Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η Γερμανία έχει λάβει σκανδαλωδώς τα περισσότερα εμβόλια στην ΕΕ

Politico: Η Γερμανία έχει λάβει σκανδαλωδώς τα περισσότερα εμβόλια στην ΕΕ
Η Γερμανία εξασφάλισε 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου τον Σεπτέμβριο, παραβιάζοντας τη στρατηγική του εμβολιασμού της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Στο στόχαστρο του Politico έχει μπει η Γερμανία και το γεγονός ότι είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει λάβει περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech (30 εκατ. επιπλέον δόσεις, εκτός του πλαισίου της συμφωνίας της ΕΕ), αλλά και η «αδιάφορη» στάση της Κομισιόν για το θέμα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το σχέδιο εμβολιασμού έχει αναχθεί σε ένα τεράστιο ζήτημα στη Γερμανία, καθώς μέσω αυτού θα επιδιωχθεί και η επιτυχία της A. Merkel ως καγκελαρίου.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι την Παρασκευή (8/1), ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας, Hanno Kautz, επιβεβαίωσε ότι "θα λάβουμε περίπου 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου από την (γερμανική) BioNTech, λόγω των ευρωπαϊκών συμβολαίων και 30 εκατ. δόσεις από διμερείς συμφωνίες. Συνολικά, δηλαδή, 90 εκατ. δόσεις τον χρόνο. Αυτό είναι κάτι που καταφέραμε ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές συνθήκες".

30 εκατ δόσεις περισσότερες

Η Γερμανία εξασφάλισε 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου τον Σεπτέμβριο, παραβιάζοντας τη στρατηγική του εμβολιασμού της ΕΕ που απαγορεύει στις χώρες να διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις, τονίζει το δημοσίευμα.
Μάλιστα, δύο ώρες πριν από τις ανακοινώσεις του γερμανικού υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Κομισιόν, (γερμανίδα) Ursula Fon der Leyen, είχε δηλώσει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να προβαίνουν σε ανεξάρτητες συμφωνίες, συμπληρώνοντας πως έχουμε συμφωνήσει όλοι και έχουμε δεσμευτεί νομικά ότι δεν θα υπάρξουν παράλληλες διαπραγματεύσεις, ούτε παράλληλες συμφωνίες.
Αυτό το μπρος-πίσω έχει προκαλέσει ένα τεράστιο μπέρδεμα όλη την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Γερμανία και την ΕΕ να "κουνάνε το δάχτυλο" η μία στην άλλη, αφού Γερμανοί πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τις συμφωνίες της ΕΕ "καταστροφικές", υποστηρίζοντας ότι δεν έχει εξασφαλίσει αρκετές δόσεις, συνεχίζει το Politico.

Αιχμές και κατά της der Leyen

Από τον Ιούνιο, η Der Leyen τονίζει ότι η στρατηγική για τον εμβολιασμό στις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί φόρο αλληλεγγύης στην ΕΕ. Όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να αγοράσουν μαζί τις δόσεις, ώστε να αυξήσουν τη διαπραγματευτική δύναμη της Ένωσης και να διασφαλίσουν ίση πρόσβαση. Η υπόσχεση έγινε πραγματικότητα, αφού σχεδόν όλες οι χώρες ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου. Αλλά τα νέα, για επιπλέον συμφωνία της Γερμανίας με την BioNTech (και με την CureVac), προκάλεσαν τον θυμό της ΕΕ, προσθέτοντας σε αυτό και την κριτική που δέχεται το Βερολίνο, η οποία έφερε στην επιφάνεια και την πρώτη ρωγμή στη στρατηγική της χώρας για τους εμβολιασμούς. Σε απάντηση προς αυτά, η Κομισιόν αρνήθηκε σε μεγάλο βαθμό να αναγνωρίσει τις αντιφατικές ενέργειες της Γερμανίας.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Erick Mamer, απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την παραβίαση της στρατηγικής. Όταν ρωτήθηκε αν η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασίες εναντίον οποιουδήποτε παραβιάσει τη συμφωνία και εξασφαλίσει παραπάνω δόσεις ο Mamer απάντησε: "Σίγουρα δεν πρόκειται να συζητήσουμε πιθανά νομικά μέτρα" και προέτρεψε τους δημοσιογράφους "να δουν τη μεγάλη εικόνα" καθώς "αυτό που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι να έχουμε αρκετές δόσεις", τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης