Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θέλουν να στήσουν βάσεις οι ΗΠΑ – Η αμυντική συμφωνία

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θέλουν να στήσουν βάσεις οι ΗΠΑ –  Η αμυντική συμφωνία
Βασική προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς αποτελεί η αναθεώρηση του συνόλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Σχετικά Άρθρα

Την οικοδόμηση ενός πλέγματος συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει η Αθήνα, με σκοπό την ανάσχεση της Άγκυρας, και μάλιστα, η στρατηγική αυτή αναμένεται να ξετυλιχθεί το επόμενο διάστημα.
Βασική προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» της Κυριακής, αποτελεί η αναθεώρηση του συνόλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα αφορά εκτός από τον κορμό της συμφωνίας και νέες αλλαγές στο Παράρτημα της MDCA, που ήδη αναθεωρήθηκε τον Οκτώβριο του 2019.
Επίσης, στόχο για την Αθήνα, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, αποτελεί η αναβίωση του σχεδίου για στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία, κάτι που συνδέεται με τη διαφαινόμενη δυναμική επανάκαμψη του Παρισιού στη διεκδίκηση του συμβολαίου για την επόμενη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Συσκέψεις τις επόμενες ημέρες

Στις ελληνικές προτεραιότητες βρίσκεται η υπόθεση μιας ολικής αναθεώρησης της MDCA και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μεταξύ αυτών που συζητούνται, ίσως όχι και το σημαντικότερο, είναι η χρονική επέκταση της συμφωνίας για να μην ανανεώνεται σε ετήσια βάση, αλλά π.χ. κάθε πενταετία.
Ήδη, εδώ και καιρό, το αμερικανικό αίτημα για διεύρυνση του στρατιωτικού αποτυπώματος των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας, έχει φτάσει στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Γιατί ενδιαφέρονται οι Αμερικάνοι

Οι Αμερικανοί έχουν καταθέσει λίστα με σχεδόν 20 τοποθεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάσεις για τις δυνάμεις τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί έχουν κυκλώσει πολλές περιοχές της Βόρεια Ελλάδα (Καβάλα όπου υπάρχουν χρήσιμες αεροπορικές υποδομές, Λιτόχωρο, Θεσσαλονίκη), ενδιαφέρονται για την επέκταση υπαρχουσών διευκολύνσεων που χρησιμοποιούν (Αλεξανδρούπολη, Σούδα), ενώ στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονται ακόμη και νησιά του Αιγαίου ( Κάρπαθος, Σκύρος).
Κοινές συσκέψεις των δύο υπουργείων έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες σε σχέση με την MDCA, αν και οι συζητήσεις θα είναι μακρές, αφού η Αθήνα θα αναμένει την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης Biden.

Γαλλία και Rafele F3R

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, η ελληνική πλευρά ανοίγει «βήμα» για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafele F3R, που πρόκειται να επισφραγιστεί από την υπογραφή της συμφωνίας με την επίσκεψη στην Αθήνα της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Florence Parly, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό της Ν. Παναγιωτόπουλο.
H Florence Parly, σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιεύματος που επικαλείται εκτιμήσεις ενημερωμένων πηγών, θα κομίσει νέα ολοκληρωμένη πρόταση, οικονομικότερη από την προηγούμενη, που θα αφορά εκτός από την προμήθεια 4 φρεγατών Belharra, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την προσφορά ενδιάμεσης λύσης για την κάλυψη των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού έως ότου έλθουν τα νέα πλοία επιφανείας (πιθανότητα δύο φρεγάτες La Fayette με προσαρμογές).
Η νέα προσφορά θα είναι και ανταγωνιστικότερη σε σχέση με την αμερικανική που αφορά τις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου ΜΜSC.
Σε περίπτωση που τελικά αυτό συμβεί, τότε θα τεθεί σε νέα βάση και η πιθανή υπογραφή μιας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, κάτι που προσδοκά του υπουργείο Εξωτερικών.

Το άνοιγμα τα αραβικά καθεστώτα

Ακόμη, η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το άνοιγμα στα μετριοπαθή αραβικά καθεστώτα, προσδοκά να προχωρήσει στην υπογραφή μιας Συμφωνίας για το Καθεστώς Δυνάμεων ( Status of Forces Agreement – SOFA) με τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου τελικά να λάβει χώρα η μεταφορά μιας συστοιχίας Patriot στη χώρα αυτή.
Στο ίδιο «γεωπολιτικό πακέτο» πρέπει να ενταχθούν δύο ακόμη συμφωνίες και συγκεκριμένα, η πιο πρόσφατη 20ετη συμφωνία με την ισραηλινή εταιρεία Elbit για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα, αλλά και η συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Για τους Patriot

Σε ό,τι αφορά τη Σαουδική Αραβία, γίνεται προσοπαθεια προκειμένου το προσεχές διάστημα να πραγματοποιηθεί στο Ριάντ επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλου αντίστοιχα, καθώς εχει καθυστερήσει η υπόθεση των Patriot (εκκρεμεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ).
Μπορεί η Σαουδική Αραβία να μην είναι τόσο κινητική όσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όμως η Αθήνα, διαβλέποντας και τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κατάρ, θέλει να ενδυναμώσει περαιτέρω τους δεσμούς της με τα σουνιτικά αραβικά κράτη για τον λόγο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αλλαγή διαθέσεων έναντι της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης