Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θύελλα αντιδράσεων μετά την καταγγελία Μπεκατώρου για βιασμό που υπέστη

Θύελλα αντιδράσεων μετά την καταγγελία Μπεκατώρου για βιασμό που υπέστη

Εντονότατες αντιδράσεις προκαλεί η καταγγελία – σοκ της Ελληνίδας αθλήτριας

Σχετικά Άρθρα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση, που υπέστη στο παρελθόν από ισχυρό παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας .
Μιλώντας στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» στις 14/1/2021, η Χρυσή Ολυμπιονίκης κατήγγειλε ότι τη βίασε παράγοντας στον οποίο οι αθλητές όπως και η ίδια είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη.
«Τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα.
Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα.
Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό.
Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών», είπε χαρακτηριστικά η μεγάλη Ελληνίδα αθλήτρια.

Τον κατονόμασε

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μπεκατώρου κατονόμασε τον άνδρα που την κακοποίησε το 1998.
Κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αριστείδη Αδαμόπουλο.


Επικοινωνία με Μητσοτάκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 με την Σοφία Μπεκατώρου επικοινώνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος της εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και εξήρε την τόλμη της αθλήτριας.
«Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη.
Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων:
Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός.

Έσπασε ο κύκλος της σιωπής

Η καταγγελία της Μπεκατώρου άνοιξε πολλά στόματα καθώς και άλλες αθλήτριες όπως η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου προχώρησαν σε αποκαλύψεις για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν και οι ίδιες.
«Πολύ φοβάμαι πως πολλές αθλήτριες έχουν ανάλογες ή πολύ πιο σοβαρές ιστορίες να διηγηθούν.
Το λάθος δεν είναι ότι πνίξαμε τις ιστορίες μέσα μας.
Το λάθος είναι ότι δεν είχαμε την αίσθηση ότι θα μας (υπο)στηρίξουν για να τις πούμε και φυσικά φοβόμασταν τον σχολιασμό και την κριτική από τους "δικαστές" γι' αυτό δεν είχαμε το θάρρος.
Η κάθε γυναίκα χρειάζεται τη στήριξη μας αν και όταν αποφασίσει να μιλήσει, όταν βρει το θάρρος μέσα της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ραμπέα Ιατρίδου.

Η παραίτηση

Την παραίτησή του από το ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, λίγες ημέρες μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος του ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς εξέφρασε την «ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, ως δυσάρεστο περιστατικό».
Ο ίδιος εκφράζει την λύπη του «γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων» και καλεί «τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος».

Ομόθυμη καταδίκη

Τη στήριξη του στην αθλήτρια και την καταδίκη του για το βιασμό της εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.
«Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων μας, γυναικών και ανδρών», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου.
Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, «η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου καταδεικνύει ότι το συγκλονιστικό γεγονός της κακοποίησης είναι μια πληγή που δεν κλείνει με τον χρόνο και οπωσδήποτε δεν απαλύνεται όταν τα στόματα παραμένουν κλειστά.
«Η γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση και διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν.
Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων μας, γυναικών και ανδρών», πρόσθεσε η υπουργόςΤη συμπαράσταση και τον θαυμασμό της στην απόφαση της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση της από μέλος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας δηλώνει η Φώφη Γεννηματά.
Σε ανάρτησή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «η Σοφία Μπεκατώρου μας έκανε περήφανους ως Ολυμπιονίκης και με τη στάση της και την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίησή της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν, πάνω απ’ όλα, δύναμη ψυχής».
Αναφερόμενη στην στάση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας η οποία με ανακοίνωσή της αμφισβητεί τα όσα λέει η Μπεκατώρου, υπογραμμίζει πως αναπαράγει στερεότυπα, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο και ντροπή».
«Είναι ευχή για την ελληνική κοινωνία να βρουν κι άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την εφιαλτική ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησής της, και να μιλήσουν», ανέφερε σε δήλωσή της η υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα.
Σε συνέχεια των αποκαλύψεων της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη κατά την αθλητική της καριέρα, η κ. Συρεγγέλα δήλωσε πως «η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου συγκλόνισε μιλώντας δημόσια, με δύναμη και θάρρος, για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης