Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κοφινάκος (Stormharbour): Έρχονται οι συνθετικές τιτλοποιήσεις για τη Χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Κοφινάκος (Stormharbour): Έρχονται οι συνθετικές τιτλοποιήσεις για τη Χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Τι αναφέρει στο bankingnews o Έλληνας εκπρόσωπος της Stormharbour

Σχετικά Άρθρα

Συζητήσεις με δυο ελληνικές τράπεζες διεξάγει η Stormharbour προκειμένου να εκτελέσει και συνθετικές τιτλοποιήσεις (synthetic secutirizations) κόκκινων δανείων.
Μέσω των τιτλοποιήσεων και με εγγυητές την Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), το Eυρωπαϊκό επενδυτικό fund (ΕIF) ή το πακέτο Junker πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Η Stormharbour, μια αγγλική εξειδικευμένη επενδυτική Τράπεζα, διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα καθώς έχει ολοκληρώσει σειρά τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, ενω εκτέλεσε την πρώτη τιτλοποίηση απαιτήσεων για χρηματοδοτήσεις δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Autohellas 2018).
Μanaging Director στην Ελλάδα είναι ο κ. Γιώργος Κοφινάκος, ο οποίος μιλώντας στο bankingnews επισήμανε την μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί στην ελληνική αγορά.
Ήδη πραγματοποιούνται τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 31 δισ. ευρώ (Ηρακλής Ι) ενω προετοιμάζονται νέες τιτλοποιήσεις, ύψους 35 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος Ηρακλής ΙΙ.
Παράλληλα, αυξανόμενο βαίνει το ενδιαφέρον για τις συναλλαγές ΑBS (Αsset back securities) με τις οποίες εξασφαλίζονται κεφάλαια για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση της Ελλάδος, τα προηγούμενα χρόνια, οι συναλλαγές μεταφοράς ρίσκου - όπως αποκαλούνται οι τιτλοποιήσεις - δεν ήταν εφικτές μετά την οικονομική κρίση λόγω και του ευρύτερου αρνητικού κλίματος για την χώρα.
Η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και η συνεχής βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για την χώρα, παρά τις συνέπειες του Covid-19, επέτρεψαν ,για πρώτη φορά, τέτοιες συναλλαγές χάρις ένα συνδυασμό, τόσο της αγοράς, όσο και διεθνών επενδυτών.
Διεθνώς, η StormHarbour πρόσφατα έχει εκτελέσει επιτυχημένα διεθνείς συναλλαγές με μετρητά όσο και συναλλαγές συνθετικών ττιλοποιήσεων. Συγκεκριμένα, η Stormharbour έχει κλείσει περισσότερες απο 8 συναλλαγές μεταφοράς ρίσκου σε τρεις Ευρωπαϊκούς προορισμούς και παρέχει συμβουλές σε ένα αριθμό απο αυτές, καλύπτοντας διαφορετικά assets και περιλαμβάνοντας δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μισθώσεις, δάνεια υποδομών, έργα project finance, και έργα Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ποιές είναι οι συνθετικές τιτλοποιήσεις

Στις συνθετικές τιτλοποιήσεις δεν χρησιμοποιούνται κεφάλαια ως εγγυήσεις, αλλά εκτελούνται μέσω ενός προαιρετικού δικαιώματος (optionality) για το οποίο καταβάλλεται premium και στην συνέχεια εκπίπτει απο τα κεφάλαια. Επίσης,, όπως θα δούμε, εκδίδονται senior και mezzazine ομόλογα με εγγυήσεις απο τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η Stormharbour, έχει εκτελέσει μια συνθετική τιτλοποίηση για μια Πολωνική Τράπεζα (θυγατρική της Credit Agricole), ύψους 500 εκατ. ευρώ, και στην συναλλαγή συμμετείχαν η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΙΒ, το EIF, ενω δόθηκε εγγύηση και απο το πακέτο Junker.
Με την συναλλαγή, θα είναι εφικτή η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μικρών επιχειρήσεων, αλλά και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητα.
Οι συναλλαγές στην Ελλάδα, εφόσον ολοκληρωθούν θα έχουν επίσης την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας.
Ο managing director της Stormharbour υπογραμμίζει πως παρόλο που οι συναλλαγές μεταφοράς ρίσκου είναι αντιληπτές ως τυποποιημένες, παραμένουν ,όμως, σύνθετα οικονομικά εργαλεία με μεγάλη ποικιλία μεταξύ των αναφερόμενων assets classes.
Περιλαμβάνουν επίσης οικονομικά, γεωγραφικά θέματα, όπως και θέματα διαφορετικής προσέγγισης απο τους επενδυτές.
Οι τιτλοποιήσεις αφορούν την επιλογή και βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου, την γνωστοποίηση και προληπτική αναφορά στις εποπτικές αρχές, τις απαιτήσεις εσωτερικού ελέγχου για την παρακολούθηση, αναπλήρωση και υποβολή εκθέσεων, την διατήρηση κινδύνου, την ταυτοποίηση του επενδυτή και τις σχέσεις με το management, όπως επίσης κι άλλες πτυχές της συναλλαγής.
Η Stormharbour διευθετεί συναλλαγές τιτλοποίησης ως τρίτο μέρος και είναι ικανή να βοηθήσει με κάθε πλευρά μιας υποψήφιας τιτλοποίησης δίχως την δημιουργία συγκρούσεων.
Εξάλλου, η StormHarbour μπορεί να αξιοποιήσει τις εξαιρετικές σχέσεις με διεθνείς επενδυτές και να επιταχύνει σημαντικά την συναλλαγή.
Παρά την περιπλοκότητα τους οι συναλλαγές τιτλοποίησης παραμένουν δυνητικά μια μέθοδος υψηλής αποτελεσματικότητας και ευελιξίας που βελτιώνει τους κεφαλαιακούς δείκτες και την μεταφορά ρίσκου.Πρόσφατα ολοκληρώσαμε και τοποθετήσαμε μια συναλλαγή CRT για μια μεγάλη ευρωπαϊκή εμπορική τράπεζα συμβουλεύοντας ένα κυβερνητικό οργανισμό με μια εγγυημένη οικονομική δόμη” καταλήγει.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης