Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America, Goldman Sachs: Τι επιφυλάσσει το «σκούπισμα» των Δημοκρατικών για οικονομία και αγορές το 2021

Bank of America, Goldman Sachs: Τι επιφυλάσσει το «σκούπισμα» των Δημοκρατικών για οικονομία και αγορές το 2021
Oι Δημοκρατικοί αποκτούν το πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, αναφέρουν οι Goldman Sachs και Bank of America
Στο τι επιφυλάσσει η νίκη των Δημοκρατικών σε Γερουσία, Βουλή των Αντιπροσώπων και προεδρικές εκλογές εστιάζουν με ανάλυσή τους οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Bank of America και Goldman Sachs.
Οι Δημοκρατικοί, από ό,τι φαίνεται, κερδίζουν τις δύο υπολειπόμενες έδρες στη Γερουσία, μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια των ΗΠΑ.
Ο Raphael Warnock και Jon Ossoff είναι οι μεγάλοι νικητές.
Με αυτές τις νίκες οι Δημοκρατικοί αποκτούν το πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, κάτι το οποίο θα επιτρέψει ένα γενναίο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης βραχυπρόθεσμα.
Αργότερα το 2021, αναμένεται αύξηση των φορολογικών συντελεστών ώστε να αντισταθμιστεί η δημοσιονομική επέκταση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.
Αυτό σημαίνει πως τα επόμενα δύο χρόνια οι ΗΠΑ θα κατέβουν από το άρμα της νομισματικής χαλάρωσης και των χρημάτων από το ελικόπτερο.
Όπως αναφέρει η Bank of America, οι Δημοκρατική θα έχουν τον έλεγχο.
Από την άλλη, όμως, σημαντικό για τις αγορές είναι να καθοριστεί το ύψος των δημοσιονομικών επιβαρύνσεων.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, το μπλε σκούπισμα θα έχει τα εξής αποτελέσματα.
-Οι Δημοκρατικοί αποκτούν τον έλεγχο στο Κογκρέσο – αν και με πολύ μικρό περιθώριο.
-Η Δημοκρατική Γερουσία επιτρέπει μεγαλύτερες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική.
Π.χ. θα μπορούσε να υπάρξει νέο πακέτο τόνωσης ύψους 600 δισεκ. δολ. (2,7% επί του ΑΕΠ), ακολουθούμενο από αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές.
-Πέραν των δημοσιονομικών, πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να περάσουν άλλου είδους νόμοι, ωστόσο χρειάζονται 60 ψήφοι στη Γερουσία – κάτι που συνεπάγεται την ύπαρξη διακομματικής συναίνεση.
-Οι Δημοκρατικοί έχουν το δικαίωμα να ορίζουν την ημερήσια διάταξη.
Οι οικονομολόγοι της BofA συμφωνούν με αυτά τα συμπεράσματα.
Μάλιστα, σημειώνουν πως οι Δημοκρατικοί θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις εξουσίες για να επιδιώξουν διάφορους στόχους, π.χ. πράσινη ανάπτυξη.
Σε αντίθεση με την Goldman Sachs, η BofA θεωρεί πως η κυβέρνηση Biden θα παράσχει δημοσιονομική βοήθεια ύψους από 2 έως 4 δισεκ. δολ.
Κάτι τέτοιο θα έφερνε στην επιφάνεια κινδύνους όπως η αύξηση του πληθωρισμού στο β’ εξάμηνο του 2021.

Τι γίνεται με τις αγορές;

Ένα Δημοκρατικό σκούπισμα θα αυξήσει την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς και τον πληθωρισμό στο 1,5% και στο 2,25%, αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της BofA.
Επιπλέον, τα swap spreads στα 30ετή ομόλογα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 30 μονάδες βάσης.
Φυσικά, προς το παρόν, η αύξηση του πληθωρισμού εξυπηρετεί τα σχέδια της Fed, όμως το QE μάλλον θα μειωθεί, ωθώντας ανοδικά την καμπύλη απόδοση των ομολόγων.
Η BofA θεωρεί πως οι ΗΠΑ επί του παρόντος μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους, οπότε ο πραγματικός αντίκτυπος στην προσφορά θα μπορούσε να είναι μικρός.
Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών έχει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, τα οποία θα μπορούσαν να παράσχουν χρηματοδότηση 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Aδυναμία του δολαρίου

Τα assets που ενέχουν κίνδυνο παγκοσμίως θα αντιδράσουν θετικά μπροστά στην προοπτική να υπάρξει ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης.
Ωστόσο, το δολάριο θα υποχωρήσει.
Σύμφωνα με την BofA, το ύψος της υποτίμηση στο νόμισμα των ΗΠΑ θα φτάσει το 2% τις επόμενες δύο εβδομάδες, με την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου να διαμορφώνεται στο 1,25 δολ. αντί 1 ευρώ.
Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, η υπόθεση για διαρκή αδυναμία του USD δεν θα επαληθεύεται επ’ αόριστον.
Η BofA αναμένει ότι ανάπτυξη που θα επιτευχθεί στις ΗΠΑ θα προσφέρει υποστήριξη στο δολάριο, με την καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων και τα επιτόκια να σημειώνουν αύξηση.
Ενώ η BofA αναμένει επίσης ότι η Fed θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο χαλαρή, η αγορά αναμένει ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η αντικυκλική νομισματική πολιτική.
Η Fed θα πρέπει να κινηθεί, υπό την αίρεση της επίτευξης των τεθέντων στόχων.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το γαλάζιο κύμα και φορολογικές και ρυθμιστικές μετατοπίσεις που αυτό προμηνύει μπορεί να υπονομεύσουν την όρεξη για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου.
Τέλος, ενώ η τιμολόγηση από το ασφάλιστρο κινδύνου στο δολάριο μέχρι σήμερα δικαιολογείται από την πρόοδο που σημειώνεται στην παγκόσμια ανάκαμψη, η BofA δεν είναι πεπεισμένη ότι ένα «μπλε κύμα» αρκεί για να κάνει το δολάριο να ξεπεράσει, με βιώσιμο τρόπο, την απουσία ευφορίας ή μια δυσανάλογη αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Για αυτόν τον λόγο, οποιαδήποτε αδυναμία του δολαρίου τελικά θα αποδειχθεί προσωρινή.

«Ρυτίδες» στο νομοσχέδιο «συμφιλίωσης»

Υπάρχουν μερικοί περιορισμοί στο νομοσχέδιο «συμφιλίωσης» που αξίζει να σημειωθούν.
Πρώτον, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν μπορεί να αυξήσει το έλλειμμα.
Δεύτερον, μόνο οι δαπάνες, οι φόροι και το όριο χρέους μπορούν να αντιμετωπιστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Δεν μπορούν να συμπεριληφθούν διατάξεις που δεν επηρεάζουν άμεσα τον προϋπολογισμό.
Τρίτον, τυπικά μόνο οι υποχρεωτικές προβλέψεις δαπανών αντιμετωπίζονται μέσω «συμφιλίωσης».
Τέλος, το Κογκρέσο μπορεί να χρησιμοποιήσει το εν λόγω νομοσχέδιο για να προσαρμόσει τις δαπάνες, τα έσοδα και το όριο χρέους μόνο μία φορά ανά οικονομικό έτος.
Ένας τομέας εστίασης για τους Δημοκρατικούς θα είναι η προώθηση της ατζέντας για την κλιματική αλλαγή, αλλά θα υπάρχουν εμπόδια.
Επιπλέον, πολλοί μετριοπαθείς δημοκράτες (π.χ. Manchin, Sinema, Kelly) είναι πιθανό να αντιτίθενται σε πιο προοδευτικές πολιτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης