Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρεμιέρα για σχολεία, τι θα γίνει με click away – Κρίσιμη εβδομάδα για παράταση lockdown μετά τις 18/1 - Φόβοι για γ' κύμα

Πρεμιέρα για σχολεία, τι θα γίνει με click away – Κρίσιμη εβδομάδα για παράταση lockdown μετά τις 18/1 - Φόβοι για γ' κύμα
Παράταση του lockdown σε δυτική Αττική, Κοζάνη, Ροδόπη και Κάλυμνο
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Καθοριστική θα είναι αυτή η εβδομάδα σχετικά με το εάν θα παραταθεί το lockdown και μετά την 18η Ιανουαρίου ή εάν θα αρχίσει να μελετάται κάποια «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων, καθώς αυτές τις ημέρες οι επιστήμονες αναμένεται να έχουν μια πληρέστερη εικόνα για το ποιο ήταν το αποτύπωμα των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού.
Αν και σήμερα 11/1 και μετά από δύο μήνες ανοίγουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας σηματοδώντας έτσι μια νέα αρχή «ανοίγματος» της κοινωνίας, οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της επιδημίας εντός των επόμενων ημερών.
Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θα αποτελέσουν το πρώτο crash test και εάν όλα πάνε καλά πιθανότατα εντός της εβδομάδας να αποφασιστεί και το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου.
Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές πως η κάθε απόφαση για άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται αργά και προσεκτικά, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που υπάρξει ένα γ’ κύμα της επιδημίας, τα νοσοκομεία δεν θα καταφέρουν να το διαχειριστούν και να το αντιμετωπίσουν, καθώς το ΕΣΥ είναι ήδη καταβεβλημένο και η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ παραμένει περιορισμένη.
Την ίδια στιγμή πάντως εντείνεται και η πίεση από επιχειρήσεις και εργαζόμενους προκειμένου να ανοίξουν εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο.
Αν και ακόμα θεωρείται πως είναι νωρίς για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, η πορεία της επιδημίας αυτήν την εβδομάδα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εάν και το πότε θα πρέπει να αναμένεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ταραντίλης: Βελτιωμένη η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα 

Τη θέση ότι η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί αλλά θα συνεχίσουμε να παίζουμε άμυνα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου.
Υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο ΕΣΥ.
Όπως φαίνεται και στους τελευταίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η πανδημία ωστόσο αποτελεί δυναμικό και όχι στατικό φαινόμενο» υποστήριξε ο κ.Ταραντίλης.

Παίζουμε άμυνα

Επιπλέον, υποστήριξε πως οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να είναι γραμμικές.
«Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η επιτροπή των επιστημόνων προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.
Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κανονικά οι εμβολιασμοί

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς ο κ.Ταραντίλης είπε ότι αυτοί προχωρούν ικανοποιητικά.
«Οι εμβολιασμοί προχωρούν ικανοποιητικά.
Μέχρι χτες είχαν εμβολιαστεί πάνω από 44.000 άτομα στη χώρα.
Η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από την προμήθεια των εμβολίων» επεσήμανε ο κ.Ταραντίλης.

Στόχος να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού έως τον Ιούνιο

«Ο εμβολιασμός προχωρά με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια» είπε ο κ.Ταραντίλης, προσθέτοντας πως η ταχύτητα των εμβολιασμών συνάδει με τις δόσεις που έχουμε στη διάθεσή μας.
«Η χώρα μας περιμένει 424.624 δόσεις του εμβολίου τον Φεβρουάριο και αυτές αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
Στόχος της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό μέχρι τον Ιούνιο είναι να έχει πετύχει το πολυπόθητο 70%, ώστε να εξασφαλιστεί η ανοσία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Τσακρής: Την Παρασκευή 15/1 οι αποφάσεις για τη Γ’ Λυκείου και click away

Τη θέση ότι την ερχόμενη Παρασκευή 15/1 θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για το άνοιγμα της Γ’ λυκείου και για να επανέλθει το εμπόριο στον τρόπο που λειτουργούσε κατά την περίοδο των γιορτών με τη μορφή του click away διατύπωσε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τσακρής είπε ότι «η όποια απόφαση θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και το όποιο άνοιγμα θέλει προσεκτικά βήματα».
«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην Αττική, καθώς πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιφέρεια και ορισμένες περιοχές εμφανίζουν αυξητική τάση» ανέφερε ο κ.Τσακρής, ο οποίος μάλιστα εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να ξανακλείσουν τα σχολεία.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Πρώτα λιανεμπόριο, μετά σχολεία - Στα 1.000 κρούσματα στα τέλη Ιανουαρίου

Να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away και μετά τα σχολεία υποστήριξε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος προέβλεψε πως προς τα τέλη Ιανουαρίου θα «αγγίξουμε» και πάλι τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης, αν και εκτίμησε ότι το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο, πρόσθεσε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, καθώς αυτό θα ήταν καλύτερο για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο των εορτών υπήρξε διπλασιασμός των επαφών κι αυτό έχει φανεί στα νούμερα καθώς σταμάτησε η πτωτική τάση των κρουσμάτων.
Επιπλέον, τόνισε πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα κρούσματα θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι μετά τις 19 Ιανουαρίου και προς το τέλος του μήνα θα «βλέπουμε» περί τα 960 ημερήσια κρούσματα, ενώ τον Φεβρουάριο πιθανόν να έχουμε 1.000 κρούσματα την μέρα.
Όπως είπε, τα πράγματα, θα ήταν πολύ δύσκολα τον επόμενο μήνα, αν άνοιγαν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και το λιανικό εμπόριο ταυτόχρονα.

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Δύσκολοι οι επόμενοι τρεις μήνες, προετοιμαζόμαστε για γ’κύμα

Δύσκολους χαρακτήρισε τους επόμενους τρεις μήνες όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, ο οποίος υποστήριξε πως «προετοιμαζόμαστε για το γ΄κύμα».
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Αρκουμανέας είπε πως είναι αισιόδοξο το μήνυμα από το άνοιγμα των σχολείων καθώς δείχνει ότι επιστρέφουμε σε κάποια κανονικότητα, αν και υποστήριξε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα ανοίγει, ενέχει επιδημιολογικό ρίσκο, το οποίο παρατηρούν οι ειδικοί, ώστε να μην υπάρξει έξαρση.
Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα, ο κ.Αρκουμανέας τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η Γ’ Λυκείου.
«Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα.
Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

430.000 δόσεις εμβολίου τον Ιανουάριο

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι μέχρι και χτες είχαν εμβολιαστεί 44.000 συμπολίτες μας ενώ υποστήριξε ότι εντός του Ιανουαρίου θα παραληφθούν 430.000 δόσεις και θα εμβολιαστούν 220.000 άνθρωποι.
«Αν τους επόμενους μήνες έχουμε εμβολιάσει τους άνω των 70 που είναι και οι πιο ευπαθείς από το Μάρτιο η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη» είπε ο κ.Αρκουμανέας.
Όσον αφορά το σενάριο να παραλάβουμε εμβόλια και εκτός της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως έκανε η Γερμανία, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι «η ΕΕ διαπραγματεύεται και μας δίνει τα εμβόλια».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε διμερείς συμφωνίες» υποστήριξε ο κ.Αρκουμανέας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,4% του πληθυσμού της, όταν μόνο μία χώρα στην Ευρώπη έχει εμβολιάσει πάνω από το 1% του πληθυσμού της».

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Δεν αντέχει τρίτο κύμα το ΕΣΥ – Αυξημένο το ιικό φορτίο στην Αττική

Τη θέση πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει ένα τρίτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη τη στιγμή που επιστήμονες κάνουν λόγο για αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών, αναφέροντας πως η διασπορά θα φανεί τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη αναφέρθηκε σε υπολογισμούς που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα περίπου τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά και δεν θα γίνει το ίδιο με Ιταλία και Ισπανία.
Ερωτηθείσα μάλιστα για την εκτίμηση του κ.Σύψα ότι η κοσμοσυρροή που καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο μπορεί να οδηγήσει σε δυο επιπλέον εβδομάδες lockdown, η κα.Παγώνη είπε «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες».
Ειδικά για την Αττική ανέφερε ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα γι’ αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ ενώ τόνισε ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών.
Για τους εμβολιασμούς η κα. Παγώνη είπε ότι γίνονται με βραδείς ρυθμούς, σημείωσε πως πρέπει να αυξηθούν στο διπλάσιο, αν και τόνισε πως η διαδικασία είναι σύνθετη.

Υπό αυστηρά μέτρα ανοίγουν τα σχολεία

Ύστερα από δύο μήνες, οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων επέστρεψα σήμερα 11/1 στις τάξεις τους, με βασικό στοίχημα για την κυβέρνηση να είναι, τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και να μην ξανακλείσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα, ανάλογα με αυτά που ίσχυσαν όταν και άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.
Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών.
Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
Επίσης, από σήμερα ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία.
Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία.
Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Με SMS στο σχολείο

Για τη μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων θα αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033.
Παράλληλα, έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών για να κάνουν τεστ covid.

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς άνω των 85 ετών

Ανοίγει σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου η πλατφόρμα προκειμένου να ορίζονται τα ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για τους ανθρώπους που είναι άνω των 85 ετών.
Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 18:00 το απόγευμα ενώ οι εμβολιασμοί της εν λόγω ηλικιακής ομάδας αναμένεται να αρχίσουν στις 20/1.
Εκτιμάται ότι στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα βρίσκονται περισσότερα από 100.000 άτομα.
Η παρουσίαση της πλατφόρμας θα γίνει στην σημερινή τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας.
Η λειτουργία της για τους πολίτες ηλικίας 85 ετών και άνω, θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Η διαδικασία

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.


Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνεται με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Κωδικός ραντεβού

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.
Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Παράταση lockdown σε δυτική Αττική, Κοζάνη, Ροδόπη και Κάλυμνο

Την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 18 Ιανουαρίου στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής, στους δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στις τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και στην Κάλυμνο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τα μέτρα

Τα μέτρα προβλέπουν:
- Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, των ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και εκτός της νήσου Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
- Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
- Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

Στους 44.080 οι εμβολιασμένοι στη χώρα

Συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19 στην Ελλάδα, με τους εργαζόμενους στους τομείς Υγείας και τους υπαλλήλους και τροφίμους οίκων ευγηρίας να είναι εκείνοι που έχουν προτεραιότητα.
Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού, που παρατίθενται στη σελίδα emvolio.gov.gr, το τελευταίο 24ωρο εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του σκευάσματος της Pfizer 4.086 άτομα.
Με αυτούς, το σύνολο των εμβολιασμών στη χώρα στις 10/1 έχει φτάσει στους 44.080.
Οι περισσότεροι εμβολιασμοί έγιναν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (618 στις 10/1, συνολικά 12.408), ενώ ακολούθησε η Θεσσαλονίκη (285 στις 10/1, συνολικά 5.513).

Στους 5.263 οι νεκροί


Στους 5.263 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Χθες Κυριακή 10/1 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 36 νέους θανάτους.
Από τους 5.263 θανάτους συνολικά στη χώρα, οι 3.107 (59.0%) είναι  άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

eody-covid19.JPG
eody2.JPG
Στα 144.738 τα κρούσματα

Ακόμη 445 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε την Κυριακή 10/1 ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται στα 144.738, εκ των οποίων 52.2% είναι άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.616 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43.776 (30.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 353 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 243 (68.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 84.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Ακόμη, 954 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Greece-_covid19.JPG

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων


Η κατανομή των 455 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε την Κυριακή 10/1 ο ΕΟΔΥ, έχει ως εξής:
eody3.JPG


Greece-_covid19_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης