Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία υπογράφουν νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στις 29/12

Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία υπογράφουν νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στις 29/12
Ως αμοιβαία επωφελής χαρακτηρίζεται η νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου την Τρίτη (29/12/2020),  την πρώτη από τότε που ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson εξασφάλισε μία νέα συνθήκη με την ΕΕ.
Τα δύο κράτη έχουν οριστικοποιήσει το κείμενο μιας «συμφωνίας συνέχειας» που επαναλαμβάνει τους υφιστάμενους εμπορικούς όρους μεταξύ της Άγκυρας - η οποία έχει συνάψει τελωνειακή ένωση με τις Βρυξέλλες - και το Λονδίνο.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ των χωρών ανήλθε περίπου στα 19 δισ. λίρες το 2019, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου, το οποίο επικαλούνται οι Financail Times.
 Το έγγραφο αναμένεται να υπογραφεί αυτήν την εβδομάδα από εκπροσώπους από κάθε πλευρά σε τηλεδιάσκεψη.
 
Συναλλαγές χωρίς δασμούς

Η ανταλλαγή διπλωματικών σημειώσεων θα επιτρέψει στη συνέχεια τη συμφωνία να τεθεί σε ισχύ, παρόλο που δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών προτού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου.
 Η Liz Truss, υπουργός διεθνούς εμπορίου, δήλωσε: «Η συμφωνία που αναμένουμε να υπογράψουμε αυτή την εβδομάδα επισφραγίζει εμπορικές συναλλαγές χωρίς δασμούς και θα βοηθήσει στην υποστήριξη της εμπορικής μας σχέσης, αξίας 18,6 δισ. λιρών το 2019.
Θα παράσχει βεβαιότητα για χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στη βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία χάλυβα».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης