Κοινωνία

H Μπεκατώρου κατονόμασε τον αθλητικό παράγοντα που φέρεται να την κακοποίησε – Διεγράφη από τη ΝΔ

H Μπεκατώρου κατονόμασε τον αθλητικό παράγοντα που φέρεται να την κακοποίησε – Διεγράφη από τη ΝΔ
Η Χρυσή Ολυμπιονίκης κατονόμασε τον παράγοντα που την κακοποίησε σεξουαλικά - ΝΔ: Αναστέλλεται η κομματική του ιδιότητα
Σχετικά Άρθρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου.
Πρόκειται για κακοποίηση, την οποία υπέστη το 1998 από ισχυρό παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και την οποία αποκάλυψε μιλώντας στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» στις 14/1/2021.
H Χρυσή Ολυμπιονίκης κατήγγειλε ότι τη βίασε παράγοντας στον οποίο οι αθλητές όπως και η ίδια είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη.
«Τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα.
Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα.
Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό.
Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών», είπε χαρακτηριστικά η μεγάλη Ελληνίδα αθλήτρια.

Έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών

Αυτεπάγγελτη έρευνα για τα όσα κατήγγειλε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αναμένεται να ξεκινήσει η εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας.
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το τι ακριβώς έγινε και θα κληθεί την Δευτέρα, το αργότερο την Τρίτη η ολυμπιονίκης να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου έχει ήδη κατονομάσει τον υπεύθυνο για την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου μετά από καταγγελίες του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.
Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας η Σοφία Μπεκατώρου θα κληθεί να καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

Τον κατονόμασε

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μπεκατώρου κατονόμασε τον άνδρα που την κακοποίησε το 1998.
Κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αριστείδη Αδαμόπουλο.

Τι λέει ο Αδαμόπουλος

Σε γραπτή του δήλωση, ο παράγοντας που κατηγορεί η Σοφία Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση, τοποθετήθηκε για την εμπλοκή του ονόματός του στην καταγγελία της.
«Είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο, μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνοιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο "θύτη".
Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν "θύτη", προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους.
Όλα αυτά που η Δικαιοσύνη ως πρωταρχικά αρμόδιος φορέας σέβεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις εν προκειμένω έχουν ήδη παραβιαστεί από τους όψιμους μιμητές της, που την υποκαθιστούν στο έργο της.
Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά».

ΝΔ: Αναστέλλεται η κομματική του ιδιότητα

Η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του μέλους της ΔΗΜΤΟ Ραφήνας Αριστείδη Αδαμόπουλου, που καταγγέλλεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου.
Όπως σημειώνει η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπεκατώρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 με την Σοφία Μπεκατώρου επικοινώνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος της εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και εξήρε την τόλμη της αθλήτριας.
«Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη.
Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων:
Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός.

Έσπασε ο κύκλος της σιωπής

Η καταγγελία της Μπεκατώρου άνοιξε πολλά στόματα καθώς και άλλες αθλήτριες όπως η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου προχώρησαν σε αποκαλύψεις για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν και οι ίδιες.
«Πολύ φοβάμαι πως πολλές αθλήτριες έχουν ανάλογες ή πολύ πιο σοβαρές ιστορίες να διηγηθούν.
Το λάθος δεν είναι ότι πνίξαμε τις ιστορίες μέσα μας.
Το λάθος είναι ότι δεν είχαμε την αίσθηση ότι θα μας (υπο)στηρίξουν για να τις πούμε και φυσικά φοβόμασταν τον σχολιασμό και την κριτική από τους "δικαστές" γι' αυτό δεν είχαμε το θάρρος.
Η κάθε γυναίκα χρειάζεται τη στήριξη μας αν και όταν αποφασίσει να μιλήσει, όταν βρει το θάρρος μέσα της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ραμπέα Ιατρίδου.

Η παραίτηση

Την παραίτησή του από το ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, λίγες ημέρες μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος του ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς εξέφρασε την «ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, ως δυσάρεστο περιστατικό».
Ο ίδιος εκφράζει την λύπη του «γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων» και καλεί «τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος».

Ομόθυμη καταδίκη

Τη στήριξη του στην αθλήτρια και την καταδίκη του για το βιασμό της εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.
«Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων μας, γυναικών και ανδρών», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου.
Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, «η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου καταδεικνύει ότι το συγκλονιστικό γεγονός της κακοποίησης είναι μια πληγή που δεν κλείνει με τον χρόνο και οπωσδήποτε δεν απαλύνεται όταν τα στόματα παραμένουν κλειστά.
«Η γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση και διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν.
Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων μας, γυναικών και ανδρών», πρόσθεσε η υπουργόςΤη συμπαράσταση και τον θαυμασμό της στην απόφαση της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση της από μέλος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας δηλώνει η Φώφη Γεννηματά.
Σε ανάρτησή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «η Σοφία Μπεκατώρου μας έκανε περήφανους ως Ολυμπιονίκης και με τη στάση της και την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίησή της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν, πάνω απ’ όλα, δύναμη ψυχής».
Αναφερόμενη στην στάση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας η οποία με ανακοίνωσή της αμφισβητεί τα όσα λέει η Μπεκατώρου, υπογραμμίζει πως αναπαράγει στερεότυπα, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο και ντροπή».
«Είναι ευχή για την ελληνική κοινωνία να βρουν κι άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την εφιαλτική ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησής της, και να μιλήσουν», ανέφερε σε δήλωσή της η υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα.
Σε συνέχεια των αποκαλύψεων της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη κατά την αθλητική της καριέρα, η κ. Συρεγγέλα δήλωσε πως «η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου συγκλόνισε μιλώντας δημόσια, με δύναμη και θάρρος, για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας.

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη

Την απόλυτη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η κίνησή της αποτελεί μία γενναία πράξη, μία νίκη πολιτισμού και δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία».
«Η στήριξή μας απέναντι στο πρόσωπό της, όπως και σε κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι απόλυτη.
Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν τους θύτες και στοχοποιούν τα θύματα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια ασκεί κριτική κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζοντας:
«Υπό αυτή την έννοια μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση που στη δημόσια τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια συγνώμη εκ μέρους του κόμματος, ως πρόεδρος της ΝΔ, ούτε μια κουβέντα για την αυτονόητη διαγραφή του στελέχους του που κατηγορείται για την κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου.
Οι μικροκομματικές υπεκφυγές και οι τακτικισμοί προσβάλουν πρώτα απ´ όλα τα ίδια τα θύματα που έχουν το θάρρος να υψώνουν το ανάστημά τους».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει αναφερθεί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης:
«Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος.
Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη.
Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή», έγραψε χαρακτηριστικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης