Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει ξανά το Κυπριακό: Θέμα δύο κρατών θέτει στη Lute (ΟΗΕ) ο Tatar - Σημαντικές διαφωνίες με Αναστασιάδη

Ανοίγει ξανά το Κυπριακό: Θέμα δύο κρατών θέτει στη Lute (ΟΗΕ) ο Tatar - Σημαντικές διαφωνίες με Αναστασιάδη
Βασικές και σημαντικές διαφωνίες κατέγραψε η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Jane Holl Lute, στις συναντήσεις με Αναστασιάδη και Tatar
Βασικές και σημαντικές διαφωνίες κατέγραψε η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Jane Holl Lute, στις επαφές που είχε στην Κύπρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar, ο οποίος μάλιστα της έθεσε θέμα δύο κρατών στο νησί.
Η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αναχώρησε σήμερα 2/12 από την Κύπρο έχοντας καταγράψει σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές που αφορούν και το σημείο εκκίνησης της νέας προσπάθειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το philenews.com, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η ενημέρωση του ΓΓ ΟΗΕ θα γίνει εφόσον η Lute έχει ολοκληρωμένη εικόνα από τις επαφές της με τους πέντε.
Απ’ εκεί και πέρα ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία του Κυπριακού.
Οπως φάνηκε από τις δύο συναντήσεις που είχε χθες με Νίκο Αναστασιάδη και Ersin Tatar και έχοντας καταγράψει βασικές και σημαντικές διαφωνίες, η συνάντηση με την Τουρκία θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Από τις συναντήσεις η κ. Lute θα ξεκαθαρίσει πλέον το κατά πόσον ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα προχωρήσει σε σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στις αρχές του 2021.
Συνάντηση η οποία δεν έχει ακόμα διευθετηθεί αλλά πληροφορίες τη φέρουν να πραγματοποιείται στα μέσα Δεκεμβρίου και σίγουρα μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνέρχεται στις 10 και 11 του μήνα.

Συνάντηση Αναστασιάδη - Lute: Μόνο ότι είναι εντός πλαισίου ψηφισμάτων Σ.Α. ΟΗΕ

Η συνάντηση Αναστασιάδη – Lute κράτησε γύρω στη μιάμιση ώρα, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητά του να προσέλθει χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό.
Τονίζοντας παράλληλα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συζητά οτιδήποτε που να βρίσκεται εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ούτε τίθεται θέμα λύσης δύο κρατών.
Η τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη κινείται, τουλάχιστον σ’ αυτό το στάδιο, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Ersin Tatar ο οποίος και ενώπιον της Jane Holl Lute πρόταξε τη θέση για λύση δύο κρατών.
Την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συμμετοχή σε άτυπη διάσκεψη, την οποία θα καλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε επίσης ο Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του λίγο μετά τις 9.00μμ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι, «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την κ. Λουτ για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της πλευράς μας να συμμετάσχουμε σε μια άτυπη διάσκεψη που θα καλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του, όπως αυτά καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.»
Επίσης, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε και επιβεβαίωσε τις θέσεις της πλευράς μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που αυτές διεκόπησαν, στο Κρανς Μοντάνα.

Σε αντίθετη κατεύθυνση - Επιμένει σε λύση δυο κρατών Τατάρ


Τη θέση του για λύση δύο κρατών, καθώς και την άποψή του ότι «οι πραγματικότητες και οι συνθήκες στην Κύπρο έχουν αλλάξει», δήλωσε ότι ανέπτυξε στην Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ , ο Ερσίν Τατάρ μετά από την συνάντηση με την κ. Λουτ στην οποία είπε ότι «σίγουρα πρέπει να γίνει μια πενταμερής +1, συνάντηση».
Ο Τ/K ηγέτης ανέφερε πώς εξήγησε στην Τζέιν Χολ Λουτ πως, με τη στήριξη και την εξουσία που του έδωσε ο «λαός», στην Κύπρο έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή.
Οι συνομιλίες για μια ομοσπονδιακή λύση που διαρκούν εδώ και 52 χρόνια δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και, σύμφωνα με τον Ersin Tatar, αυτό το γνωρίζει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ που είχε προσωπική εμπειρία στο Κραν Μοντάνα στη διαδικασία.
Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «θα είναι σημαντικό να υπάρξει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων για δύο κράτη που, βασισμένα στην κυριαρχική ισότητα, θα ζουν δίπλα δίπλα και θα συνεργάζονται».
Σε μια συνάντηση πενταμερή +1, όπως έχει προτείνει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπου θα συμμετέχουν η Τουρκία, η Ελλάδα, η τ/κ πλευρά και η ε/κ, και επιπλέον τα ΗΕ, θα του δοθεί η ευκαιρία  να αναπτύξει τη θέση του και η όλη διαδικασία να αποκτήσει μια νέα βάση. Όλα αυτά, είπε, τα εξήγησε με λεπτομέρεια στην κ. Λουτ.
Μετά τη συνάντηση στα κατεχόμενα που κράτησε δυόμισι ώρες, ο Τατάρ απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε: «Το είπαμε άλλωστε αυτό.
Στην Κύπρο υπάρχουν νέες πραγματικότητες».
Επίσης, είπε ότι δεν βλέπουν ζεστά την επανέναρξη των συνομιλιών από το ίδιο σημείο, ούτε και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Διαβουλεύσεις Lute στην Αθήνα

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λου και αύριο θα έχει διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Εκτιμάται ότι οι συναντήσεις με τη τουρκική κυβέρνηση θα γίνουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ενόψει της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel και με ομάδα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης