Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πειραιώς: Δεσμευτική συμφωνία με την Intrum για το 30% του Phoenix, αξίας 1,92 δισ. ευρώ

Πειραιώς: Δεσμευτική συμφωνία με την Intrum για το 30% του Phoenix, αξίας 1,92 δισ. ευρώ
Δεσμευτική συμφωνία Πειραιώς με την Intrum
Την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας μερ την Intrum για την πώληση του 30% του χαρτοφυλακίου Phoenix, αξίας 1,92 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.
Το χαρτοφυλάκιο Phoenix αποτελείται κυρίως από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της από 1η Σεπτεμβρίου 2020 ανακοίνωσης περί υπογραφής επιστολής δέσμευσης, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και η Intrum AB υπέγραψαν πλέον δεσμευτική συμφωνία για την πώληση ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) της τιτλοποίησης με την ονομασία «Phoenix» μεικτής λογιστικής αξίας €1,92δισ. Επισημαίνεται ότι το χαρτοφυλάκιο Phoenix αποτελείται κυρίως από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 10ης Αυγούστου 2020, η Tράπεζα Πειραιώς έχει ήδη υποβάλει αίτηση για την ένταξη των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Phoenix στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής».
Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.
Ως Pro-forma αποτέλεσμα της Συναλλαγής, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Πειραιώς θα μειωθεί στο 44% από 47%, ενώ ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις θα ενισχυθεί στο 46% από 45% με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2020.
Η Συναλλαγή υπόκειται σε όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις, καθώς και στη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επιπροσθέτως, υπό την προϋπόθεση των απαιτούμενων εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων, η Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να διανείμει στους μετόχους της ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Phoenix, διακρατώντας η ίδια ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) των εν λόγω ομολογιών σύμφωνα με τις εποπτικές απαιτήσεις περί τιτλοποιήσεων.
Μετά την επικείμενη ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού της Τράπεζας (hive-down), το νέο αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα θα διακρατήσει ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και πέντε τοις εκατό (5%) των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας.
Υπό την προϋπόθεση λήψης των προαναφερθεισών εγκρίσεων, τα δάνεια που βρίσκονται εντός της περιμέτρου της τιτλοποίησης Phoenix αναμένεται να απο-αναγνωρισθούν από την Ενοποιημένη Κατάσταση Χρηματοοικονομικής Θέσης της Τράπεζας Πειραιώς εντός του 1ου εξαμήνου 2021.
Η UBS Europe SE ενεργεί ως αποκλειστικός διοργανωτής και χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στη Συναλλαγή.
Η Alantra CPAI Limited ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας στη Συναλλαγή. Η Paul Hastings (Europe) LLP και η δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσας ενεργούν ως νομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας στη Συναλλαγή, ενώ η Orrick, Herrington & Sutcliffe LLP και η δικηγορική εταιρεία Μοράτης Πασσάς ενεργούν ως νομικοί σύμβουλοι του διοργανωτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης