την κυβέρνηση όσο είναι δυνατόν.
Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών συζητεί ένα πρόγραμμα- ανάλογο με το πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιδότηση δόσεων δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία - για την επιδότηση δόσεων δανείων σε πληττόμενες από την κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Το πρόγραμμα θα επιδοτεί δόσεις δανείων έως και 9 μήνες, σε ποσοστό που θα καθορίζεται από την κατάσταση που βρίσκεται το δάνειο (εάν είναι εξυπηρετούμενο ή σε καθυστέρηση), με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Σχετικά με την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5», για την οποία η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και διορθώσεων παρατάθηκε έως και την Τρίτη 19/1, ο υπουργός σημείωσε ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 600.000, αλλά και πως το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε να ενισχυθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις.
Συμπλήρωσε ότι δεν ενισχύονται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν αίτηση, καθώς κάποιες δεν πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης.
Με το δεδομένο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για ενισχύσεις θα είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr