Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Strategic Culture: Νέο γεωπολιτικό παίγνιο το εμβόλιο – Pfizer, Moderna εναντίον Sputnik

Strategic Culture: Νέο γεωπολιτικό παίγνιο το εμβόλιο – Pfizer, Moderna εναντίον Sputnik
Το 2021 θα δούμε την άνοδο της γεωπολιτικής του εμβολιασμού, σύμφωνα με το Strategic Culture Foundation
Το μεγαλύτερο ζήτημα του 2020 ήταν η παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία του Covid-19 και υπάρχει η πεποίθηση ότι το 2021 θα διαφέρει αυτόματα επειδή έχει αλλάξει ένα ψηφίο το έτος.
Ο κόσμος περιμένει η πανδημία να "τελειώσει".
Αλλά, ίσως το μεγάλο ερώτημα δεν πρέπει να είναι αν θα τελειώσει η πανδημία αλλά πώς θα τελειώσει, αναφέρει σε νέα ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.

Καταλύτης πολιτικών αλλαγών

Αυτή η κρίση υγείας, όπως και κάθε άλλη, παρέχει τον καταλύτη για πολιτικές αλλαγές και έχει ήδη αφήσει το σημάδι της στην ιστορία.
Η πιθανώς πιο ενδιαφέρουσα (ή τρομακτική, ανάλογα με την κοσμοθεωρία του καθενός), είναι η συστημική αλλαγή που προκλήθηκε από τον ιό, δηλαδή η υποχρέωση εμβολιασμού για ταξίδια.
Αυτή η ιδέα συζητείται στα Mainstream Media, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, με κάποιες κυβερνήσεις να έχουν ήδη τονίσει λεκτικά την ιδέα.
Και ο κόσμος φαίνεται να κινείται πολύ γρήγορα σε αυτό το ζήτημα.

Τι σημαίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός

Τι θα σημαίνει αυτή η νέα μορφή υποχρέωσης σε μεγαλύτερη κλίμακα και δεδομένου ότι πολλές διαφορετικές πηγές δημιουργούν ένα εμβόλιο;
Θα μπορούσε να προκύψει μια μορφή «γεωπολιτικής» εμβολιασμού ανάλογα με τη λήψη, αναρωτιέται το Strategic Culture Foundation.
Μέχρι τώρα, η βασική μορφή γραφειοκρατίας για τα διεθνή ταξίδια είναι ένα διαβατήριο που βασίζεται στην ιθαγένεια.
Η προτεινόμενη ιδέα να επιτρέπεται μόνο στα εμβολιασμένα άτομα να ταξιδεύουν ουσιαστικά θα δημιουργήσει ένα δεύτερο διαβατήριο (ανεξάρτητα από την ορολογία που θα του αποδίδεται) με βάση το αρχείο εμβολιασμού ενός ατόμου.
Κι επειδή αυτή η νέα τεκμηρίωση απόδειξης εμβολιασμού θα λειτουργεί ουσιαστικά ως διαβατήριο, πρέπει πρώτα να ρίξουμε μια ματιά στις γεωπολιτικές πτυχές των διαβατηρίων πριν μπορέσουμε να ρίξουμε μια ματιά στις γεωπολιτικές πτυχές του εμβολιασμού.

Ο χώρος των διαβατηρίων μέχρι τώρα

Τα διαβατήρια και οι βίζες καθ 'όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα έγιναν αντανάκλαση της εθνικής εξουσίας και δημιούργησαν γραφειοκρατικούς γεωπολιτικούς χώρους.
Σύμφωνα με το «Global Passport Power Rank 2021», τα κορυφαία έθνη δεν είναι στη Δύση.
Η επιλογή της χρήσης της λέξης "power" κατά την περιγραφή των διαβατηρίων είναι πολύ σημαντική.
Για παράδειγμα, οι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να επισκεφθούν τη Βουλγαρία και τη Σερβία χωρίς βίζα, ενώ οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι πρέπει να περάσουν από τη γραφειοκρατία και τις συνεντεύξεις που είναι απαραίτητες για να πατήσουν στο αμερικανικό έδαφος.
Αν και πολλοί Βούλγαροι μπορεί να αισθάνονται ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος που τους έσωσε από τον κατακλυσμό του Κομμουνισμού, υπάρχουν πολλοί Σέρβοι σήμερα που θεωρούν την Ουάσινγκτον ως δολοφόνο του λαού τους και παρόλα αυτά δίνουν στους Αμερικανούς 90 ημέρες για να παραμείνουν στο έδαφος τους.
Αντίθετα, και σε αντίθεση με πολλά ευρωπαϊκά έθνη, οι Σέρβοι δίνουν στην αιώνιο σύμμαχο, τη Ρωσία, 30 ημέρες για δουλειές και / ή διακοπές.


Ζήτημα διπλωματίας οι βίζες

Πολύ συχνά στους παραδοσιακούς συμμάχους ενός συγκεκριμένου έθνους χορηγείται είσοδος χωρίς βίζα.
Για τη Ρωσία, για παράδειγμα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά μικρά έθνη τα οποία η ίδια αναγνωρίζει (αλλά οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν, όπως η Νότια Οσετία ή η Αμπχαζία κ.λπ.) επιτρέπουν στους Ρώσους πολίτες να εισέρχονται χωρίς βίζα.
Επιπλέον, καθώς η επιρροή της Ρωσίας έχει αυξηθεί από την ήττα της στον Ψυχρό Πόλεμο, το διαβατήριό της αυξήθηκε σταθερά στην κατάταξη της ισχύος.

Η ισχύς των διαβατηρίων

Οι βίζες και τα διαβατήρια μπορούν να αντικατοπτρίζουν τη δύναμη ενός έθνους ή την εγγύτητά του με την εξουσία, όταν οι πολίτες του μπορούν να πάνε σχεδόν παντού, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τους μικρούς να εισέλθουν στη χώρα τους.
Με κάποιους τρόπους, όταν τα μικρότερα έθνη απαιτούν βίζα από ισχυρότερους παράγοντες, αυτή η παράσταση γραφειοκρατικής δύναμης σίγουρα αποτελεί μια μορφή απόδειξης ανεξαρτησίας.
Είναι άγνωστο πόσα άτομα θέλουν πραγματικά να πάνε στη Βόρεια Κορέα για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το γεγονός ότι δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς βίζα, παρέχει κάποιο επίπεδο προστασίας από ξένους πράκτορες και άλλα αμφισβητήσιμα στοιχεία.
Το πιο σημαντικό στέλνει ένα μήνυμα σε άλλα έθνη ότι «δεν έχουν δικαίωμα να είναι εδώ».

Η διαφορά της Δύσης

Σύμφωνα με το Strategic Culture Foundation μπορούμε να δούμε ότι οι γεωπολιτικοί χώροι των δυτικών διαβατηρίων είναι πολύ εκτεταμένοι και καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο εκτός από ορισμένα έθνη, ενώ με τη σειρά τους απορρίπτουν την ελεύθερη είσοδο σε πολλά φτωχότερα / ασθενέστερα έθνη.
Οι επιχειρηματίες της Δύσης μπορούν να βγουν, αλλά κανείς δεν επιστρέφει τόσο εύκολα.
Τα διεθνή ταξίδια είναι ένα σύμβολο τουλάχιστον της κατάστασης της μεσαίας τάξης, αλλά αυτό που είναι πραγματικά κλειδί είναι αυτοί που βρίσκονται στις business classes.
Όσον αφορά τους φτωχούς του κόσμου, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο κάθε μπάρμαν του Λονδίνου είναι Πολωνός και κάθε καθαριστής δρόμου στη Μόσχα είναι Τατζίκ.
Διότι αυτοί έχουν ελεύθερη βίζα εισόδου για να εργαστούν ως μετανάστες.
Οι Τατζίκοι στη Μόσχα σίγουρα θα προτιμούσαν να κάνουν την ίδια δουλειά για αμερικανικά δολάρια ή βρετανικές λίρες, αλλά αυτό δεν είναι απλώς μια επιλογή καθώς τα διαβατήριά τους δεν το επιτρέπουν.
Υπάρχουν απλά διαφορετικοί χώροι εκμετάλλευσης μεταναστών εργαζομένων σε εκείνους με πολωνική και τατζικική ιθαγένεια.

Η επιλογή του εμβολιασμού  

Εάν πρόκειται να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά για ταξίδια, ποιος θα πει ότι κάθε έθνος στη Γη θα αναγνωρίσει την εγκυρότητα ενός άλλου εμβολίου.
Το BBC έχει ήδη γράψει για το εμβόλιο Sputnik V Coronavirus της Ρωσίας με κάποιο σκεπτικισμό.
Όταν εξετάζουμε το γεγονός ότι αυτός ο γίγαντας ειδήσεων γράφει ουσιαστικά ολόκληρη την πολιτιστική αφήγηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε είναι ασφαλές να πιστέψουμε ότι πολλοί από τους πολιτικούς τους μπορεί να επιλέξουν να μην αναγνωρίσουν την εγκυρότητα του ρωσικού εμβολίου από φόβο, παρά από άγνοια.
Αντίθετα, οι Ρώσοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση μόνο στο ρωσικό εμβόλιο.
Για να υπάρχει η επιλογή για παράδειγμα με τη λήψη του αμερικανικού εμβολίου από την Pfizer θα απαιτήσει προσπάθεια, υπομονή και πολύ μεγαλύτερο προσωπικό κόστος.
Επομένως, δεν απαγορεύεται, αλλά θα είναι πολύ σπάνιο για τους Ρώσους πολίτες να πάρουν ένα ανταγωνιστικό ξένο εμβόλιο.
Έτσι, θα τοποθετηθούν στο στρατόπεδο του Sputnik V από γραφειοκρατική άποψη.

Το σύμπαν του εμβολιασμού

Στην πραγματικότητα φαίνεται να υπάρχει σχεδόν ένας αγώνας εμβολιασμού καθώς τα έθνη αγωνίζονται να αναπτύξουν και να εξάγουν πρώτα το εμβόλιο τους.
Ίσως αυτό να είναι λόγω εθνικής υπερηφάνειας ή συμφερόντων, αλλά η βιασύνη τους μπορεί επίσης να συνδέεται με την επιθυμία να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα έθνη το κάθε εμβόλιο.
Με την ίδια έννοια ότι όλοι οι Ρώσοι πολίτες με ρωσικό διαβατήριο ανήκουν σε μια μεγάλη ομάδα, τότε εάν θα υπάρξει διαβατήριο εμβολιασμού, τότε όλοι οι άνθρωποι που πήραν το εμβόλιο του Sputnik V ή του Pfizer θα τοποθετηθούν σε μια παρόμοια κατηγορία για ταξίδια.
Εάν αυτό συμβεί πραγματικά, τότε σίγουρα ο αγώνας θα δημιουργήσει έναν νέο άυλο γεωπολιτικό χώρο.

Οι απαγορεύσεις των ταξιδίων

Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα δούμε έναν διαχωρισμό των χωρών.
Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι πολλές από τις χώρες που λαμβάνουν το Sputnik V δεν είναι μόνο μικρά αγνοήσιμα πρώην κομμουνιστικά κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Αυτοί είναι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα και ο γείτονας των ΗΠΑ στο νότιο Μεξικό, οι οποίοι όλοι παραγγέλνουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια.
Εάν προκύψει ανάγκη για την έννοια των ταξιδιωτικών εγγράφων που βασίζονται στον εμβολιασμό (διαβατήρια ανοσοποίησης), τότε είναι πολύ πιθανό τα μη δυτικά εμβόλια "δεν θα μετρήσουν" στις συνοριακές διαβάσεις.
Αν και με αρκετό χρόνο και χρήματα μπορεί κανείς να πάρει οποιοδήποτε είδος εμβολίου οπουδήποτε, για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο αόρατο Σιδηρούν Παραπέτασμα - τα Δυτικά Εμβόλια από τη μία και το ρωσικό από την άλλη.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα το 2021 να δούμε την άνοδο της γεωπολιτικής του εμβολιασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης