Διεθνή

Ρωσία: Αποστολή 300.000 εμβολίων Sputnik στην Αργεντινή … χωρίς τη δεύτερη δόση

Ρωσία: Αποστολή 300.000 εμβολίων Sputnik στην Αργεντινή … χωρίς τη δεύτερη δόση
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών
Στην αποστολή 300.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik στην Αργεντινή προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία, μόνο που τα εμβόλια αυτά δεν περιλάμβαναν τη δεύτερη δόση.
Το ρωσικό εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gamaleya, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, μετά και την χορήγηση της δεύτερης δόσης, ανέρχεται στο 91%.
Όπως αναφέρει το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές, κάποιοι Ρώσοι κατασκευαστές θεωρούν ότι η δεύτερη δόση, η οποία χορηγείται 21 ημέρες μετά την πρώτη, είναι λιγότερο σταθερή, κάτι που αποτελεί μια ακόμα πρόκληση για το φιλόδοξο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ρωσίας.
Η απόφαση να σταλούν 300.000 δόσεις του εμβολίου στην Αργεντινή, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, μια και το εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο στον γενικό πληθυσμό που βρίσκεται έξω από τη Μόσχα.
Σημειώνεται πως η Αργεντινή είναι η πρώτη χώρα μετά τη Λευκορωσία που έχει εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο, με το οποίο εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί ήδη 650.000 Ρώσοι.
Όπως μεταδίδει το Reuters, δύο πηγές που είναι κοντά στη διαδικασία παραγωγής του εμβολίου, αναφέρουν ότι τα εμβόλια που εστάλησαν στην Αργεντινή, αποτελούνται κυρίως από την πρώτη δόση του εμβολίου, καθώς αυτή έχει παραχθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σύγκριση με τη δεύτερη δόση.
Πάντως, η ιδιωτική φαρμακευτική εταιρεία Generium που έχει αναλάβει την παραγωγή του εμβολίου Sputnik υποστηρίζει πως πλέον παράγει τα συστατικά των δύο δόσεων του εμβολίου στις ίδιες ποσότητες.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin είχε αναφερθεί στην επιλογή χορήγησης της μιας μόνο δόσης του εμβολίου Sputnik, κάνοντας λόγο για εμβόλιο «light» που κατά τα λεγόμενα του, μπορεί να μην παρέχει την ίδια προστασία σε σχέση με την χορήγηση των δύο δόσεων, αλλά υπολογίζεται ότι αυτή ανέρχεται επίπεδα του 85%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης