Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επαφές για να κλειδώσει τις συγκλίσεις μεταξύ Αναστασιάδη - Tatar, ξεκίνησε η απεσταλμένη του ΟΗΕ J.Lute

Επαφές για να κλειδώσει τις συγκλίσεις μεταξύ Αναστασιάδη - Tatar, ξεκίνησε η απεσταλμένη του ΟΗΕ J.Lute
Η κ. Lute θα επιχειρήσει να «κλειδώσει» τις συγκλίσεις των πλευρών ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρήσει άμεσα, τον καθορισμό ημερομηνίας για την πραγματοποίηση της πενταμερούς διάσκεψης
Σχετικά Άρθρα

Ξεκίνησε τις επαφές με τους ηγέτες των δύο πλευρών στην Κύπρο από σήμερα 11 Ιανουαρίου η ειδική απεσταλμένη του Antonio Guterres για το Κυπριακό Jane Hall Lute, με στόχο την συζήτηση όλων των διαδικαστικών για την πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές, η κ. Lute θα επιχειρήσει να «κλειδώσει» τις συγκλίσεις των πλευρών ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρήσει ακόμα και σήμερα, τον καθορισμό ημερομηνίας για την πραγματοποίηση της διάσκεψης.
Σημειώνεται ότι τόσο η Ε/κ πλευρά όσο και η Τ/κ πλευρά θεωρούν βέβαιη την πραγματοποίηση της άτυπης συνάντησης, καθορίζοντας την διεξαγωγή της εντός Φεβρουαρίου στην Ελβετία.
Η Jane Hall Lute βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Νίκο Ανάστασιάδη, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον ηγέτη των τ/κ Ersin Tatar.

Αποφασισμένα τα Ηνωμένα Έθνη

Η πραγματοποίηση της πενταμερούς διάσκεψης θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την πορεία του Κυπριακού προβλήματος, καθώς στην παρουσία και των εγγυητριών δυνάμενων, θα καθοριστούν τα βήματα προς μια τελική διαπραγμάτευση για συνολική επίλυση.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις ανεπίσημα προσχέδια του Antonio Guterres για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, προκύπτει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν πιο ουσιώδες αποτέλεσμα στην πενταμερή καθώς δεν είναι πρόθυμα να επανεκκινήσουν την διαδικασία για το Κυπριακό για χάριν της συζήτησης και μόνο.
Χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφερόμενος στην σχεδιαζόμενη άτυπη συνάντηση σημειώνει πως σκοπός είναι να καθοριστεί εάν «υπάρχει κοινό έδαφος για μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης