Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτή είναι η στρατηγική του Biden απέναντι στον Trump μέχρι την ορκωμοσία στις 20/1

Αυτή είναι η στρατηγική του Biden απέναντι στον Trump μέχρι την ορκωμοσία στις 20/1
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ πώς σχεδιάζει να κινηθεί απέναντι στον προκάτοχό του
Ιστορικές προκλήσεις αντιμετωπίζει ο Joe Biden με την έναρξη της προεδρικής του θητείας στις 20/1/2021.
Ειδικότερα καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid, την επίμονα υψηλή ανεργία, τις εντάσεις με Κίνα και Ρωσία αλλά και έναν προκάτοχο που δεν αποχωρεί, όπως γράφει το Bloomberg.
Η ένταση θα κορυφωθεί στις 6 Ιανουαρίου, όταν το Κογκρέσο επικυρώνει επισήμως τη νίκη του Biden καθώς οι υποστηρικτές του Trump υα πραγματοποιούν διαμαρτυρίες τόσο στους δρόμους της Ουάσινγκτον όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
Το επιτελείο του Biden έχει αποφασίσει να μην απαντήσει στις προκλήσεις και να τηρήσει μία στάση «απάθειας» απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Αγνοήστε τον Trump»

Αγνοήστε τον Trump, ο οποίος σχεδιάζει να προκαλέσει πρόβλημα στην παράδοση της εξουσίας, είναι ο βασικός άξονες της στρατηγικής Biden.
Αφού αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα του και χαρακτήρισε τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 παράνομες, κατέστησε σαφές ότι δεν σκοπεύει να αποσυρθεί ήσυχα και είπε στους συνεργάτες του ότι θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία το 2024.

Προβληματική μεταβίβαση εξουσίας

Για 10ετίες οι πρόεδροι των ΗΠΑ εγκαταλείπουν σχετικά ήρεμα την προεδρία όταν ηττώνται στις εκλογές.
Αλλά η στάση του Trump έχει δημιουργήσει την πιο προβληματική μεταβίβαση εξουσίας στη σύγχρονη ιστορία και απειλεί να εμποδίσει τον Biden ενώ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

Γερουσιαστές δεν επικυρώνουν τη νίκη Biden

Με επικεφαλής τον Ted Cruz από το Τέξας, 12 γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σκοπεύουν να αντιταχθούν στην επικύρωση από το αμερικανικό Κογκρέσο του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Τετάρτη (6/1/2021) .
Πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια, που θα μπορούσε να καθυστερήσει την επικύρωση της νίκης του Joe Biden, όχι όμως να την εμποδίσει.
Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τους γερουσιαστές Ron Johnson, James Lankford, Steve Daines, John Kennedy Marsha Blackburn, και  Mike Braun και τους εκλεγμένους γερουσιαστές  Cynthia Lummis Roger Marshall, Bill Hagerty και Tommy Tuberville, ζητούν επίσης τη σύσταση εκλογικής επιτροπής για τη διενέργεια  έκτακτου ελέγχου των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2021.

Κίνηση εναντίον του McConnell

Επίσης συνιστά μία πράξη, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ηγεσία της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων υπό τον Mitch McConnell, ο οποίος ήλπιζε να αποφύγει το θέαμα ενός κόμματος διχασμένου.
Έως το Σάββατο (2/1/2021) μόνο ένας γερουσιαστής, ο Josh Hawley  είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αμφισβητήσει τη νίκη του Δημοκρατικού την προσεχή Τετάρτη.

Το κοινό ανακοινωθέν

«Το Κογκρέσο πρέπει να ορίσει αμέσως μια εκλογική επιτροπή, με πλήρη εξουσία για να ερευνήσει» το ενδεχόμενο «εκλογικής νοθείας», επισημαίνουν σε κοινό ανακοινωθέν το Σάββατο άλλοι 11 γερουσιαστές, αναπαράγοντας τις κατηγορίες που ο Donald Trump διατυπώνει εδώ και δύο μήνες.
Αυτή η επιτροπή θα πρέπει να «διεξαγάγει έναν έκτακτο έλεγχο 10 ημερών με αντικείμενο τα αποτελέσματα στις πολιτείες», όπου το αποτέλεσμα μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν αμφίρροπο, ζητούν οι γερουσιαστές αυτοί, των οποίων ηγείται ο γερουσιαστής του Τέξας Ted Cruz.
Εάν αυτός ο έλεγχος δεν γίνει, «θα ψηφίσουμε στις 6 Ιανουαρίου για να απορρίψουμε τους Εκλέκτορες των αμφισβητούμενων πολιτειών», προσθέτουν.

Η διαδικασία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία αναμένεται να συνεδριάσουν την Τετάρτη (6/1) για να επικυρώσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Εκλεκτόρων, μια διαδικασία που θεωρείται συνήθως τυπική.
Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον εκείνη την ημέρα.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές προβλέπεται ότι θα ψηφίσουν κατά της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος, μεταδίδει το CNN.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης