Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΥΠΕΘΑ: Στη Βουλή τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου η συμφωνία για τα Rafale

ΥΠΕΘΑ: Στη Βουλή τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου η συμφωνία για τα Rafale
Στην Βουλή θα φτάσουν την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, τρεις επί μέρους συμβάσεις «πακέτο»

Η σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης για την απόκτηση των νέων υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale έρχεται τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στη Βουλή.
Στην Βουλή θα φτάσουν τρεις επί μέρους συμβάσεις «πακέτο», ήτοι:
· Η σύμβαση για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale, από τα οποία ως γνωστόν 12 «ελαφρώς μεταχειρισμένα» από τη γαλλική Armee de l”Air (AdlA) και τα υπόλοιπα 6 καινουργή από την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation.
· Η σύμβαση για την παροχή «εν συνεχεία υποστηρίξεως» (Follow-on-Support/FOS) αυτών για την κάλυψη με ανταλλακτικά και κάθε είδους λογιστική υποστήριξη αυτών για μία τουλάχιστον πενταετία.
· Η σύμβαση για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων που θα «φορούν» τα μαχητικά αυτά, όπως π.χ. τα τρομερά βλήματα αέρος-αέρος μεγάλης εμβελείας Meteor, καθώς και η από πλευράς Γάλλων επιθεώρηση όλων και συντήρηση όσων χρειάζονται από τα ήδη υπάρχοντα στο ελληνικό οπλοστάσιο της ΠΑ γαλλικών οπλικών συστημάτων για το στόλο των Mirage-2000/Mirage 2000-5, όπως είναι τα στρατηγικά βλήματα «πλεύσεως» (cruise) SCALP-NG, τα βλήματα εναντίον στόχων επιφανείας Exocet, τα βλήματα εναντίον ιπτάμενων στόχων MICA IR και με καθοδήγηση ραντάρ κλπ.

Δύο μέρες η συζήτηση

Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει επί διήμερο και ακολούθως, το «πακέτο» αυτό των συμβάσεων για τα Rafale θα κατατεθεί στην Ολομέλεια του Σώματος προς συζήτηση, το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή (15-16 Ιανουαρίου) παρουσία των υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλο, το υφυπουργού Στρατηγού ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή, καθώς και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ Στρατηγού Κώστα Φλώρου και Αντιπτεράρχου (Ι) Γιώργου Μπλιούμη αντιστοίχως.
Εισηγητές της πλειοψηφίας έχει οριστεί ο βουλευτής Καβάλας παλαιός και έμπειρος στρατιωτικός συντάκτης Μακάριος Λαζαρίδης ενώ από πλευράς της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ο βουλευτής Α’Πειραιώς και Νήσων Θόδωρος Δρίτσας.
Μετά την αναμενόμενη υπερψήφιση του «πακέτου» των συμβάσεων για τα Rafale ανοίγει πλέον και τυπικώς ο δρόμος για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από τους επικεφαλής των αρμοδίων Διευθύνσεων Εξοπλισμών Ελλάδος και Γαλλίας, παρουσία των υπουργών Αμύνης των δύο χωρών Ν.Παναγιωτόπουλου και Φλοράνς Παρλύ αντιστοίχως, η οποία αναμένεται να φτάσει για το σκοπό αυτό στη χώρα μας.
Με την προαναφερθείσα διαδικασία σε πλήρη εξέλιξη η υπογραφή των συμβάσεων τοποθετείται για μετά τις 20 Ιανουαρίου και ως το τέλος του μηνός το αργότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης