Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γράφει ιστορία ο Trump: Παραπέμπεται από τη Βουλή για δεύτερη φορά με 217 υπέρ και 192 κατά

Γράφει ιστορία ο Trump: Παραπέμπεται από τη Βουλή για δεύτερη φορά με 217 υπέρ και 192 κατά
Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία
Σχετικά Άρθρα
Σε μια ιστορική απόφαση για τις ΗΠΑ κατέληξε η Βουλή των Αντιπροσώπων παραπέμποντας για δεύτερη φορά τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump για δίκη στη Γερουσία.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Trump είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη και ο πρώτος που παραπέμπεται δις.
Ειδικότερα, η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, της κάτω βουλής του αμερικανικού Κογκρέσου η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε την παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία με 217 ψήφους υπέρ και 192 κατά.
ο.jpg

Ο 74χρονος δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος παραπέμπεται σε δίκη διότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενθάρρυνε την εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, η οποία προκάλεσε πέντε θανάτους.
Ειδικότερα, το ψήφισμα ετέθη σε ψηφοφορία με βάση ένα και μοναδικό άρθρο, προσάπτοντας στον απερχόμενο πρόεδρο την κατηγορία της «παρακίνησης σε εξέγερση», για τον ρόλο του την περασμένη εβδομάδα στα γεγονότα γύρω και μέσα στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Την ίδια ώρα, στο Καπιτώλιο εξελίσσονται πρωτοφανείς σκηνές, καθώς εκατοντάδες στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται εκεί υπό τον φόβο επανάληψης επεισοδίων.

Hundreds of National Guard troops hold inside the Capitol Visitor's Center to reinforce security at the Capitol in Washington, Wednesday, Jan. 13, 2021. The House of Representatives is pursuing an article of impeachment against President Donald Trump for his role in inciting an angry mob to storm the Capitol last week. (AP Photo/J. Scott Applewhite)
Αρνείται κάθε κατηγορία ο Trump - «Όχι στη βία, όχι στην παρανομία»

Μαχητικός και αρνούμενος οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση των οπαδών του εναντίον του Καπιτωλίου, ο Trump αντιμετωπίζει μια δεύτερη ιστορική διαδικασία για την παραπομπή του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ωστόσο χθες (12/1) πως παραμένει πεπεισμένος ότι κανένας δεν θα επισπεύσει την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο πριν από το τέλος της θητείας του, στις 20 Ιανουαρίου.
Από το Άλαμο του Τέξας, επιχείρησε να υιοθετήσει μια στάση λιγότερο επιθετική απ' ό,τι την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «ειρήνη και ηρεμία».
Προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τη διαδικασία σε βάρος του, λέγοντας πως πρόκειται για έναν ελιγμό των Δημοκρατικών, ένα νέο «κυνήγι μαγισσών».
Στο μεταξύ, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε έκκληση προς τους υποστηρικτές του να μην οργανώσουν νέες διαδηλώσεις, όπως απειλούν ορισμένοι από αυτούς, την ώρα που το κέντρο της Ουάσινγκτον θυμίζει ολοένα και περισσότερο στρατόπεδο, ενόψει της ορκωμοσίας του Joe Biden, την επόμενη εβδομάδα.
Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε, την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά την παραπομπή του, ο Trump ζητά "από όλους τους Αμερικανούς" να επικρατήσει ηρεμία.
"Υπό το φως των αναφορών για περισσότερες διαδηλώσεις, σας παροτρύνω ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στην παρανομία και ΟΧΙ βανδαλισμούς οποιουδήποτε είδους", γράφει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
"Δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύω και δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύει η Αμερική.
Καλώ ΟΛΟΥΣ του Αμερικανούς να βοηθήσουν να χαλαρώσουν οι εντάσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Σας ευχαριστώ", προσθέτει σε αυτήν την ανακοίνωση.

Pelosi: Ο Donald Trump συνιστά άμεσο κίνδυνο για τη χώρα

Ο Donald Trump συνιστά «προφανή και άμεσο» κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και «πρέπει να φύγει», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, κατά την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου.
«Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας», εξήγησε η Pelosi, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους.
«Πρέπει να φύγει.
Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε», τόνισε.

Την επόμενη εβδομάδα η ορκωμοσία Biden (20/1)

Η ορκωμοσία του Joe Biden θα γίνει κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις 20 Ιανουαρίου, ακριβώς στα σκαλιά του Καπιτωλίου, της έδρας του αμερικανικού Κογκρέσου.
Καθώς είχε επικριθεί επειδή την περασμένη Τετάρτη (6/1) καθυστέρησε να στείλει την Εθνοφρουρά, το Πεντάγωνο ενέκρινε αυτή τη φορά την ανάπτυξη 15.000 στρατιωτών για την τελετή της ορκωμοσίας.
Τα μέλη της Εθνοφρουράς, ενώ είχαν αρχικά κινητοποιηθεί για να παράσχουν επιμελητειακή υποστήριξη στην αστυνομία, άρχισαν αργά χθες, Τρίτη (12/1), το βράδυ να φέρουν όπλα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Banking News 

Κατηγορηματικά όχι στην αποπομπή του προέδρου Donald Trump από το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ λέει ο αντιπρόεδρος Mike Pence και ενώ απομένουν λίγες ώρες από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα κρίνει εάν ο Trump θα παραπεμφθεί – για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας – σε δίκη στη Γερουσία.
Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Nancy Pelosi, ο Pence αρνείται να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθεί από την προεδρία.
«Δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Pence, κρίνοντας πως εάν προχωρούσε θα προκαλούνταν «φρικτό προηγούμενο» από νομική άποψη.
Πάντως και παρά το «όχι» του Pence, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν τη διαδικασία αποπομπής του Trump, τον οποίο κατηγορούν για «υποκίνηση στάσης» καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι απομένει μόλις μια εβδομάδα πριν από το τέλος της προεδρίας του Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης