Διεθνή

Η ταραχώδης ιστορία του Καπιτωλίου που έγινε στόχος επιθέσεων 10 φορές: Οι εκρήξεις βόμβας, η 11η Σεπτεμβρίου 2001

Η ταραχώδης ιστορία του Καπιτωλίου που έγινε στόχος επιθέσεων 10 φορές: Οι εκρήξεις βόμβας, η 11η Σεπτεμβρίου 2001
Το ιστορικό κτίριο που στεγάζει τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, έχει αποτελέσει στόχο και στο παρελθόν
Το κτίριο που στεγάζει τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας έχει αποτελέσει στόχο και στο παρελθόν πριν της 6η Ιανουρίου 2021 που έμεινε χαραγμένη στην μαύρη σελίδα της Ιστορίας
Η επίθεση ομάδας ταραξιών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και τα επεισόδια που ακολούθησαν ήταν άνευ προηγουμένου γράφει το αμερικανικό live science.
Όμως το ιστορικό κτίριο που στεγάζει τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, έχει αποτελέσει στόχο και στο παρελθόν.

Το 1814 τα βρετανικά στρατεύματα πυρπολούν το Καπιτώλιο

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812 εναντίον της Βρετανίας, τα στρατεύματα εισβολής έφτασαν στην Ουάσιγκτον και πυρπόλησαν το Καπιτώλιο στις 24 Αυγούστου 1814, σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Οι Βρετανοί στρατιώτες πυρπόλησαν και άλλα δημόσια κτίρια των ΗΠΑ.

Πολιτικοί καβγάδες

Το 1856, ο Preston Brooks, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από τη Νότια Καρολίνα, επιτέθηκε με ένα μπαστούνι στον γερουσιαστή Charles Sumner από τη Μασαχουσέτη, ο οποίος επέκρινε έντονα τους ιδιοκτήτες σκλάβων, συμπεριλαμβανομένου κι ενός συγγενή του Brooks.
Το 1902, ο γερουσιαστής John McLaurin από τη Νότια Καρολίνα αποκάλεσε ψεύτη τον γερουσιαστή Ben Tillman και τον χτύπησε στο σαγόνι. Οι πολιτικοί καβγάδες είχαν ήδη αρχίσει πριν ακόμη μετακομίσει το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον.

Έκρηξη βόμβας στη Γερουσία

Στις 2 Ιουλίου 1915, ο Eric Muenter, ένας Γερμανός πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μπήκε στην αίθουσα υποδοχής της Γερουσίας και άφησε τρία μπαστούνια δυναμίτη. Στην πραγματικότητα, ο Muenter ήθελε να ανατινάξει την αίθουσα της Γερουσίας, αλλά καθώς ήταν κλειδωμένη, άφησε τα εκρηκτικά υλικά στο διπλανό δωμάτιο. Η βόμβα έσκασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς.

Ο Muenter χαρακτήρισε τις ενέργειές του ως «έκκληση για ειρήνη» κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου σε μια επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα «Washington Evening Star». Μετά από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του J.P. Morgan, ο Muenter φυλακίστηκε, όπου αργότερα αυτοκτόνησε.

Οι βετεράνοι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πάνε στην Ουάσιγκτον

Το 1932, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περίπου 25.000 Αμερικανοί βετεράνοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Κογκρέσο σε μια προσπάθεια να λάβουν τον έξτρα μισθό που δικαιούνταν σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία.
Ο μισθός αυτός είχε προγραμματιστεί να δοθεί το 1945, αλλά η Παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 είχε ρίξει τους βετεράνους στην ανέχεια.
Τελικά, η Βουλή των Αντιπροσώπων τον ενέκρινε, αλλά όχι η Γερουσία. Οι διαδηλωτές απογοητεύτηκαν, αλλά διασκορπίστηκαν ειρηνικά, ενώ κάποιοι κατασκήνωσαν εκεί κοντά.
Τον επόμενο μήνα, ένοπλα ομοσπονδιακά στρατεύματα, με επικεφαλής τους στρατηγούς Douglas MacArthur και George Patton και τον ταγματάρχη Dwight Eisenhower πυρπόλησαν και πυροβόλησαν τις σκηνές των βετεράνων, σκοτώνοντας αρκετούς και τραυματίζοντας πολλούς, σύμφωνα με τα αρχεία της Γερουσίας.


Η ομάδα Weather Underground βομβαρδίζει την πρωτεύουσα

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η ομάδα αντάρτικου πόλεων γνωστή ως Weather Underground τοποθέτησε εκρηκτικά στην Ουάσιγκτον καθώς και άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Τρία από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας σκοτώθηκαν το 1970 καθώς κατασκεύαζαν βόμβες.

Αυτονομιστές του Πουέρτο Ρίκο

Την 1η Μαρτίου 1954, τέσσερις αυτονομιστές από το Πουέρτο Ρίκο μπήκαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας και πυροβόλησαν πέντε βουλευτές. Και οι τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν αργότερα.

Βόμβα στο Καπιτώλιο

Τον Νοέμβριο του 1983, μια βόμβα έσκασε στη βόρεια πτέρυγα του Καπιτωλίου.
Λίγο πριν από την έκρηξη, ένας άγνωστος άντρας τηλεφώνησε ισχυριζόμενος ότι είναι μέλος της «Μονάδας Ένοπλης Αντίστασης» και είπε ότι η βόμβα ήταν μια μορφή διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ στην Γρενάδα και τον Λίβανο.
Η βόμβα προκάλεσε ζημιές ύψους 250.000 δολαρίων, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς.
Μετά από πενταετή έρευνα, ασκήθηκαν κατηγορίες εναντίον έξι ατόμων που θεωρείτο ότι ήταν πίσω από την επίθεση.
Μετά τον βομβαρδισμό, η ασφάλεια αυξήθηκε.
Προηγουμένως, η περιοχή έξω από το κτίριο της Γερουσίας ήταν ανοιχτή για το κοινό, αλλά τώρα είναι μόνο για όσους έχουν άδεια.

Επίθεση στο Καπιτώλιο με δύο νεκρούς

Τον Ιούλιο του 1998, ένας ένοπλος άντρας ονόματι Russell Eugene Weston Jr., εισέβαλλε στο Καπιτώλιο και κατάφερε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς και να φτάσει στο γραφείο του αντιπάλου του Tom DeLay από το Τέξας.
Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να τον σταματήσουν, καθώς και μια τουρίστρια.
Ο ένοπλος άντρας ο οποίος επίσης τραυματίστηκε, διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και βρέθηκε ακατάλληλος για δίκη.

11η Σεπτεμβρίου

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα επιβατηγά αεροσκάφη και κατάφεραν να συντρίψουν τρία εξ αυτών πάνω σε εμβληματικά κτίρια στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.
Ένα τέταρτο αεροπλάνο συνετρίβη στην Πενσυλβάνια πριν φτάσει στον επιδιωκόμενο στόχο, πιθανότατα το κτίριο του Καπιτωλίου.
Λίγο αργότερα βρέθηκε άνθρακας στο Καπιτώλιο, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Thomas Daschle, από τη Νότια Ντακότα, στον οποίο στάλθηκε ένα γράμμα δεμένο με μια λεπτή λευκή σκόνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης