Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγώνας δρόμου από ΗΠΑ για κατάκτηση του διαστήματος - Τα σχέδια για πυρηνική ενέργεια και η αντιπαράθεση με Κίνα

Αγώνας δρόμου από ΗΠΑ για κατάκτηση του διαστήματος - Τα σχέδια για πυρηνική ενέργεια και η αντιπαράθεση με Κίνα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διπλασιάζουν την πυρηνική ενέργεια και τα συστήματα προώθησης στον νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την Κίνα, αυτή τη φορά στον τομέα κατάτησης.. του διαστήματος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διπλασιάζουν την πυρηνική ενέργεια και τα συστήματα προώθησης στον νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την Κίνα, αυτή τη φορά στον τομέα κατάτησης.. του διαστήματος.
Η κυβέρνηση Trump παρουσίασε στα μέσα Δεκεμβρίου 2020 μια εθνική στρατηγική για τη διαστημική πυρηνική ενέργεια και την προώθηση, τη λεγόμενη οδηγία για την πολιτική διαστήματος-6, με στόχο την ανάπτυξη και χρήση συστημάτων διαστημικής πυρηνικής ενέργειας και πρόωσης (SNPP) για την επίτευξη επιστημονικής, εθνικής ασφάλειας, και εμπορικούς στόχους.
Στον νέο διαστημικό αγώνα μεταξύ δυτικών εθνών και Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες στοιχηματίζουν στην ανάπτυξη και την επίδειξη της χρήσης νέων δυνατοτήτων SNPP στο διάστημα.

Αγώνας δρόμου από τις ΗΠΑ με νέες τεχνολογίες

Η στρατηγική για την πυρηνική ενέργεια και την πρόωση θέτει έναν στόχο για τις ΗΠΑ να αναπτύξουν ικανότητες επεξεργασίας καυσίμου ουρανίου που επιτρέπουν την παραγωγή καυσίμων που είναι κατάλληλη για σεληνιακές και πλανητικές επιφάνειες και ισχύ στο διάστημα, πυρηνική ηλεκτρική πρόωση (NEP) και πυρηνική θερμική πρόωση (NTP) ) εφαρμογές.
Ένας άλλος στόχος είναι να «δείξουμε ένα σύστημα ισχύος σχάσης στην επιφάνεια της Σελήνης που είναι κλιμακούμενο σε εύρος ισχύος 40 κιλοβάτ-ηλεκτρικό (kWe) και υψηλότερο για να υποστηρίξει μια συνεχή σεληνιακή παρουσία και εξερεύνηση του Άρη»
Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί επίσης πυλώνα της πυρηνικής ενέργειας και της στρατηγικής προώθησης.
Η NASA υποστηρίζει σθεναρά την πυρηνική διαστημική στρατηγική, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας και της προώθησης στην οδήγηση διαστημικού σκάφους.

Τι προσφέρουν τα διαστημικά πυρηνικά συστήματα

«Τα διαστημικά πυρηνικά συστήματα τροφοδοτούν διαστημικό σκάφος για αποστολές όπου οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι ανεπαρκείς, όπως περιβάλλοντα που είναι πολύ σκοτεινά για ηλιακή ενέργεια ή πολύ μακριά για να μεταφέρουν επαρκείς ποσότητες χημικών καυσίμων.
Τα διαστημικά πυρηνικά συστήματα περιλαμβάνουν συστήματα ισχύος ραδιοϊσοτόπων και πυρηνικούς αντιδραστήρες που χρησιμοποιούνται για ενέργεια, θέρμανση ή πρόωση», ανακοίνωσε η NASA, σχολιάζοντας τη νέα εθνική στρατηγική.
Η NASA πιστεύει ότι η πυρηνική θερμική πρόωση (NTP, nuclear thermal propulsion) είναι μια ελκυστική επιλογή για πρόωση στο διάστημα για αποστολές εξερεύνησης στον Άρη και πέραν αυτής.
 Η NTP προσφέρει σχεδόν απεριόριστη ενεργειακή πυκνότητα και ειδική ώθηση περίπου διπλάσια από εκείνη των παραδοσιακών χημικών συστημάτων με την υψηλότερη απόδοση, σύμφωνα με τη NASA.

Ποιες οι προτεραιότητες της NASA

Στο πλαίσιο της στρατηγικής των ΗΠΑ, η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα της NASA θα είναι η ωρίμανση και η επίδειξη ενός συστήματος επιφανειακής ισχύος σχάσης στη Σελήνη στα τέλη της δεκαετίας του 2020, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και βιομηχανίας.
Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να παρέχει ισχύ για βιώσιμες σεληνιακές επιφανειακές λειτουργίες και να δοκιμάσει τις δυνατότητες χρήσης στον Άρη.
Νωρίτερα το 2020, το Υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι η NASA σχεδιάζει να κατασκευάσει μια βάση και πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη έως το 2026 και καλεί προτάσεις από εταιρείες έτοιμες να ανταποκριθούν στην πρόκληση.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός συστήματος επιφανειακής ισχύος σχάσης κατηγορίας 10 kW που θα χρησιμοποιηθεί για αποδεικτικούς σκοπούς.
Το εργοστάσιο πρέπει να κατασκευαστεί και να συναρμολογηθεί στη Γη και στη συνέχεια να αποσταλεί στη Σελήνη με ένα όχημα εκτόξευσης.
Αυτό το όχημα θα μεταφέρει το εργοστάσιο σε τροχιά της Σελήνης, από όπου ένας εκφορτωτής θα το μεταφέρει στην επιφάνεια του δορυφόρου. Η διαδήλωση θα συνεχιστεί για ένα χρόνο, και εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε άλλες αποστολές τόσο στη Σελήνη όσο και στον Άρη.

Στόχος ο πλανήτης Άρης

«Η διαστημική πυρηνική ενέργεια και η πρόωση είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει ουσιαστικά τις αμερικανικές βαθιού διαστήματος στον Άρη και πέραν αυτής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να παραμείνουν ηγέτες μεταξύ των διαστημικών εθνών, εφαρμόζοντας την τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας με ασφάλεια, ασφάλεια και αειφορία στο διάστημα », δήλωσε ο Scott Pace, Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου και Εκτελεστικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης