Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αγωνία για Αττική και γ’ κύμα κορωνοϊού - Γρίφος το λιανεμπόριο - Ξεκινούν οι εμβολιασμοί των άνω των 85

Αγωνία για Αττική και γ’ κύμα κορωνοϊού - Γρίφος το λιανεμπόριο - Ξεκινούν οι εμβολιασμοί των άνω των 85

Κρίσιμη εβδομάδα για παράταση lockdown μετά 18/1 - Φόβοι για γ' κύμα - Άνοιξε η πλατφόρμα για εμβολιασμούς

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν κυβέρνηση και επιστήμονες την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τη στιγμή που εντείνονται και οι πιέσεις για το περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας μετά και την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων.
Με τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους και το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας να ζητούν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητες τους υπό τον φόβο της οικονομικής ανασφάλειας, οι ειδικοί καλούνται για ακόμα μια φορά να σταθμίσουν τον κίνδυνο της επιδημίας και τις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία και από την άλλη την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η οικονομία.
Αυτήν την φορά οι ειδικοί θα πρέπει να αποφασίσουν - και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν - αν θα ανοίξουν το λιανεμπόριο από την ερχόμενη εβδομάδα ή θα εισηγηθούν να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, μια και τα δύο να επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα, θεωρείται απίθανο.
Οι επιστήμονες έχουν καταστήσει σαφές πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, πρέπει να γίνουν αργά και προσεκτικά βήματα, διότι οποιαδήποτε εσπευσμένη κίνηση, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Άλλωστε επισημαίνουν πως ιδιαίτερα στην Αττική, το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο, τονίζουν πως ακόμα δεν έχει γίνει σαφές ποιο είναι το αποτύπωμα των εορτών στην επιδημία και υπογραμμίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως σε περίπτωση που υπάρξει ένα γ’ κύμα της επιδημίας, το ΕΣΥ δεν θα καταφέρει να το διαχειριστεί.
Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν πως αν το τρίτο αυτό κύμα εκδηλωθεί στην Αττική, τότε οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και για τη δημόσια υγεία.
Σε κάθε περίπτωση οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να γίνουν γνωστές την ερχόμενη Παρασκευή 15/1, ενώ από το Σάββατο 16/1 αναμένεται να αρχίσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί των ανθρώπων που είναι άνω των 85 ετών.

Εμβολιασμός: Ρεκόρ 60.000 ραντεβού έχουν κλειστεί από τη Δευτέρα 11/1

Ρεκόρ 60.000 ραντεβού έχουν κλειστεί από χθες 11/1 το απόγευμα που ανέβηκε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τον εμβολιασμό στο emvolio.gov.gr μέχρι το απόγευμα της Τρίτης.
Οι συνολικοί εμβολιασμοί μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 12/1 έφθαναν τους 55.800, δηλαδή κάλυψη του 0,53% του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).


Στους 5.329 οι νεκροί

Στους 5.3329 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 12/1 866 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
1.jpg
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 866, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 146.020 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 52.2% άνδρες.
νικοσ.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.329 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

γαπ.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 337 (69.4% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

4.jpg


Σταμπουλίδης (γ.γ. Εμπορίου): Πρόταση να ανοίξει το λιανεμπόριο με click in shop στις 18/1

Τη θέση πως έχει προταθεί να ανοίξει από τη Δευτέρα 18/1 το λιανεμπόριο με τη μορφή του click in shop για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σταμπουλίδης ανέφερε ότι οι εισηγήσεις που έχουν λάβει για τις 18 Ιανουαρίου, αφορούν καταστήματα που παραδοσιακά κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων, η οποία ξεκίνησε ήδη από χθες.
Ωστόσο, όπως είπε, η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις αν δοθεί το «πράσινο φως» θα γίνουν από τον κ. Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής.
Επιπλέον, τόνισε πως υπάρχει πρόταση από την πλευρά του υπουργείου για να λειτουργήσει όλη η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία, αφού έχει αποδειχθεί πως όταν τα μέτρα τηρούνται δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Γώγος: Αν δεν δούμε βελτίωση πιθανό ένα lockdown τύπου Μαρτίου

Τη θέση πως αν δεν υπάρξει βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα αυστηρότερο lockdown, τύπου Μαρτίου διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμονών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί.
Το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται.
Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται.
Στο πρώτο κύμα υπήρχε σοκ και δέος.
Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα», ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, ο οποίος είπε πως κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Προτεραιότητα η Γ’ λυκείου

Στην παρούσα φάση υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η επιστροφή της Γ' Λυκείου στα θρανία.
«Την Παρασκευή θα αποφασίσουμε για όποιο θέμα μας φέρει το υπουργείο Παιδείας.
Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου» υποστήριξε ο κ.Γώγος, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει στην παρούσα φάση με τη μέθοδο click in shop, του ραντεβού δηλαδή για αγορές μέσα στο κατάστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away».

Καπραβέλος (διευθυντής Παπανικολάου): Σίγουρο το γ’ κύμα – Πολύ κρίσιμοι οι επόμενοι τρεις μήνες

Το γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι σίγουρο υποστηρίζει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείο Παπανικολάου Ν. Καπραβέλος, ο οποίος επισημαίνει πως το πραγματικό ερώτημα είναι εάν και πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τη σφοδρότητά του.
«Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο.
Μπορεί η κοινωνία να θέλει να μπει στους κανονικούς της ρυθμούς, από την άλλη πλευρά, πλήθος επιστημονικών δεδομένων δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.
Το τρίτο κύμα είναι σίγουρο και μάλιστα σε συνθήκες που το ευνοούν.
Οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για την εξέλιξη της πανδημίας» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Καπραβέλος.
«Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν και να εμποδίσουν την πανδημία να ολοκληρώσει την καταστροφική της πορεία στο τρίτο κύμα.
Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος και όχι κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος, αναφέροντας πως «το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς θα πρέπει να εξετάζεται σε άμεση συνάρτηση με τα επίπεδα ιικού φορτίου».

Παναγιωτόπουλος: Βελτιώνεται αλλά αργά η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα

Την εκτίμηση πως η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας βελτιώνεται αλλά με αργούς ρυθμούς διατύπωσε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως δεν είναι «ιδιαίτερα απαισιόδοξος», επισημαίνοντας πως πρέπει να λάβουμε υπόψη την ανάγκη για σταδιακή επάνοδο.
Ως προς το τι θα ανοίξει μετά τα σχολεία, είπε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις, τονίζοντας ότι «έχει κατά κόρον λεχθεί ότι η εκπαίδευση είναι προτεραιότητα», αλλά και το ότι «πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπόψη».
«Οι εισηγήσεις των ειδικών δεν είναι στο πεδίο γνώσης για το πώς θα ανοίξουν τα μαγαζιά», απάντησε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς με τι μέτρα θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς.
Επιπλέον, υποστήριξε πως είναι κακό να δημιουργείται η εντύπωση πως θα έχουμε σύντομα τα εμβόλια, αφού υπάρχει παγκόσμια έλλειψη και συμπλήρωσε πως «πρέπει να υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο».
«Μεγαλύτερη ευπάθεια έχουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, περισσότερο από τα άτομα που έχουν οποιαδήποτε άλλα επί μέρους νοσήματα» τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Αυστηρό lockdown έως 18/1 στη Βοιωτία

Σε καθεστώς lockdown τίθεται από σήμερα 12/1 ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται

  • H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας .
  • H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/11.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τρίτη 12/01/2021 και ώρα 06:00 μέχρι την Δευτέρα 18/01/2021 και ώρα 06:00.

Προχωρά κανονικά ο εμβολιασμός

«Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες, επιταχύνει και θα επιταχύνει περισσότερο», επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πορείας της επιδημίας στη χώρα.
Αναφερόμενη στην εξέλιξη του σχεδίου «Ελευθερία», πρόσθεσε πως το εμβόλιο θεωρείται ασφαλές για τις εγκύους, ωστόσο «επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς, είναι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, έως τις 17:00 χθες πραγματοποιήθηκαν 4.773 εμβολιασμοί, με το σύνολο από τις 27 Δεκεμβρίου να ανέρχεται στους 49.661 και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να βρίσκεται στο 0,46%.
Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε 106 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 στρατιωτικά, σε πολλά από τα οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση, δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ έως σήμερα 12/1 ολοκληρώνονται οι παραδόσεις εμβολίων σε 19 σημεία της νησιωτικής χώρας για την έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας.
Κανονικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προχωρά και ο εμβολιασμός εργαζομένων και διαμενόντων σε οίκους ευγηρίας από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.
Τις επόμενες ημέρες θα εκκινήσει η χορήγηση εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό ιδιωτικών νοσοκομείων και τους ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς.
Στις 16 Ιανουαρίου, τέλος, ξεκινά ο εμβολιασμός για τους άνω των 85 ετών.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στην πλατφόρμα προγραμματισμού των εμβολίων emvolio.gov.gr, η οποία είναι ήδη ενεργή από τις 18:00 το απόγευμα σήμερα, εκτιμώντας ότι περίπου 100.000 ηλικιωμένοι επί συνόλου 520.000 που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα, θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα.
Το πλάνο της κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Χρήστο Ταραντίλη, είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Η διαδικασία

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.


Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνεται με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Κωδικός ραντεβού

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.
Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης