Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για 2.000 νέα κρούσματα εάν ανοίξουν λιανεμπόριο και γυμνάσια - Lockdown ως 18/1 - Περιοριστικά μέτρα ως Μάιο

Φόβοι για 2.000 νέα κρούσματα εάν ανοίξουν λιανεμπόριο και γυμνάσια - Lockdown ως 18/1 - Περιοριστικά μέτρα ως Μάιο
Οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων θα επιβάρυνε σε ικανό ποσοστό το επιδημιολογικό φορτίο
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχία προκαλεί η εκτίμηση του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ότι «εάν ανοίξει το λιανεμπόριο και τα Γυμνάσια τα κρούσματα του κορωνοΐού θα φτιάσουν τα 2.000 και θα είναι η αρχή για το τρίτο κύμα της πανδημίας» την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα την παράταση του lockdown ως τις 18 Ιανουαρίου.
Με 721 νέα κρούσματα επί 34.000 τεστ περίπου, 386 οι διασωληνωμένους, 49 θανάτους χθες 8/1 και εν αναμονή του ξεκάθαρου αποτυπώματος των εορτών, το μήνυμα των ειδικών ήταν η ανάγκη σύνεσης και προσήλωσης στα μέτρα προστασίας για να αποφύγουμε ένα επώδυνο τρίτο κύμα.
Οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων θα επιβάρυνε σε ικανό ποσοστό το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς η κινητικότητα - η οποία ούτως ή άλλων είναι αυξημένη από τις Γιορτές και μετά - θα αυξανόταν ακόμα περισσότερο.
Μετά την απόφαση και την ανακοίνωση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άρση των μέτρων περιορισμού, καθώς ο κίνδυνος να ξεφύγει εκ νέου η κατάσταση, θα ήταν μεγάλος.
Ως εκ τούτου, η απόφασή τους να κρατήσουν τα καταστήματα κλειστά ήταν μονόδρομος.
Η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα και αναλόγως θα παρθούν οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα υπόλοιπα μέτρα που συνθέτουν το lockdown στη χώρα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το σενάριο του ανοίγματος σε περιοχές με περιορισμένο ιικό φορτίο.
Όλες οι απόψεις θα τεθούν επί τάπητος και θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Παρασκευή.

Μαγιορκίνης: Μέχρι το Μάΐο τα μέτρα

Την πεποίθηση ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας για τον Covid -19 θα αρθούν τον Μάιο εκφράζει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά.
Ίσως από τον Μάιο και μετά», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM.

Σε συρρίκνωση το 2ο κύμα

Σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος, υπογραμμίζει ο κ. Μαγιορκίνης.
«Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα.
Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης», λέει χαρακτηριστικά.

Οι παρενέργειες του εμβολίου

Ο καθηγητής απαντά, μεταξύ άλλων, στο πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, τι προβλέπεται για τα εμβόλια που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ιστορικό, ή παρενέργειες σε όσες-ους έχουν κάνει αισθητικές μικροεπεμβάσεις στο πρόσωπο, κατά πόσον μπορούν οι επιστήμονες να «μπερδέψουν» τα εμβόλια, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις είναι τελικά εφικτό να αλλάξει το μεσοδιάστημα των δύο δόσεων.

Ανησυχητική η εικόνα της Αττικής

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι ειδικοί για την Αττική, με 252 νέα κρούσματα και αυξημένο επιδημιολογικό βάρος στη Δυτική και Ανατολική Αττική, με 35 και 32 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα, καθώς και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (78), μια αυξητική τάση που παρατηρήθηκε καθόλη την τελευταία εβδομάδα.
Νοσηλευόμενοι και διασωληνωμένοι παραμένουν ο σκληρός δείκτης, με τους πρώτους να αυξάνονται από 450 σε 550 (20-25%) από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, αλλά και τη μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις που προβλέπεται να πολλαπλασιαστεί σε 7 με 10 ημέρες από την εισαγωγή σε απλές κλίνες COVID, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Αισιοδοξία χαρίζει η πορεία της Θεσσαλονίκης με 94 νέα κρούσματα και ρυθμό μείωσης 10-15% ανά εβδομάδα, καθώς και τα πρόσφατα στοιχεία από τη μελέτη των ΑΠΘ και ΕΥΑΘ για ήπια τάση αποκλιμάκωσης στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα , τα οποία δεν μαρτυρούν έξαρση την περίοδο των εορτών.
Τα νέα δεδομένα που ισχύσουν την επόμενη εβδομάδα, κάτι που θα γίνεται κάθε εβδομάδα, γνωστοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ξεκαθάρισε ωστόσο πως αν υπάρξει απότομη επιβάρυνση σε κάποια περιοχή θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα.

Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν

  • Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία ειδικής αγωγής.

Το μέτρο ισχύει και σε περιοχές που βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς αυξημένων μέτρων. Θα υπάρχει διαφοροποιημένη ώρα έναρξης και αναχώρησης.
Στα δημοτικά η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

  • Παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου καθώς και των κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών.
  • Απαγορεύεται κυνήγι και ψάρεμα
  • Στους χώρους λατρείας παρατείνεται το υφιστάμενο καθεστώς (λειτουργίες χωρίς παρουσίας πιστών).


Επιτρέπεται η ατομική προσευχή

Στις κηδείες επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα, συγγενείς πρώτου βαθμού.

  • Υποχρεωτική τηλεγρασία στις επιχειρήσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό
  • Υπό αυστηρούς όρους λειτουργούν τα δικαστήρια
  • Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με ειδικά μέτρα
  • Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για 7 ημέρες.


Επιπρόσθετα και αρνητικό τεστ rapid test.

Ειδικά για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους

Γώγος: Άγνωστο πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο – Προχωράμε με λίγα και αργά βήματα

Τη θέση πως είναι άγνωστο το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υποστήριξε πως το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε με λίγα και αργά βήματα.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα επόμενα βήματα.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα
Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα.
Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.

Επόμενο θέμα το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου

«Το επόμενο θέμα για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου» τόνισε ο κ.Γώγος, ο οποίος είπε ότι θα συζητηθεί την άλλη βδομάδα.
«Τον Γενάρη θα πάμε με ήπια βήματα» υποστήριξε ο κ.Γώγος, αναφέροντας σχετικά με τα εμβόλια, πως τα πράγματα βελτιώνονται.
«Στόχος είναι έως τις 15 Ιανουαρίου να έχει εμβολιαστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

Παπαευαγγέλου: Αύξηση νοσηλειών κατά 25% στην Αττική- Στο 60% η πληρότητα σε όλη τη χώρα

Καμπανάκι κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Αττικής έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Αν και όπως ανέφερε, παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού των νέων μολύνσεων και η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην Αττική καταγράφεται μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στη Δυτική και την Ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.
Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι στην Αττική παρατηρείται άνοδος κατά 25%, καθώς από τις 450 ανήλθαν στις 550, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.
Τόνισε ότι ότι αυτή τι στιγμή στη χώρα, καταγράφονται 7.000 ενεργά κρούσματα, ενώ η πληρότητα των νοσοκομείων βρίσκεται στο 60% σε όλη τη χώρα και στο 70% στη Βόρεια Ελλάδα.
«Η εμπειρία των γειτόνων μας, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι ένα είναι το στοίχημα.
Η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των εορτών», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι ανησυχητική είναι η μείωση της ηλικίας των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.
«Η ιστορία αυτή θα τραβήξει αρκετά.
Η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας μερικούς μήνες ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ως προς το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ξεκαθάρισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής πρωτίστως για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και δευτερευόντως για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουν και τα άλλα σχολεία των υπόλοιπων βαθμίδων στο άμεσαο μέλλον, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Επανέλαβε δε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση του ιού στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία παρατηρήθηκε ενδοοικογενειακή μετάδοση μεγαλύτερη από ότι όταν τα παιδιά ήταν στο σχολείο.

Μαγιορκίνης: Επιβαρυμένη η κατάσταση στις ΜΕΘ - Κρίσιμο το επόμενο διάστημα

Επιβαρυμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας, παρά τη μείωση των ενεργών κρουσμάτων, όπως δήλωσε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σημείωσε δε ότι το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες ο ρυθμός της αποσυμφόρησης έχει επιβραδυνθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα είναι υψηλής κρισιμότητας.

Image

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Ελευθερία» - Στους 34.787 ή 0,3% του πληθυσμού ο εμβολιασμός

Συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid στην Ελλάδα, με τους εργαζόμενους στους τομείς Υγείας και τους υπαλλήλους και τροφίμους οίκων ευγηρίας να είναι εκείνοι που έχουν προτεραιότητα.
Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού, που παρατίθενται στη σελίδα emvolio.gov.gr, το τελευταίο 24ωρο εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του σκευάσματος της Pfizer 8.720 άτομα από τα χθεσινά 5.538.
Με αυτούς, το σύνολο των εμβολιασμών στη χώρα έχει φτάσει στους 34.787 ή 0,3% του πληθυσμού.
Οι περισσότεροι εμβολιασμοί έγιναν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (1.875 σήμερα), ενώ ακολούθησαν ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 831 και η Θεσσαλονίκη με 781.

Στους 5.195 οι νεκροί
Image


Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 8/1 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143.494, εκ των οποίων 52,2% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.579 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43.251 (30,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληα 386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image

To 85,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.072 (59,1%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image

Εντοπίστηκαν νέα κρούσματα της μετάλλαξης

Ακόμη τέσσερα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκαν στη χώρα μας.
Πρόκειται για μία γυναίκα που έφτασε από το Ντουμπάι, ενώ τα υπόλοιπα τρία εντοπίστηκαν σε ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία.
Πλέον, συνολικά, τα κρούσματα της μετάλλαξης στη χώρα μας ανέρχονται σε οκτώ.

Από τις 11/1 οι εμβολιασμοί για πολίτες άνω των 85 ετών

Από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί για τους πολίτες άνω των 85 ετών.
«Από Δευτέρα (11/1) ανοίγει η πλατφόρμα, το emvolio.gov.gr, καθώς και όλα τα φυσικά σημεία για να αρχίσουν τα ραντεβού για τους συμπολίτες μας άνω των 85 και μόνο, με βάση την προτεραιοποίηση που μας έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού» ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.
«Είναι το πρώτο βήμα και η διαδικασία πρέπει να είναι κατανοητή.
Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και είναι άνω των 85, τη Δευτέρα θα λάβουν ένα μήνυμα στο κινητό τους που θα τους λέει ποιο εμβολιαστικό κέντρο και ποια ημερομηνία τους προτείνεται» είπε ο κ.Γεωργαντάς, ο οποίος υποστήριξε πως η διαδικασία θα είναι απλή και κατανοητή
Επιπλέον, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και είναι άνω των 85 ετών θα μπορούν από Δευτέρα να απευθύνονται σε φαρμακεία ή ΚΕΠ.

Ποιές περιοχές βρίσκονται σε «σκληρό» lockdown

Σε καθεστώς σκληρού lockdown βρίσκονται οι περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα), οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, η κοινότητα Σπερχειάδας, ο Δήμος Μακρακώμης, της ΠΕ Φθιώτιδας, η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης , η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας και η Κάλυμνος.

Ανοίγουν σχολεία - νηπιαγωγεία και στις «κόκκινες» περιοχές - Πώς θα γίνεται η μετακίνηση

Το πώς θα γίνει το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές εξέτασε κατά την χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της η επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», σε σκληρό lockdown είναι: Δυτική Αττική, Κοζάνη, Φλώρινα, Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρος, ενώ ήδη ο δήμος Σητείας έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία της περιοχής.
Η απόφαση για το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας, είναι ειλημμένη.
Για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.
O κωδικός 4 είναι αυτός που επιλέγεται για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο εν λόγω κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».
Το SMS στο 13033 πρέπει να γράφει τα εξής: 4 [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
Επίσης, απαιτείται να αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.
Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας που ανακοίνωσε το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) και για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς

Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορoνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Ανοιχτοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία από την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.
Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης